Gy. Szabó Csilla, 2023.11.24. |

A Pasaréti Síiskola pályáján folytatja gyakorlásait a korábban a Normafánál készülő Grozner Richárd, aki a Vasas SC első téli sportágban igazolt utánpótláskorú paraversenyzője. Krakler Kata tanítványa az elmúlt egy-másfél évben olyan sokat lépett előre, hogy mostantól a pasaréti, nehezebb pálya szolgálja jobban a fejlődését.

A tizennégy esztendős Grozner Richárd egy daganatos betegség következtében, kicsi gyermekként veszítette el a gondtalan mozgás szabadságát. S bár az otthonában segítség nélkül közlekedik, azon kívül csak bottal, a nagyobb, több kilométeres távolságokat pedig kerekesszékkel teszi meg. A sportos családba született kisfiú szülei számára nemcsak a betegség miatt volt fontos, hogy gyermekük sokat mozogjon, de izmai folyamatos karbantartása miatt is. Először az úszással próbálkozott, de azt nem tartotta elég izgalmasnak, majd vívni kezdett a kerekesszékesek között, ám ez sem tudta igazán lekötni. A heti kétszeri gyógytorna mellé végül a vitorlázás szegődött egkedvesebb időtöltéseként, s innen már csak egy lépés volt téli kiegészítőként, a síelés kipróbálása.

„Egy bemutató parasport eseményt követően, tavaly hívtak fel a szülők és már az első edzéseken kiderült, hogy van érzéke a sportághoz – beszélt a kezdetekről Krakler Kata, a Vasas Pasaréti Síiskola vezetője, aki Barak Balázzsal közösen adta az első órákat Ricsinek a Normafánál. – Lelkiismeretes, végtelenül optimista és motivált fiúról van szó, akivel öröm együtt dolgozni. Azt már az elején láttuk, hogy kiemelkedően ügyes, a közös munka azonban a szorgalma révén lett igazán sikeres. Úgy érzem, mi ketten emberileg is nagyon jól megtaláltuk a közös hangot, ezért sokat is várok az együttműködésünktől. Szerintem nagyon szép jövő áll előtte a parasízésben, én pedig mindent megteszek azért, hogy álmai valóra váljanak.”


Krakler Kata a pálya sajátosságaira hívja fel Grozner Richárd figyelmét az első pasaréti edzés előtt

 

Ez az álom pedig nem más, mint egy téli paralimpiai részvétel, ám az oda vezető út igen hosszúnak és nehéznek ígérkezik. Ricsi eddig kétszer siklott csupán igazi havon, mégpedig a mátraszentistváni Síparkban. Az egyik alkalom a februári Fogyatékkal Élők Országos Bajnoksága idejére esett, amelyen tervezték is indulását. Ám ő igen bölcsen úgy döntött, inkább edzésre használja a lehetőséget, nem tartotta magát még elég felkészültnek az ob-részvételre. Azóta Ricsi nagyon sokat fejlődött, s ezért is jött el az ideje, hogy a lankásabb, kényelmesebb Normafánál található tanpálya helyett a meredekebb, nehezebb pasarétin folytassa a felkészülését idén ősztől.

„Nyaranta továbbra is a vitorlázás körül forog az életem, egy éve kaptam egy pici saját hajót, amivel élvezhetem a gyorsaságot, a szabadságot és a gyönyörű balatoni tájat – beszélt honlapunknak a sportágválasztás okairól Grozner Richárd. – Szeretem az izgalmas dolgokat, a kihívásokat, a vitorlázás ráadásul igen bonyolult sport, ami számomra szintén kifejezetten vonzó volt. De csak nyáron tudom űzni, ezért kerestünk valami téli mozgásformát. Apukám Svájcban született, gyerekként sokat síelt, így magától értetődő volt a döntésünk. Bevallom, az elején nem ment könnyen a tanulás, hosszú időbe telt, míg végre volt egy kis sikerélményem. Addig kellett kitartanom, ameddig egyedül biztonságosan leértem a pálya aljáig. Úgy érzem, nagyon is megérte türelmesnek lenni, hiszen  saját szemmel látom a fejlődést és nagyon élvezem, amit csinálunk. Most már a technikával is komolyan foglalkozunk, amire azért is van nagy szükség, mert a terveim is nagyok. Szeretnék versenyezni, külföldi kupákra is eljutni, az igazán nagy célom pedig kijutni egy paralimpiára.”


A sebesség öröme a síelésre készített speciális szerkezet segítségével most már nemcsak a vízen adott Ricsi számára

 

Ricsit azonban nemcsak a nemzetközi szereplés lehetősége vonzza, de a havas gyakorlások, versenyek is. A természet megnyugtató közelsége ugyanis nemcsak a vitorlázás, de a síelés esetében is befolyásolta döntését. Krakler Kata szerint tanítványai terveinek megvalósításában nagyon sok segítséget kapnak Fábián Attilától, a hazai síszövetség parasí szövetségi kapitányától, valamint a Magyar Paralimpiai Bizottságtól is. Utóbbi révén meghívást kaptak a koreai paralimpiai szervezettől egy januári nemzetközi edzőtáborba, amely nem kevesebb, mint harminc ország fiatal sportolóinak kínál különleges fejlődési lehetőséget.

„Nemcsak Ricsit, de engem is lázba hozott a koreai meghívó, a tíznapos együttlét alatt, különösen értékes tapasztalatokat és tudást szerezhetnénk ebben a minőségi közegben. Ráadásul éppen a legjobb időben, hiszen az igazán komoly munka valóban most kezdődik a számunkra. Ezt tudnánk most tökéletesen megalapozni” – tette hozzá Krakler Kata, aki a Vasas SC síszakosztálya vezetésének is köszönettel tartozik azért, hogy lehetővé tette parasízők igazolását. Ezen a téren pedig további nagy bázisépítő terveik is vannak, amihez hamarosan megkezdik a toborzást. Ricsi köré egy aktív és élő csapatot szeretnének építeni, korban hozzá illő fiatalokból. A Normafa parasí program közösségének pedig a rekreációs és versenyszerű síelés együtt adná összetartó erejét.


Hirdetések