Jenkei Dániel, 2023.11.20. | Klub

Ma ünnepli 70. születésnapját Komjáti András, labdarúgólegendánk, aki máig rekorderként négyszázharminchárom bajnoki mérkőzést játszott a Vasasban. Gazdag pályafutása során bajnok és MNK-győztes lett, igazi oszlopa volt a csapatnak, a klubhűség szimbóluma.

Komjáti András 1971 és 1990 között erősítette labdarúgócsapatunkat, amelybe szinte még gyerekként került be. 

Amikor tizenhat és fél évesen felkerültem Pestre, az Eötvös utcai Vasas klubházban volt rövid ideig a szállásom. Akkoriban még a legnagyobb sztárok is busszal jártak edzésre. Egyszer jöttünk befelé a városba a 4-es busszal, és leszálltunk a November 7. téren. Mészöly Kálmán, Farkas Jancsi, Ladinszky Attila, Menczel Iván és jómagam. Szóltak: „gyere kicsi, meghívunk egy tatárbifsztekre az Ádám-sörözőbe”. Amikor beléptünk, szó szerint megállt a levegő, mindenki ránk figyelt – csak tátottam a szám.

Hamar megragadt a csapatban, és évtizedeken át nem kezdődhetett nélküle Vasas-meccs. Belső védőként és beállósként is kora legjobbjai közé tartozott. Remekül látott a pályán, kitűnően fejelt, így a védekezés mellett sokszor fontos gólokkal is hozzátett a csapat játékához.

433 piros-kék bajnoki mérkőzésével abszolút rekordernek számít a mai napig.

 


A Vasas legutóbbi, 1977-es labdarúgó-bajnokcsapatának egyetlen mérkőzéséről sem hiányzott, sőt végigjátszotta a harmincnégy találkozó minden percét.

Emellett kétszer nyert Magyar Kupát piros-kékben, és KK-győztesnek is mondhatja magát.

Fájdalma volt, hogy a parádés klubmérleg ellenére csak egyszer viselhette a magyar nemzeti csapat mezét.

Később vezetőedzőként három ízben is irányította a Vasas első csapatát, és az utánpótlásunkban is hosszú évekig dolgozott. Ahogy mondta, tréneri szerepvállalását is Illovszky Rudi bácsinak köszönhette, mint annyi minden mást...

A mai napig rendszeres résztvevője a hazai meccseknek az Illovszky-stadionban, ott, ahol 2019-ben szektort neveztek el róla. Akkor azt mondta, különleges érzés, hogy a legjobb barátja, Várady Béla szektora az övé mellett van közvetlenül…

 


Komjáti András a Vasas Sport Club aranygyűrűse, 2011-ben pedig centenáriumi elismerést is kapott.

Isten éltesse sokáig 70. születésnapján is!


Hirdetések