Gy. Szabó Csilla, 2023.10.29. | Tenisz

A Vasas Körmöczy Teniszakadémia fiataljai alaposan kihasználták a hazai korosztályos nemzetközi tornák nyújtotta lehetőséget az elmúlt hetekben. A pécsi J60-as ITF-viadalon Nemcsek Gréta, Varga János és Kisantal Botond egyaránt győzelmet ünnepelhetett. Kisantal ráadásul egyesben és párosban egyaránt, majd egy héttel később, Székesfehérváron is a döntőig menetelt az MTK-s Kincses Kolos oldalán.

A pécsi 4-es kategóriás juniortornán a leányok mezőnyében Benke-Giosanu Izabella (szabadkártyával) és Nemcsek Gréta (4. kiemeltként) a főtáblán, Juhász Janka és Gyene Csenge pedig a selejtezőben próbált szerencsét. S bár a második meccsén mind Gyene, mind pedig Juhász vereséget szenvedett, utóbbi szerencsés vesztesként mégis a legjobb 32 között folytathatta. A főtábla első fordulóját végül csak Benke-Giosanu Izabella vette sikerrel, Nemcsek a cseh Donaldtól szenvedett 7:5, 6:3-as vereséget, Juhász pedig Kis-Czakó Eszterrel szemben maradt alul 6:0, 6:1 arányban. Benke-Giosanu a második körben a cseh Mlenskától kapott ki, 6:2, 2:6, 6:2-es mérkőzésen.

Párosban Gyene Csenge és Juhász Janka egymással találta magát szemben, s a párharcból előbbi került ki győztesen, ukrán partnere oldalán. A második fordulóban azonban ők is búcsúzni kényszerültek. Benke-Giosanu Izabella a cseh Stepankovával indult, de már az első fordulóban két szettes vereséget szenvedtek attól a szlovák kettőstől, amelyet a második körben a Bíró Melindával pályára lépő Nemcsek Gréta búcsúztatott. Nemcsek és Bíró magabiztosan menetelt a döntőig, ahol háromszettes nagy csatában győzte le a Kis-Czakó, Tkacsenkó, magyar-ukrán kettőst.

A Vasas SC 14 éves teniszezője ezzel idei negyedik junior ITF-győzelmét aratta párosban, a másodikat Bíró Melinda partnereként. Nemcsek Gréta (junior ITF 737.) egy héttel később a székesfehérvári, két kategóriával nehezebb tornán is pályára lépett. Egyesben nem volt szerencséje a sorsolással, hiszen már az első fordulóban egy korosztályos top 100-as, korábbi top 50-es játékossal találta szemben magát az orosz Prejgina személyében.


Nemcsek Gréta (balról) Bíró Melindával (jobbról) és annak edzőjével, Kiss Györggyel Pécsett a tornagyőzelmet követően

„Kicsit meg voltam szeppenve a meccs elején, mert ilyen erős tornán eddig még nem játszottam – beszélt az elmúlt két hét juniorok között szerzett tapasztalatairól Nemcsek Gréta, aki párosban a szlovák Depesovával a második fordulóban kapott ki a későbbi döntős, negyedik kiemelt cseh duótól. – A sorsolás előtt reménykedtem abban, hogy kicsit gyengébb ellenfelet kapok, de sajnos másképp alakult. De így is nagy dolognak tartom, hogy másfél órás meccset játszottam vele, a második szettben pedig akár még szorosabb is lehetett volna az eredmény. Pécsett is egy nagyon erős teniszezőtől kaptam ki, a Melindával megnyert páros viszont nagyon sokat jelent a számomra. Egyrészt azért, mert nagyon jól megértjük egymást, és szeretünk együtt játszani, másrészt azért, mert meccsről meccsre jobbak voltunk, ami az én esetemben, az idősebbek között, nagyon hasznos tapasztalatok szerzését tette lehetővé.”

Bocskay József tanítványa sikeres szezont zár néhány hét múlva, hiszen a juniorok közötti első teljes évében kitűzött 1000-en belüli helyezést a 737.-kel alaposan túlteljesítette. Az idény csúcspontja azonban még egy U14-es Tennis Europe eseményhez kapcsolódik, mégpedig az egyéni Eb-hez, amelyen párosban Kálmán Lucával aranyérmet nyertek a nyáron. S bár eleinte Grétinek nagy kihívást jelentett a juniormezőny, a fiatal játékos úgy gondolja, fokozatosan felvette a ritmust az idősebbekkel, a jövőben pedig már közöttük is egyre több sikerre számít.

A pécsi 4-es kategóriás juniortorna fiú mezőnyének selejtezőjében indult Boros Bence és Kutasi Bence. Előbbi két győzelemmel fel is jutott a főtáblára, utóbbi azonban csak az első körben tudott nyerni. A legjobb 32 között négy teniszezőnk lépett pályára, Boros és Major Áron János az első fordulóban búcsúzott, Varga János pedig a másodikban, az első kiemelt Jilly Ádámtól elszenvedett vereségét követően.

Kisantal Botondot viszont nem lehetett megállítani, 18 esztendős játékosunk mind egyesben, mind pedig párosban – immáron Varga János oldalán – hibátlanul menetelt végig a mezőnyön, s előbbiben első, utóbbiban pedig harmadik tornagyőzelmét aratta. Egy héttel később már Székesfehérváron döntőzött Kincses Kolossal párban. S bár egyesben Major Áron Jánoshoz hasonlóan korán búcsúzott, mindketten egyetlen mérkőzést nyertek a selejtezőben, párosban újabb bravúros szereplést tudhat maga mögött, ráadásul már egy 2-es kategóriás versenyen.


A Varga János és Kisantal Botond (balról jobbra) alkotta Vasas páros nem talált legyőzőre Pécsett, a nemzetközi juniortornán

„Sokat jelentett számomra, hogy végre nemzetközi ITF-tornát nyertem, s még az sem zavar, hogy ilyen későn, utolsóéves juniorként sikerült, hiszen jobb későn, mint soha – értékelte az elmúlt hetek sikereit Kisantal Botond. A debreceni salakról mentem át a pécsi kemény pályára, ezért az első meccsem kicsit küzdősre sikeredett, ahogy az elődöntő is Jilly Ádám ellen. A döntőben már minden jól ment. Jancsival kemény csatákat vívtunk, a négyből három meccstiebreakben dőlt el a javunkra. A pályán és azon kívül egyaránt nagyon jól megértjük egymást, talán ezért is vagyunk ilyen sikeresek együtt. Székesfehérváron a magasabb kategória miatt már Kolossal indultam, akivel szintén kellemes emlékek kötnek össze, már tavaly is döntőztünk, ugyanazon a hármas kategóriás tornán, amit idén megnyertünk. Sajnáltuk, hogy a mai fehérvári finálét végül elveszítettük az olaszokkal szemben, de így is szép emlék marad a számunkra. Nagyon jól kezdtünk, ám a második szettben az ellenfeleink is belejöttek, a harmadikban pedig kihasználták néhány hibánkat és teljesen átvették a meccs irányítását.

A pécsi, valamint a székesfehérvári nemzetközi tornákat megelőzően, Debrecenben vívtak egymással nagy csatát a Vasas fiatal játékosai, mégpedig a felnőtt 1-es kategóriás férfi mezőnyben. A Farmmix-kupán négy teniszezőnk jutott a legjobb nyolc közé, és az elődöntőre is hárman maradtak. A felső ágon Szőke Ádám és Kisantal Botond összecsapásából utóbbi került a fináléba, az alsó ágon pedig Halmos Kornél győzte le a hazai pályán szereplő Máthé Gábort. A kupát végül Kisantal nyerte, aki 6:0, 6:3-ra verte a 17 éves Halmost.


Hirdetések