Gy. Szabó Csilla, 2023.10.21. | Sportlövészet

Nem jutott döntőbe a légpuskás országos bajnokság pénteki napján Gáspár Lalita, a Vasas SC sportlövője. A női puskások mezőnyében 611.6 körös eredménnyel a tizenharmadik helyen végzett.

Kevesebb mint egy hónappal az 50 méteres országos bajnokságot követően, sportolónk ezúttal légfegyverrel állt egy ob lőállásába a Fehér úti Nemzeti Lőtéren. Akkor, az összetett szám alapszakaszában idei második legjobb eredményével kiharcolta a döntőbejutást, amelyben végül a hatodik helyen végzett. Ezt követően edzőjével Szucsák Mátyással a légfegyveres edzésekre tették át a hangsúlyt, a 10 méteres ob-ra készülve. Mivel Lalitának az 50 méteres számok fekszenek jobban, a rövidebbre való átállás mindig nagyobb figyelmet követel meg tőlük. Érdekesség, hogy fordítva ez nem igen tapasztalható, ebben vélhetően annak is nagy része van, hogy melyik fegyverrel érzi magát magabiztosabbnak.

„Lalita ezen a napon nem találta meg a jó beállást tíz méteren, amitől csökkent az önbizalma, s ez világosan látható volt a sorozatain is – értékelte a pénteki versenynapot követően tanítványa teljesítményét Szucsák Mátyás, aki szerint légfegyverrel különösen jól kell eltalálni a célt, a bizonytalanságnak itt mindig komoly következményei vannak. – A szokásosnál ezért lassabban is lőtt, ami tovább rontotta a helyzetét. A folyamatos, lendületes, jó ritmusú sorozatokkal lehet igazán jó teljesítményt nyújtani, amire most nem igazán érzett rá. Szerintem leginkább a bátorság hiányzott belőle, amiben óriási szerepe van annak, hogy ötvenen jobb eredményei vannak, mint tíz méteren. Ebbe természetesen nem nyugodhatunk bele, s bár a jövő héten már inkább az előbbire készültünk volna, az ő kérésére, a jövő hét elején még tíz méteren edzünk. Szeretnék helyükre tenni a hiányzó elemeket. Ezt egyébként már a héten, az ob előtt megbeszéltük, mert mindketten éreztük, hogy légfegyverrel nem sikerült még az általunk jónak tartott szintre eljutnia az őszi felkészülés során. Emiatt az önbizalma is csak rövidebb időkre haladta meg az optimálist, ami ma, a kiélezett versenyhelyzetben bosszulta meg magát.”

Gáspár Lalita a hosszú hétvégét pihenéssel töltheti, ám azt követően, ahogy azt Szucsák Mátyás elmondta, már folytatják is a gyakorlásokat, az éppen egy hónap múlva sorra kerülő Hungarian Openre. A rangos hazai nemzetközi viadalon légfegyverrel mérik majd össze tudásukat az indulók, így 10 méteren továbbra is komoly munka vár Lalitára a hátralévő időszakban.

10 méteres országos bajnokság. Budapest.
Puska. Nők:
1. Bajos Gitta (EVSE) 630.8 … 13. Gáspár Lalita (Vasas) 611.6 (101.4, 101.7, 102.3, 102.4, 100.8, 103.0)


Hirdetések