Gy. Szabó Csilla, 2023.10.01. | Tenisz

Az idei felnőtt szabadtéri országos bajnokságon a Vasas játékosa, Boros Attila, egyesben arany-, párosban pedig ezüstérmet szerzett. Utóbbit klubtársa, Sávay Zalán oldalán. A női párosok között Gyene Csenge is győzelmet ünnepelhetett, Benke-Giosanu Izabella egyesben szerzett bronzérmet, Kisantal Botond pedig férfi párosban lett harmadik. Major Áron János eközben az U16-os egyéni Európa-bajnokságon végzett a legjobb 16 között.

A szabadtéri ob női mezőnye idén igencsak foghíjasra sikeredett, mindössze tizenkilencen léptek pályára, köztük három vasasos teniszezőnővel. Egyesben Benke-Giosanu Izabella jutott a legtovább, aki, éppen csapattársát, Gyene Csengét verve jutott be a legjobb négy közé. Utóbbinak igen nagy szerencséje volt a sorsolásnál, hiszen éppen az első kiemelt, Szabanin Natália ágára került, aki a rajt előtt visszalépett a tornától. Csenge így játék nélkül került szembe Izával, aki a döntőbe jutásért a honvédos Kis-Czakó Esztertől szenvedett 6:1, 6:3-as vereséget. Juhász Janka első mérkőzésén háromszettes nagy csatában kapott ki Komlódi Kiarától.

Összesen hat női páros nevezett az idei ob-ra, köztük klubunk két játékosa, Gyene Csenge és Juhász Janka. Előbbi a honvédos Kovács-Sebestyén Lili oldalán az első fordulóban búcsúzott, utóbbi viszont Finak Eszter párjaként aranyérmet szerzett. Ehhez két meccset kellett nyerniük.

A férfiak mezőnyéből is hiányoztak a legjobbak, így a második és a harmadik kiemelt egyaránt klubunk két fiatal játékosa lett. Szőke Ádám a tábla alsó feléről indult neki a tornának, Boros Attila pedig a felsőről, ám előbbi negyeddöntős búcsúja miatt végül nem találkoztak a döntőben. Szőke a legjobb nyolc között három szettben szenvedett vereséget a kőszegi Szappanos Mártontól.

Boros viszont nagyszerűen menetelt, a döntőben veszített először szettet, igaz, a győzelme itt sem forgott igazán veszélyben. Mészáros Patrikot 6:3, 3:6, 6:1-re győzte le. Az első szettben már 5:0-ra is vezetett, innen engedte kicsit magára ellenfelét. A másodikban a Next Tenisz Akadémia játékosa volt a határozottabb, a harmadikban azonban ismét Atis irányított. Ezzel első szabadtéri felnőtt ob-címét nyerte, amelyre mestere, Kovács Márk, bizony már a torna elején számított.

„Ő volt a legnagyobb esélyes, bár egy kisebb sérüléssel is bajlódott, így nem mehetett biztosra – értékelt a Vasas SC szakembere. – A kötelező győzelmeket sohasem könnyű hozni, de Atis most is kitűnőre vizsgázott kitartásból és küzdeni akarásból. Ez a két fontos erénye segítette át a nehéz pillanatokon.”


Boros és Sávay (jobbról) párosban ezüstérmet szerzett                 Fotó: Magyar Tenisz Szövetség

 

A finálét követően sportolónk elismerte, hogy kisebb teherként élte meg az esélyességet, emiatt izgult is a döntőben, s erre ment rá a második szett. De igyekezett a lehető legjobban kizárni gondolataiból a bajnoki cím megszerzésének lehetőségét.

„A kemény labdákkal jól kezdtem, nem hibáztam, ám ahogy puhultak, úgy fordult a játék, jöttek vissza egyre jobban, nyúltak a labdamenetek és ekkor már én is rontogattam néha – elemezte a döntőben történteket Boros Attila. – Fejben azonban végig nagyon erős maradtam, szerintem elsősorban ennek köszönhetem a győzelmemet. Megpróbáltam minél jobban kizárni azt a tényt, hogy a bajnoki győzelem kapujában állok. Igyekeztem csak és kizárólag a saját játékommal foglalkozni, s ennek meg is lett az eredménye. Nagyon boldog vagyok, hogy nyertem, még akkor is, ha a Davis-kupa-csapat tagjai nem voltak itt. A mezőny szerintem ennek ellenére nehéz volt, minden meccsen nagyon kellett figyelnem. Leginkább persze a döntőben, hiszen ekkor veszítettem először szettet és Patrik is nagyszerűen játszott.”

Egy nappal korábban, pénteken délután a páros döntőben is érdekelt volt Boros Attila, amelyben Sávay Zalánnal léptek pályára, mégpedig a PG Tenisz kettőse ellen. S bár az ezüstérem is szépen csillogott, a Vasas játékosa azért fájdalmasként jellemezte a vereséget, hiszen két labdájuk is volt a győzelemhez az igen szoros meccs-tiebreakben.

Ugyanitt a másik ágon Kisantal Botond, pasaréti párjával kísérelte meg a döntőbejutást, ám a végső győztes Miljanics, Gubi kettős őket is legyőzte, fiatal teniszezőnk így bronzérmes lett.

A férfiak egyéni küzdelmében a főtábla első fordulóját sikerrel vette még Halmos Kornél, Kisantal Botond és Földi Tamás is, a másodikon azonban már nem jutottak túl. Utóbbi a selejtezőből küzdötte fel magát.

A Vasas Körmöczy Teniszakadémia korosztályos magyar bajnoka, Major Áron János, eközben Olaszországban képviselte hazánk színeit, az U16-os egyéni Európa-bajnokságon. Párosban, Kincses Kolos sérülése miatt végül nem tudtak pályára lépni, egyesben azonban két meccset is nyert, a másodikon ráadásul egy kiemelt ellen.

Áron a belga Nand Vandepoele ellen kezdett a legjobb 64 között, és 6:4, 6:2-es győzelmet aratott. A következő találkozón a torna 11. kiemeltjével, az ukrán Nikita Bilozertsevvel mérkőzött, akit 6:1, 7:5 arányban vert. Ezzel bejutott a legjobb 16 közé, s egy újabb nagyszerű meccset játszva 6:4, 6:7(2), 7:6(5) arányban kapott csak ki az ötödik kiemelt lett, Arturs Zagarstól.


Hirdetések