Gy. Szabó Csilla, 2023.09.30. | Karate

A Vasas SC karatékái nyáron nemcsak új dojoba költözhettek, de a KSI-vel kötött sportszakmai együttműködés révén a jövőben klubunkban folytathatják pályafutásukat a felnőtt mezőnybe átlépő sportiskolások. Utóbbiak fejlődésérért az átigazolást követően is a Központi Sportiskola karateszakosztályának vezetőedzője, Hübner András lesz a felelős.

A Vasas SC és a KSI között nyáron megkötött szerződés azért is újszerű a maga nemében, mert két hagyományosan eredményes, kiemelt fővárosi klub között jött létre. Az együttműködés az utánpótláskor végére érő karatékák további versenyeztetését biztosítja.

A sportiskolások vezetőedzője, Hübner András nagyon bízik benne, hogy tanítványai, Balogh Endre, Bene Bianka, Kovács Kiara, Szabó Marcell és Vaskó Samu a jövőben is eredményesen versenyez tovább, immáron a Vasas SC színeiben. Négyen közülük többszörös korosztályos magyar bajnokként és jelenleg egyetemi hallgatóként folytatják a felkészülést, Balogh Endre pedig az 50+-os szeniorok hazai ob-győzteseként.

„Mind az öten az én irányításommal dolgoznak tovább, de hetente kétszer közös gyakorlásokat is szervezünk, egyszer nálunk, egyszer pedig a Vasas dojojában – mutatta be az együttműködés gyakorlati oldalát Hübner András, aki maga is komoly, közel kétévtizedes versenyzői múlttal büszkélkedhet és az edzősködést is igen korán kezdte mestere, Szinák Attila mellett, aki a mai napig mentora. – Számunkra nagyon fontos, hogy az általunk nevelt versenyzők felnőttként jó helyre kerüljenek, ezért kifejezetten örültünk a Vasas SC kínálta segítséget. Már az első egyeztetések során kiderült, azonos értékek alapján működik mindkét egyesület, a család és a csapat az első valamennyiünk számára. A komoly szakmai munkát nem az eredményességre, hanem az erős közösségre építjük, valamint a sportág szeretetére. Ez utóbbi különösen fontos a kisgyermekek esetében, ahogy a dojoban kötődő barátságok is, amelyek egy életen át és a sporton kívül is elkísérnek bennünket.”


Hübner András a karate és a sport szeretét tartja a legfontosabbnak az utánpótlás-nevelés során

 

Hübner András, akit a formagyakorlatok helyett, a küzdelem világa nyűgözte le egészen pici korától fogva, kitartást, küzdeni tudást és önbizalmat tanult mestereitől, miközben családját is a sportágnak köszönheti. Feleségét, két kisgyermekének édesanyját első klubjában, még tizenévesen ismerte meg, s a kezdeti barátságból lett később szerelem, majd házasság.

„Talán nem túlzás, ha azt állítom, a karaténak köszönhetek mindent, ám ennek ellenére nem erőltetjük gyermekeinkre a szenvedélyünket, hagyjuk, hogy más sportágakat is kipróbáljanak és szívük szerint dönthessenek. Eszerint foglalkozom a tanítványaimmal is, senkinek sem kötelező a versenyzés, ha valaki „csupán” a karate szeretetével, és a számunkra oly fontos értékekkel gazdagodva távozik tőlünk, akkor már elégedettek vagyunk a munkánkkal. Az utánpótlás-nevelés ugyanis nem az eredményekről szól, hanem a kiegyensúlyozott, egészséges, jó mozgáskordinációval és sportági alapokkal rendelkező fiatalok képzéséről. Valamint egyfajta rendszerről, amely az én életemnek is jól meghatározható és biztos kereteket adott és ad a mai napig” – foglalta össze filozófiáját a KSI vezetőedzője, aki természetesen versenyzői sikereire is nagyon büszke, akik közül Szabó Marcell a korosztályos címek után a felnőttek között is magyar bajnok lett, válogatottként pedig világversenyeken nyert meccseket, Vaskó Samu pedig a Budapesten megrendezett Európa-bajnokság kadet korcsoportjában ötödik, pontszerző helyen végzett néhány évvel ezelőtt. Mostantól mindketten a Vasas SC színeiben folytatják hazai, illetve nemzetközi karrierjüket jelenlegi és eddigi klubjuk legnagyobb örömére.

Együttműködés a közös értékek mentén

Zsoldos Péter, a KSI elnöke is bízik a két egyesület partnerségi kapcsolatának sikerében:

„A Vasas SC és a KSI közötti megállapodás lényege az együttműködés. Most, hogy támogatott kiemelt fővárosi egyesület lettünk, számunkra különösen fontos, hogy olyan klubokkal találjunk kapcsolódási pontokat, amelyek a miénkhez hasonló értékeket vallanak. A Központi Sportiskolában az utánpótláskor végén lezáruló oktató-nevelő munka ugyanis akkor lehet igazán eredményes, ha a folytatásban, immáron felnőtt versenyzőként is ideális körülmények között, magas színvonalú képzésben részesülnek sportolóink. A Vasassal korábban is kiváló kapcsolatot ápoltunk, a karate esetében pedig szinte magától értetődő volt a megállapodás. Nagyon bízom benne, hogy ennek az együttműködésnek kizárólag nyertesei lesznek.”


Szabó Marcell és Kovács Kiara gyakorlás közben 


Hirdetések