Jenkei Dániel, 2023.09.27. | Vívás

Szép lassan kezdődik az új vívószezon, Rabb Krisztián Szófiában nyert szatelit-versenyt a hétvégén.

Ifjúsági olimpiai bajnokunk, Rabb Krisztián idén is a szatelit-versenyekkel próbál tapasztalatot gyűjteni a világkupa-szezonra, a mögöttünk hagyott hétvégén pedig Szófiában bizonyította, hogy ebben a mezőnyben már igencsak számolni kell vele.

Olyannyira, hogy szinte szoros asszója is alig akadt a bolgár fővárosban, így egészen simán diadalmaskodott egy török, egy venezuelai és egy olasz vívó előtt. A finálét például 15-6-ra nyerte…

Úgy éreztem én is, hogy biztató a szezon eleji formán, tényleg egészen könnyedén nyertem az asszókat és a versenyt, szóval ez egy jó élmény, igazi kezdőlöket volt számomra” – összegzett fiatal kardozónk, akitől azt is megkérdeztük, hogy látta a tavalyi szezont, amelyet végül ötödikként zárt a hazai ranglistán.

Az összkép pozitív, de van egy kis hiányérzet is, mert sok olyan pontja volt a szezonnak, amikor nagyon kevésen múlt egy-egy komolyabb eredmény elérése. Ezzel együtt megnyertem a Magyar Kupa-sorozatot, és voltak egyéb hazai sikereim is. A nyár elején aztán jött egy hosszú betegség, amiből csak nagy nehezen tudtam kilábalni, de végül sikerült elindulnom az Universiadén.

Somlai Béla tanítványa egyébként továbbra sincs könnyű helyzetben, hiszen a világbajnok férfi kardválogatottba nem könnyű bekerülni, de kellő türelemmel áll ehhez a helyzethez:

Abszolút magamra összpontosítok, mert erre van ráhatásom. Egyértelműen szeretnék feljebb lépkedni és a tavalyi eredményeknél még jobbakat elérni, folyamatosan fejlődve. A legfontosabb ilyen szempontból a világkupa-sorozat lesz, ott tudom igazán megmutatni magamat. Úgy érzem, egyébként kezdek beilleszkedni a felnőtt mezőnybe, kezdek rutint szerezni, így nyugodtabban tudok a pástra állni. Edzéseken továbbra is beleteszem a munkát, ennek szerintem ki kell majd jönnie eredményekben is, de megvan a kellő türelmem saját magammal szemben."

Ahogy Kiki elmondta, idén ősszel a két legfontosabb viadal az algíri és az orleansi vk-viadalok lesznek számára, de addig még szatelitversenyek is várnak rá, most hétvégén például Gentben, majd utána Isztambulban áll pástra, egyre erősödő mezőnyökben.

 

MK-sikerek junior kardban

Az utánpótlás is elkezdte, a junior női kard egyéni MK-fordulón például hazai pályán állhatott három vasasos lányunk dobogóra: Spiesz Anna nyert, Domonkos Emese második lett, Bognár Liza pedig harmadik. A fiúknál ugyanitt Dallos Benedek ezüst, Vigh Benedek pedig bronzérmet szerzett.

Hirdetések