Gy. Szabó Csilla, 2023.09.22. | Karate

Négy korosztályos sportolónk vett részt a hétvégi Budapest Openen, ketten közülük dobogóra is állhattak kategóriájukban. A több mint kétezer indulót felvonultató rangos nemzetközi viadalon Szőcs Miksa (nyitó képünkön) ezüst-, Szőcs Ambrus pedig bronzérmet nyert. Mindketten értékes pontokat gyűjtöttek az utánpótlás Európa-bajnokság hazai kvalifikációs versenyében.

A Vasas karateszakosztályának szakembere, Horváth-Szalai Ottó irányításával, Albert Noé, Bárdos Anna, Szőcs Ambrus, valamint Szőcs Miksa készült a Budapest Openre, amelyet immáron 26. alkalommal rendezett meg a hazai szövetség. A viadal nemcsak a kétezer feletti indulói létszám miatt az egyik legrangosabb a hazai versenynaptárban, de azért is, mert számos országnak, így nekünk is, a világversenyekre való nemzeti kvalifikációs rendszer fontos állomása. A magyar karatékák idén a Budapest Openen, a két hét múlva sorra kerülő Polish Openen, valamint a novemberi Hungarian Openen gyűjthetik a selejtezős pontokat, s aki ebben a legszorgalmasabb lesz, az utazhat majd az Európa-bajnokságra. Ez utóbbira szeretnének a Vasas SC sportolói is eljutni, Szőcs Ambrus és Miksa pedig a hétvégén óriási lépést tett ennek érdekében. Előbbi a -61 kilogrammos juniorok között szerzett bronzérmével három, utóbbi pedig a -52 kilogrammos kadetek között kiharcolt ezüstjével négy ponttal gazdagodott a kvalifikáció első állomásán. Miután Miksa ugyanannyit kapott a második helyéért, mint a harmadik helyen végzett UTE-s, így most holtversenyben állnak a lista élén.


Szűcs Ambrus büszkén mutatja bronzérmét Horváth-Szalai Ottó társasaságában

Természetesen a következő két nemzetközi viadalon még bármi megtörténhet, Ambrus és Miksa azonban most határozott lépéselőnybe került a hazai kihívókkal szemben – értékelte a kvalifikációs pontszerzést Horváth-Szalai Ottó, aki a Budapest Opent megelőző tervszerű és sikeres felkészülés alapján jó eredményeket várt versenyzőitől, a két érmes teljesítménye azonban még számára is kellemes meglepetést jelentett. – Nagyon elégedett vagyok a fiúkkal, s bár már a horvátországi felkészülési tornáról is érmekkel tértünk haza, ott korántsem volt akkor teher a vállukon, mint most. A hétvégén láthatóan jól viselték a téthelyzetet, ám nemcsak a számszerű eredmény miatt vagyok rájuk büszke, de azért is, mert az eddig tanultak fokozatos beépülését is világosan láttam a mozgásukban. Utóbbi Albert Noéra és Bárdos Annára is igaz, még akkor is, ha ezúttal nekik nem úgy jött össze a verseny ahogy terveztük.”

Ambrus és Miksa érmének értékét növeli, hogy mindkét kategóriában óriási a hazai verseny, sok képzett magyar karatéka kíván a -52-es kadetek, valamint a -61-es juniorok között kitűnni. Ezúttal ez egyértelműen a Vasas két versenyzőjének sikerült, hiszen a legjobb magyar helyezéssel büszkélkedhetnek.

Ambrus nagyon megfontoltan és okosan harcolt, s bár bíztam a jó helyezésében, az utóbbi időben olyan fejlődést mutat, amellyel még engem is meglepett. Miksa hat meccsen lépett tatamira, és csupán az utolsót veszítette el, egy olyan ukrán fiúval szemben, aki pillanatnyilag egyeduralkodó a nemzetközi mezőnyben. Ráadásul az azt megelőző meccseken kétszer is null-egyről fordított, ami azt bizonyítja, hogy nagyon is megdolgozott azért az ezüstért. A legnehezebb helyzeteket ésszel oldotta meg, s végig tökéletesen koncentrált. Az elődöntőben egy nála fizikálisan jóval erősebb ellenféllel kellett megküzdenie, de működött a taktikánk, amelyet tökéletesen hajtott végre” – foglalta össze röviden a két érem történetét Horváth-Szalai Ottó, majd Bárdos Anna és Albert Noé szereplését is értékelte.


Bárdos Anna nagyon jól kezdett, de egy hiba miatt végül a vártnál gyorsabban búcsúzott a küzdelmektől

„Anna jól kezdett az első meccsén, irányított, kellően agresszív volt, ám ezt követően elkövetett egy hibát, amit ellenfele rutinosan kihasznált, így a folytatásban már csak arra törekedett, hogy megőrizze az előnyét – tette hozzá a Vasas szakembere. – Nagyon sajnáltam őt, hiszen jobb volt az ellenfelénél, és még vívhatott volna néhány jó meccset. Noé fölényesen nyerte az első találkozóját, a másodikon azonban egy nála fizikálisan sokkal fejlettebb fiúval találta szemben magát, a ki-ki meccset végül nem tudta hozni. Az ő ellenfele sem volt jobb nála, ám olyan távolságból kellett dolgoznia, amely túl nagy akadály volt a számára.”

Horváth-Szalai Ottó az érmeken és az értékes kvalifikációs pontokon túl azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy négy fiatal versenyzőnk igazi csapatként lépett fel a Budapest Openen, folyamatosan segítette egymást, és a végsőkig harcolt minden meccsén.


Albert Noé (pirosban) is elszántan harcolt a Budapest Openen


Hirdetések