Gy. Szabó Csilla, 2023.09.20. |

A Vasas Pasaréti Síiskola idén ősztől már a freestyle sí szerelmeseit is várja edzéseire. Czakó Bence vezetésével indult el az első csoport képzése, nyolc és tizenhat év közötti fiatalok számára. A Vasas szakembere a sportág egyik legfiatalabb és legnépszerűbb irányzatának országos szinten is szeretne új lendületet adni.

Az alpesi sízés vagányaiban mindig is volt igény arra, hogy a szabályokhoz és szigorú technikához kötött lesiklások, vagy ugrások mellett kicsit szabadabb keretek között is hódolhassanak sportáguknak. A „trükkös” produkciók az 1970-es évek elején robbantak be a köztudatba, az első Világkupát 1986-ban, Franciaországban rendezte a nemzetközi síszövetség, az olimpiák hivatalos programjára pedig 1992-ben került be freestyle néven. Magyarországon 2003-ban rendezték az első versenyt, a kezdeti érdeklődés – a nemzetközi népszerűség dacára – azonban mára igencsak megcsappant.

A Krakler Kata által vezetett Pasaréti Síiskolának évek óta sikeres snowboard csapata van, tavaly pedig két parasíző is csatlakozott hozzájuk. Idén újabb bővítéssel kezdték az őszt, mégpedig a freestyle-team beindításával. Utóbbinak Czakó Bence lett a felelőse, aki tíz éve oktatja síelésre a pasaréti fiatalokat. Mostantól azonban régi szenvedélyének is hódolhat, tinédzserként maga is örömmel tanult a freestyle akkori hazai nagyjaitól, majd önszorgalomból, külföldi videók és nemzetközi szakmai anyagok révén mélyítette el tudását.

„Bármennyire is szeretem a freestyle-t, és bármennyi energiát szenteltem is eddig neki, nekem is bőven van még mit tanulnom, pontosan azért, mert a hazai fejlődés lehetőségei igen szűkösek – tudtuk meg Czakó Bencétől, aki jelenleg is a szakág magyarországi edzésmódszereinek kidolgozásán fáradozik. – Mivel ezzel nemcsak én vagyok így, éreztem, hogy lenne igény arra, hogy szervezett, szakosztályi keretek között is meginduljon a freestyle-oktatás, amiben az említett okok miatt nekem sem lehetett részem fiatalként. Egyelőre az amatőr, de már gyakorlottan síelő gyerekeket céloztuk meg, őket szeretnénk megtanítani az alapokra a heti kétszeri műanyag pályás, trambulinos és száraz, valamint a későbbi havas edzések, edzőtáborok során. Ezeket többnyire Pasaréten tartjuk, de időnként a Normafánál meglévő lehetőségeket is kihasználjuk. Első lépésként a nyolc fős mostani csapatunkat szeretnénk elindítani a márciusi országos bajnokságon, Murauban, Ausztriában. A téli havas edzőtáborunkat is itt tartjuk majd decemberben, s bízunk benne, hogy a hazai versenyek száma is növekedni fog. Ahogy idővel nálunk is az érdeklődők száma.”


Czakó Bence vezetésével már javában gyakorol a freestyle sícsapat Pasaréten

 

A freestyle egyébként mindenki számára élvezetes, aki kedveli az extrém, akrobatikus mozgáselemeket. Ugyanakkor hasznos is, hiszen nagyszerűen fejleszti a koordinációt, valamint a figyelmet is, hiszen a legbonyolultabb trükkök végrehajtásához nagy fokú koncentráció szükséges. De azoknak is vonzó lehet, akik megunták a klasszikus síelés szigorú kereteit, vagy azok között már nem látják biztosítottnak a további fejlődés lehetőségét.

A már említett alapokról indulva, egy jó közepes versenyzői szintre tudjuk eljuttatni a vállalkozó szellemű fiatalokat, természetesen azokban a stílusokban, amelyekre itt Pasaréten, a műanyag pályákon lehetőségünk nyílik – tette hozzá Czakó Bence arra utalva, hogy az olimpiai félcsőre szinte sehol nem lehet hazánkban készülni, de még Európában is csak kevés helyen, és a bigair sem szerepel egyelőre a programjukban. – A slopestyle nálunk az általános, a helyszín adottságaitól és a versenytől függő néhány, különböző elemes pályákat a jelenlegi körülmények között is optimálisan ki tudjuk alakítani. Kicsiben ugyan, de itt ez magába foglal minden olyan technikai elemet, amelyre később szükség lehet nagyban.”


Már nemcsak a klasszikus technikára, de a legizgalmasabb "trükkökre" is oktatnak a Pasaréti Síiskolában

 

Czakó Bence szerint a már említetteken kívül számos előnye van még a freestyle-nak, köztük néhány igen praktikussal. Ilyen például a sítalpak és általában a felszerelés kisebb súlya, valamint előbbi speciális kialakítása, amely egyrészt rugalmasabb, másrészt nemcsak a kétirányú, előre-hátra csúszást teszi lehetővé, de a pályák jobb kihasználását is elősegíti. A mélyebb hóban, a jól kialakított nyomvonaltól távolabb is jól használhatóak. De talán még ezeknél is fontosabb a szabadság élménye, amelyet a téli sportok közül, a snowboard mellett, a freestyle sízés tud leginkább megadni.

„A fejlődés is látványosabb, amelynek igen erős önbizalomnövelő hatása van. Akik a freestyle-ba komolyan belevetik magukat, azok idővel olyan dolgokra lesznek képesek, amelyekről korábban álmodni sem mertek. Ha másért nem, de már ezért is megéri kipróbálni” – szögezte le Czakó Bence, aki saját fejlődése érdekében tanítványaival együtt végzi a gyakorlásokat, mert ameddig lehet, legalább egy lépéssel előttük szeretne járni. 

Fotók: Réti Gerzson


Hirdetések