Gy. Szabó Csilla, 2023.09.18. | Tenisz

Első egyéni junior ITF-tornagyőzelmét aratta a hétvégén Nemcsek Gréta, a Vasas SC fiatal teniszezője. A svájci viadalon Aurora Zurmuehle oldalán párosban is nyert, bár duóban ez már a harmadik trófeája. Mestere, Bocskay József szerint, fontos megerősítés számukra ez a siker.

A Vasas Körmöczy Teniszakadémia 14 éves játékosa, tizenegy hónapja, tavaly októberben indult először nemzetközi juniorversenyen, addig a Tennis Europe korosztályos viadaljain gyűjtötte az értékes tapasztalatokat és pontokat. Idén tavaszra azonban az idősebbek közötti indulásra került át fokozatosan a hangsúly, s Nemcsek Gréta igen gyorsan meg is találta helyét a mezőnyben. A székesfehérvári J30-as tornán negyeddöntős volt, ahogy az eggyel erősebb kategóriájú J60-as budapestin és a szintén J30-as csehországin is. Augusztus végén az Alfa TI Cup-on ismét a legjobb nyolc közé jutott, ám ez már egy J100-as, vagyis hármas kategóriás torna volt, amelyen a korábbiaknál is értékesebb győzelmeket aratott.

„Döntenünk kellett, hogy egy erősebb, távolabbi tornákból álló túrára induljunk, vagy a gyengébb svájcin próbáljunk meg végig menni – idézte fel a viadal kiválasztásának szakmai indokait Bocskay József. – Horgenben jó esélyünk volt a végső győzelemre, ám a meggyőződés még korántsem tény. Nem elég, hogy képesnek tartom valamire a játékosaimat, nekik végre is kell hajtaniuk a feladatot. Gréti ezt most meg is tette, igazolta a fent említett meggyőződésemet, kipipálhatunk egy fontos állomást. Ráadásul tavaly nyert utoljára egyéni tornát, még a korosztályos európai mezőnyben, úgyhogy a lehető legjobb pillanatban jött ez a siker, amely komoly motivációt adhat a további munkához.”

A Vasas teniszszakosztályának vezetője szerint Gréti meccsről meccsre, fokozatosan lendült bele a játékba, az első találkozókon nem is az ellenfelekkel, sokkal inkább saját magával kellett megküzdenie. Egy apró sérülés nyomait még kicsit érezte a felkészülés során és a torna elején, ám annyival jobb volt ellenfeleinél, hogy amint ezeket a zavaró külső tényezőket kizárta, már be is fejezte a meccseit. A tornát végül szettveszteség nélkül nyerte, csak az elődöntő elején, a mexikói Vazquez kényszerítette nagyobb csatára.


Nemcsek Gréta ütés közben Svájcban

„Igen súlyos ütései voltak a mexikóinak, de Gréti remekül kezelte a helyzetet, s bár saját bevallása szerint a torna folyamán nem igazán érezte a tenyeresét, a fonákjával egyértelműen szintet lépett, irányított vele, a nyeséseinek pedig éle és hossza egyaránt volt. Ugyanezt tudom elmondani a szerváiról is, amire nyugodtan építkezhetett. A döntőben már egyszerűen hibátlanul játszott, a két évvel idősebb, kifejezetten jó teljesítményt nyújtó belga ellenfele nem tudott mit kezdeni vele. Pedig keményen, laposan ütött, de hiába. Bármit is próbált, Gréti komoly sebességgel, magas szinten válaszolt rá. Ritka, amikor minden működik, ez most egy ilyen nap volt. S hogy éppen a döntőben jött össze a tökéletesség, az megkoronázta az egész heti munkát”– értékelte tanítványa teljesítményét Bocskay József, aki szerint a párosban az elődöntő volt a tényleges finálé, svájci partnerével azonban Gréti azt is hozta, még ha három szettben is. 

Mesteréhez hasonlóan Nemcsek Gréta is a torna előtti kérdőjelek felsorolásával kezdte a siker felidézését, bár ő kicsit határozottabban fogalmazott. Számára ugyanis nemcsak a sok mérkőzés lejátszása volt a cél a gyengébb torna választásával.

„Győzni szerettem volna, de ez első kiemeltként nem is volt kérdés a számomra– jelentette ki a Vasas SC sportolója a sikert követően. – Az Alfa TI Cup-on nyolcban voltam, sok pontot szereztem és ezzel bejöttem az első ezerbe, ami az idei legfontosabb célkitűzésem volt. Természetesen az esélyesség egyfajta terhet is jelent, de egyre jobban megtanulom ezt kezelni. Ebben sokat segít, hogy nagyon szeretek teniszezni, továbbra is élvezem a játékot. Most pedig nagyon boldog vagyok, hiszen a tornagyőzelem mindig nagy öröm, különösen egyéniben és közel egy év után. Ebből most komoly erőt tudok meríteni a folytatáshoz, hiszen nincs megállás, az év hátralévő részében még legalább hat-hét versenyre szeretnék elmenni, és azokból a maximumot kihozni. A jövő évnek már egy előkelőbb ranglistával szeretnénk nekivágni, s az erősebb tornákon egyre messzebb jutni. Svájcban a szerváimra tudtam a legbiztosabban támaszkodni, a döntőre azonban minden téren feljavultam. Igazából magam sem értettem, hogy tudtam ilyen simán, összesen két játékot veszítve megverni a belga lányt, aki egyébként tényleg nagyon jól játszott.

Nemcsek Gréta egyértett mesterével abban, hogy szervái mellett, a fonákjai is igen hatékonyak voltak Svájcban, az utóbbi időben ebben a két ütésnemben fejlődött a legtöbbet. A tornaválasztást pedig a végső sikeren túl az is indokolta, hogy kifejezetten szeret sok mérkőzést játszani, a sorozatos téthelyzetekkel tud igazán a legjobb formába lendülni és legtöbbet tanulni is. Az egyéni fejlődése azonban mostantól azt kívánja, hogy egyre magasabbra tegyék a lécet, és nehezebb tornákon is egyre messzebbre jusson.

Fotók: TC Horgen


Hirdetések