Jenkei Dániel, 2023.09.14. | Vízilabda

Hétvégén kezdődik az utánpótlás vízilabdaszezon a kiemelt országos bajnokságokban, ennek kapcsán beszélgettünk Földi László szakmai vezetővel, és a három kiemelt csapatunk vezetőedzőjével.

Felnőtt csapatunk korábbi sikeredzője, Földi László immár ötödik szezonját kezdve irányítja szakmai igazgatóként a Vasas vízilabda-utánpótlását, így először azt kérdeztük tőle, mennyire sikerült közelebb kerülni ez idő alatt a hosszú távú célkitűzésekhez:

Úgy gondolom, hogy szépen haladunk azzal az építkezéssel, amit elképzeltünk a kezdetekkor, de a sok munka mellett ehhez a folyamathoz némi szerencse, és még több türelem is szükséges. Az alapvető célunk az, hogy a vasasos vízilabda-utánpótlásképzés a teljes palettát lefedje, és minden korosztályban legyen csapatunk a bébitől kezdve egészen az országos küzdelmekig. Ilyen tekintetben nem állunk rosszul, jelen állás szerint a gyermek 2. korosztály kivételével mindenhol fogunk indulni, és van egy remek együttműködésünk a Godova Gábor vezette ASI-val is. Tesszük tehát a dolgunkat, és nyitottak vagyunk minden olyan újításra, ami a fejlődést szolgálja.

Közben örömmel látjuk, hogy Földi László stábjában egyre több volt tanítványa kap szerepet, Bóbis Máté több éve irányítja az ifjúsági csapatot, Takács Bálint pedig az országos gyermekcsapat vezetőedzőjévé lép elő a mostani idénytől:

Hasonló ez kicsit, mint amikor edzőként irányítottam a csapatot, hiszen a stábnál is nagyon fontos a jó közösség, hogy az egyének kijöjjenek egymással, és ha kell, alárendeljék magukat a közösség érdekének. Én úgy látom, ez a dinamika jól működik nálunk, én pedig valóban próbálok olyan embereket megnyerni magunknak, akik vagy játékosaim voltak korábban, vagy van valamilyen kötődésük a Vasas családhoz. Bóbis Máté, Takács Bálint, Pecz Gábor, vagy éppen Szedlmayer Ildikó is jó példa erre, ahogy Gábor Attila is ősidők óta velünk dolgozik, de úgy gondolom, hogy akik nem tartoztak korábban a klubhoz, és most nálunk dolgoznak az utánpótlásban, ők is maximálisan beleillenek abba a filozófiába, amit képviselünk.


És hogy miért lehet csábító ma a Vasasba jönni vízilabdázni? Erre így válaszolt Földi László:

Fontosak például a minőségi feltételek, különösen azért, mert nekünk nincs olyan merítési lehetőségünk, mint a hagyományos nagy utánpótlás-nevelő pólóskluboknak. Éppen ezért olyan körülményeket és szakmai hátteret kell teremtenünk, amely vonzerőt jelent a tehetségek számára. A képzésben pedig a prioritás továbbra is az, hogy az út végén minél többen váljanak OB I-es játékossá a Vasas utánpótlásából. Éppen ezért gondolom helytelennek, ha eredménykényszer van fiatalokon, mert ezzel egy idő után mentálisan és fizikálisan is kiürítjük őket, pláne egy olyan világban, ahol a sporton kívül is rengetet kihívás és inger éri őket. Örülünk neki, hogy a Vasas SC vezetői is partnerek ebben, és tudunk a saját elképzelésünk szerint, nyugodtan dolgozni. Persze azért zokogni nem fogunk - maximum örömünkben -  ha közben mégis összejön egy bajnoki cím, vagy más kiemelkedő eredmény.”


Kezdődnek a kiemelt bajnokságok

Szeptember 17-én, tehát most vasárnap már rajtol az országos kiemelt bajnokságok alapszakasza, amely 15 mérkőzésből áll, mindenki egyszer játszik mindenkivel ebben a körben, vasasos csapataink pedig a Kaposvárt fogadják a Komjádiban az első fordulóban.

Ennek kapcsán megkérdeztük mindhárom csapatunk vezetőedzőjét a mögöttük hagyott felkészülésről, és az új idénnyel kapcsolatos várakozásokról.

 

Bóbis Máté, az ifjúsági csapat vezetőedzője:

Annak ellenére, hogy voltak változások a keretben, én úgy gondolom, hogy meghatározó csapata lehetünk a következő bajnokságnak is. A 2004-esek kiöregedtek, ketten távoztak a tavalyi csapatból, és igazoltunk egy kapust a Fradiból, illetve a 2006, 2007-es születésűek közül többen velünk készülnek. A céljaink eléréshez sok munka és jól felépített játék szükséges, aminek érdekében mindent megtettünk már a nyári felkészülés alatt is. Marcaliban, Cegléden és Szolnokon is tudtunk készülni minden igényt kielégítő színvonalon, figyelve a csapatépítésre is. Ezt a lehetőséget ezúton is köszönjük! Az alapszakasz első fordulóira munkából fogunk ráfordulni, ott még nem várható sziporkázó játék, de összességében azt szeretném, ha a szezon során a tavalyihoz hasonló, felívelő pályát tudnánk befutni. Az eredményt majd meglátjuk, de a fő cél az, hogy OB I-es játékosokat neveljünk.  Többekben is látok potenciált ilyen tekintetben.

 

Homonnai Dániel, a serdülőcsapat vezetőedzője:

- Héthetes felkészülésen vagyunk túl, ebből két hetet Marcaliban töltöttünk, és a tavalyi szezon tanulságaira alapozva igen komoly hangsúly fektettünk a fizikális felkészítésére. Nagyon fontos volt ez a nyári időszak, mert télen már közel sem lesz ennyi idő nyugodtan dolgozni. Voltak edzőmeccseink, külföldi csapatokkal is játszottunk, túl vagyunk egy keretszűkítésen. Összességében elégedett vagyok, láttam fejlődést, ahogy haladtunk előre, és a Jeney-kupa is remek erőfelmérőnek bizonyult, erős mezőnyben tudtunk tapasztalatokat szerezni. A csapat összetétele teljesen új lesz, hiszen a 2007-esek maradtak, a gyerekcsapatból érkeztek 2008-asok, illetve a budapesti 2007-esek is csatlakoztak, ebből a három társaságból kell összegyúrnom a csapatunkat. A légkör és a munkamorál rendben van, távlati célokról viszont egyelőre még nem beszélnék, de összességében a nyolc közé jutás úgy gondolom, hogy minden vasasos utánpótlás csapattól elvárható az elmúlt évek teljesítménye alapján.

Negyedik hely a Jeney-kupán

Az elmúlt hétvégén rendezte szakosztályunk az immár hagyománnyá váló Jeney-kupát, amely idén is kifejezetten erős mezőnnyel startolt el a serdülőknél. Homonnai Dániel vasasos csapata az első nap legyőzte Steaua Bukarest gárdáját, másnap kikaptunk a Fraditól, majd jött a KSI elleni elődöntő, és az FTC elleni bronzmeccs, amelyek szintén vereséggel zárultak, így a mieink a negyedik helyen végeztek.

 

Takács Bálint, a gyermekcsapat vezetőedzője:

- Egy intenzív ismerkedési fázis volt számomra a csapattal a mögöttünk hagyott pár hét, ez alatt pedig egy nagyon jó mentalitású, szorgalmas társaságot ismertem meg, ami szerintem manapság nem magától értetődő, így mindenképpen kiemelném. Persze látni azt is, hogy mind fizikálisan, mind taktikailag és technikailag van hová fejlődnünk. Nyáron megtettük az első lépéseket ilyen téren, Budapesten is sokszor volt napi két edzés, Marcaliban pedig két egész hetet együtt tudtunk lenni, amiért nagyon hálásak vagyunk. Rengeteg olyan közös programot, játékot csináltunk ott a kemény edzések mellett, amik megalapozták a csapatkohéziót. A harmadik héten volt egy keretszűkítés, illetve számunkra a nyári kupa is abszolút hasznos volt, ezt is a felkészülésre fordítottuk. Négy meccsünk volt, az Oázis ellen nagy volt a különbség a javunkra, az OSC, Honvéd, BVSC hármassal viszont nagyon jó meccseket játszottunk. Utóbbi csapat azért kimagaslik a mezőnyből, előbbi kettővel viszont szerintem a bajnokságban is nagy harcban lehetünk. A védekezést tartom az eredményesség kulcsának, ha ez összeáll, akkor szerintem ott lehetünk reálisan az öt-nyolcadik hely között, de látni kell, hogy erre rajtunk kívül még nagyon sok csapat aspirál, sűrű lesz a mezőny. Illetve azt is ki kell emelni, különösen az ilyen fiatal korosztály kapcsán, hogy a legfontosabb cél, hogy a gyerekek fejlődjenek, és minél többen feljebb tudjanak lépni a saját utánpótlásunkon belül.


Takács Bálint a budapesti küzdelmek után idén már országos csapat edzőjeként bizonyíthat


Hirdetések