Gy. Szabó Csilla, 2023.09.08. | Kosárlabda

Milos Pavlovic irányításával női NBI/A-s együttesünk javában készül a bajnoki nyitányra, amelyre szeptember 30-án 18 órai kezdettel az Uni Győr csapata ellen kerül sor Pasaréten. A héten meglátogattuk az egyik edzésüket, és a régi-új játékosokkal beszélgettünk terveikről.

Két meghatározó játékosunk, Papp Klaudia és Smailbegovic Nadia igazolt el a nyár folyamán, helyükre érkezett Boros Berta es Jáhni Zsófia, miközben Schaquilla Nunn, valamint Katrina Pardee pótlására is új légiósokat kellett keresni. Utóbbiakat Savanah Plentovich és Myah Taylor váltja, ők a héten álltak csatasorba. A juniorok közül ugyanakkor többen is véglegesen felléptek a felnőttek közé.

A 2023/24-es szezon nagy változása a női élvonalban, hogy a tavalyi tizenkettő helyett, mindössze tíz csapattal indul el a legmagasabb szintű pontvadászat, a Ludovika Csata és a Pinkk egyaránt hiányzik majd a mezőnyből.

Boros Bertát aligha kell bemutatni a Vasas Akadémia szurkolóinak, hiszen tizennyolc éves koráig, vagyis a TF-es tanulmányai megkezdéséig Pasaréten nevelkedett. Már akkor is számítani lehetett arra, hogy a búcsú nem lesz végleges, Berta a TFSE-MTK, a BEAC és a Ludovika Csata együttesénél tett kitérőt követően idén nyáron vissza is tért az anyaegyesületéhez.

„Amikor felvettek az egyetemre, úgy váltunk el, hogy a kapuk nyitva maradtak mögöttem, s ezt most boldogan ki is használtam – tudtuk meg Boros Bertától, aki a játék szeretetét otthonról hozta, a korábbi 88-szoros válogatott Boros Zoltán leányaként a lehető legtermészetesebb volt számára, hogy a kosárlabdát válassza sportágaként. – Amikor a TF-re kerültem szimpatikus volt a feljutó csapat koncepciója, s mivel ott tanultam, ez tűnt a legjobb választásnak. Most viszont boldogan mondtam igent a megkeresésre, s végül hazatértem. Fiatal, futós, hajtós csapatba kerültem, ami számomra nagyon tetszik és fekszik is. A közösség is nagyon jó, de erre egyébként is számítottam, hiszen ismertem a környezetet és a játékosok többségét is. A magam részéről szeretnék minél többet játszani, és fejlődni. Azt hiszem jól passzolok és jól védekezem, éppen ezért a támadásban szeretnék idén leginkább előbbre lépni.”


Krivacsevics Draguljob (balról) szakmai vezető és Milos Pavlovic vezetőedző a régi-új játékosokkal a pasaréti edzést követően

 

Jáhni Zsófia 190 centiméteres magasságával négyes poszton jelenthet majd komoly erősítést a Vasas Akadémia számára. A szegedi születésű, és a kosárlabdázás alapjaival is ott megismerkedő idén 24 éves játékos a 2018/19-es szezonban mutatkozott be a női élvonalban, mégpedig a pécsi PINKK színeiben. Tavaly költözött Budapestre, így a főváros még kicsit új neki, ám Pasaréten egyre jobban érzi magát.

„Leginkább az tetszett a Vasasban, hogy egy fiatal magyar magra építkezve is rendszeresen jó eredményt tudnak elérni az élvonalban – indokolta döntését Jáhni Zsófia, aki szintén kosaras családból származik, ennek ellenére sokáig atlétizált, s csak később döntött véglegesen a sportág mellett. – Pörgös, jó csapat a pasaréti, amelynek tagjai jól megértik egymást. Úgy érzem, hogy a beilleszkedés folyamata a legjobb úton halad, amit nagyban megkönnyített, hogy a játékosok többségét már ismertem a meccsekről. Tóth Orsival pedig szinte az egész nyarat együtt töltöttük a 3x3-as válogatottban, ami most szintén nagy előny. Remélem, sokat fogok fejlődni, s abban is bízom, hogy a tavalyinál több percet kapok majd itt a Vasas Akadémián.”


Jáhni Zsófia (jobbról) büntetőt dob, Tóth Orsi, Budácsik Dorka  és Salamon Zsófia (jobbról balra) a lepattanóra vár

 

Már az előző idényben is több juniorjátékos jutott szerephez a felnőtt csapatban, közülük Kádár Orsolya és Gelei Karola kapott most szerződést és lépett fel véglegesen a nagyok közé.

„Sajnos tavaly egy keresztszalag-szakadás miatt hosszabb időre kiestem a játékból, idén májusban kezdhettem csak újra az érdemi munkát – beszélt a kezdeti nehézségekről Gelei Karola, aki számára egy focista édesapa, és egy kosaras édesanya gyermekeként szintén egyértelmű volt, hogy utóbbi sportágát válassza, s abban a legmagasabb célokat tűzze ki maga elé. − Ahogy lehetett kondizni kezdtem, s amellett, hogy Pasaréten valamennyi feltétel adott volt a rehabilitációmhoz, én is mindent megtettem annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban visszanyerjem a formámat. A tavalyi bajnokság végén egyszer már szóhoz jutottam a felnőttek között, de csak most kerültem fel hozzájuk véglegesen. Igyekszem minél keményebben, szorgalmasabban dolgozni, mert tudom, hogy Milos Pavlovic ezt várja el tőlem. A betörések és a labdák leosztása terén érzem magam a legerősebbnek, a gyorsaságomnak azonban még vissza kell jönnie ahhoz, hogy úgy játszhassak, ahogy én szeretnék, és kintről is bátrabbnak kell lennem a dobások terén. Nagyon jól érzem magam a csapatban, remélem kapok majd lehetőséget a bajnoki meccsek során.”

A Vasas Akadémia saját nevelésű korosztályos válogatott játékosa, a tizennyolcadik születésnapját idén ünneplő Kádár Orsolya tavaly már öt mérkőzésen is bizalmat kapott Milos Pavlovicstól, így ő már személyesen is megtapasztalta a junior és a felnőtt mezőny közötti különbséget.

„Nem volt könnyű a váltás, leginkább az állóképesség terén éreztem tavaly a különbséget, de a testi kontaktus is gyakoribb, a játék pedig egyértelműen gyorsabb – avatta be honlapunkat a felnőtté válás nehézségeibe Kádár Orsolya, aki idén fog érettségizni, így a tanulást sem hanyagolhatja el. – Az idei alapozás ezért igen nagy változást jelentett a számomra, de mostanra azért sikerült felvennem a felnőttek ritmusát és technikailag is fejlődtem. Úgy érzem, továbbra is a futás az, amiben sokat kell javulnom, miközben a fizikális erősítésre is nagy hangsúlyt kell fektetnünk. A kosárlabda területén megvan a szükséges rendszer, ott jól látom merre tartok, a testem változásaival azonban óvatosabbak vagyunk. Az eddigi felkészülési meccseken szerintem kihasználtam a kapott lehetőséget, és a bajnokság során is úgy tervezem, hogy maximális elszántsággal és figyelemmel lépek majd pályára. Igyekszem meghálálni a bizalmat.”


Hirdetések