Jenkei Dániel, 2023.10.24. | Tehetségek

Sorozatunkban továbbra is klubunk 16 és 23 év közötti kiemelkedő tehetségeit mutatjuk be. Olyan egyéni sportolókkal ismerkedhettek meg, akik korosztályos szinten már értek el komoly nemzetközi eredményt, és ott kopogtatnak a felnőtt élsport kapuján. A junior Európa-bajnok párbajtőröző, Csabai Máté, az édesapjával közösen mindent megtesz azért, hogy ő lehessen a következő Koch Máté.


Tudtad-e, hogy Máté szabadidejében is taktikázik?

Az idén a junior Eb-n és vb-n is csapatban nagyot alkotó Máté szeret videójátékozni, de nem a lövöldözős vonalért lelkesül, hanem a taktikai játékokért. Itt mindig gyors döntéseket kell hozni, folyamatosan járnia kell az agynak, aminek a vívásban is hasznát veszi.

 

VILLÁMKÉRDÉSEK MÁTÉHOZ

Ezt vinném magammal egy lakatlan szigetre: Valamilyen cserkészkönyvet, amiben le vannak írva a túlélési alapok.
Ha bárkit lehetne, őt hívnám el vacsorázni: Kulcsár Győzőt, akit sajnos nem volt módom megismerni, így nem tudtam vele beszélgetni, pedig, ha jól tudom, ő látott engem többször vívni, és tudta, ki vagyok.



Erősség és gyengeség: bírja a nyomást, de lehetne higgadtabb

- Eredménykényszerben, nyomás alatt általában jól megoldásokat szoktam választani, jó hatással vannak rám az ilyen szituációk. Viszont könnyen felkapom a vizet a páston, és az bizony a vívásom rovására megy. Higgadtabbnak kellene sokszor lennem.

 

Edző és tanítványa: most jön a java!

2018 nyarán jöttünk haza Kuvaitból, én ott dolgoztam vívóedzőként, Máté pedig onnantól kezdve versenyez Magyarországon.  Nem egyszerű felállás ez sok esetben az apa-fiú kapcsolat miatt, de talán mondhatom, hogy a kadet és junioreredmények azt mutatják, eddig jó úton járunk. Persze a java még hátra van, a következő évek lesznek az igazi értékmérők, hogy Máté hogyan tud beleerősödni a felnőttek mezőnyébe. Ilyen tekintetben nagyon hasznos, hogy sokat tudnak közösen készülni a felnőttekkel. Ebben a korban még terelgetni kell őt is, a személyiségét illetően van benne bőven akarnokság, nem is tudom, kitől örökölhette… Technikailag pedig azt gondolom, hogy nagyon jó érzéke van a víváshoz, viszont a versenyeken nem tud mindent megmutatni a repertoárból, ilyen téren még mindenképpen fejlődnie kell – beszélt Mátéról édesapja, Csabai Imre, szakosztályunk kitűnő párbajtőredzője.


Civilben: akár sportpszichológusként is tudna segíteni

- Biztos, hogy maradnék a sportban, akár a vívásban is, az edzői pálya is érdekel. Emellett komolyan elgondolkoztam a sportpszichológián is, ami kulcsrésze szerintem az élsportnak, és talán nem baj, ha valaki olyan ad sportpiszchológusként tanácsokat, aki korábban maga is átélte, milyen sportolónak lenni.
 


 

SZAKSZEMMEL

Koch Máté, egy korábbi Vasas-tehetségünk, immár felnőtt egyéni világbajnok párbajtőrözőnk ezeket mondta el a nála pár évvel fiatalabb druszájáról:

-  Igazából azóta ismerem Mátét, hogy Kuvaitból hazajött az édesapjával, és elkezdett a Vasasban vívni. Az egyik első asszónkat azután vívtuk edzésen, miután megnyertük a junior vb-t csapatban. Emlékszem arra is, hogy az apukája azt kérte, verjük meg minél többször 15-0-ra, mert azzal fog fejlődni. Ez ma már biztos nem sikerülne, mert Máté egyre komolyabb ellenfél edzéseken is, készült a felnőtt válogatottal is velünk, és válogatón is lett dobogós. Azt kell mondjam, kevés ilyen vívót látok a környezetemben, aki ilyen szorgalmasan edz, mint ő, tényleg rengeteget munkát tesz bele. Nem véletlen így, hogy fontos tagja volt a junior világversenyeken jól szereplő csapatoknak. Ha így folytatja, és megmarad ilyen szorgalmasnak, akkor szerintem nagy dolgokra lehet képes. Ha a hozzáállását nézem, akkor talán mondhatom azt, hogy hasonlóan csak a vívásnak szentel mindent, mint én, ő viszont sokkal tudatosabb, tanultabb technikailag, én inkább ösztönvívónak mondanám magamat. Máté ilyen szempontból inkább Andrásfi Tibire hasonlít a felnőttek közül. 


 

 

A többi Vasas-tehetséget pedig itt találod: www.vasastehetsegek.hu


Hirdetések