Nagy Dániel, 2023.09.02. | Kajak-kenu

Eseménydús nyári szezont zárt kajakosunk, Szántói-Szabó Tamás, aki már a felnőttmezőnyben is bizonyította: számolni kell vele.

Vízválasztóként is lehetne titulálni Szántói-Szabó Tamás 2023-as évét, hiszen kajakosunk az utolsó U23-as esztendejét kezdte meg az év elején, és – a versenyek szempontjából – zárta a nyár végén.

A felkészülés a korábbiakhoz képest eltérően zajlott, hiszen az első válogatót nagyjából másfél hónappal korábban rendezték a megszokottnál, ez viszont nem zavarta meg a fiatal sportolónkat, aki – párjával, az Atomerőmű SE kajakozójával, Vajda Bencével egy hajóban – K2 500 méteren aranyérmet szerzett Szegeden. Ugyanitt a felnőtt-világkupán ötödikek lettek, a következő fordulóban pedig Poznanban nyerték meg a B-döntőt. Az Európa Játékokon egészségügyi probléma hátráltatta a szereplésben, de még így is behúzták a B-jelű finálét.

Az U23-as világbajnokságon egy arany- és egy bronzérmet szereztek, a legnagyobb durranás viszont az utolsó versenyre, augusztus végére maradt: bekerültek a felnőtt-vb-re utazó keretbe, bár végül nem olimpiai számban. Ez azonban nem szegte a kedvüket, K2 1000 méteren remek versenyzéssel húzták be az ezüstérmet.
 


Vajda Bence (balra) és Szántói-Szabó Tamás 
 

„Eddig is a fokozatos fejlődést tartottuk szem előtt, ez 2023-ra is igaz volt. Utolsóéves U23-asként az első olyan idényünk volt, amikor beleszólhattunk a felnőttek dolgába – kezdi Szántói-Szabó. – Hamar megéreztük, hogy az olimpiai számok terén is van esélyünk; ahhoz képest, hogy ez nem jött össze, egyértelműen eredményes esztendőt zártunk, örömmel gondolunk vissza az egészre. Ha választani kéne a legszebb pillanatok között, akkor a felnőtt-vb-ezüst és az első világkupánk között vacillálnék, ami szintén remek élmény volt. Öt nemzetközi versenyen jártunk, ebből négyszer a felnőttekkel küzdöttünk… Nehéz lett volna előzetesen ennél többet kívánni.”

Az utánpótlás- és a felnőttmezőny közötti átmenet amennyire fontos, annyira nehéz is; ezt Tomi is alátámasztja.

„Nem féltünk ettől, nem tűnt elérhetetlennek az, hogy a nagyok között is helytálljunk; ez már tavaly sem volt messze, idén pedig meg tudtuk ugrani az akadályt. Viszont rengeteg munka és nehézség árán, ezt hozzá kell tenni. A folytatással kapcsolatban viszont vannak még kérdőjelek. A célokat erősen befolyásolja, hogy marad-e még esélyünk az olimpiai helyekért versenyezni; remélhetőleg ez minél hamarabb eldől. Persze, a munka így is, úgy is keményen zajlik majd az alapozás során.”
 


 

Előbb viszont még a hosszú évad utáni, jól megérdemelt pihenőn a sor.

„Pár napja már Horvátországban nyaralok, majd ha hazaértem, minél többet szeretnék majd találkozni a kajakos haverokkal. Lesz még egy közös utazás is velük, Mallorcára repülünk, aféle pihenő-búcsúztató nyaralás, ami után kezdődik is az alapozás.”

A képek forrása: olimpia.hu


Hirdetések