Gy. Szabó Csilla, 2023.09.01. | Kosárlabda

Idén is zsúfolt volt a Vasas Akadémia fiatal játékosának Tóth Orsolyának a nyári programja, hiszen nemcsak a felnőtt, de a korosztályos 3x3-as válogatott tagjaként is pályára lépett. A sok utazás miatt hosszabb pihenésre nem is volt ideje, ám így is élvezte a mérkőzéseket. Idén ősszel szépen szeretne búcsúzni a korosztályos világversenyektől.

Igazán kellemes élménnyel zárhatta a nyarat Tóth Orsi, hiszen a debreceni FIBA 3x3 Women’s Series tornán harmadik helyezett lett a magyar női válogatottal. A teltházas hazai esemény mindig különleges érzéseket kelt a játékosokban, az osztrákok elleni meccsen, Földi Attila szöveteségi kapitány szerint ráadásul a Vasas játékosa kiemelkedő egyéni teljesítményt nyújtott, az ő extra tempója tartotta az egész csapatban a lelket, az igen kellemetlen ellenféllel szemben.

„A két korosztály szerintem idén nyáron kicsit sok volt nekem, de jövőre már úgysem lesz hasonló problémám, hiszen „kiöregszem” az utánpótlásból – értékelte a 3x3-as nyarat Tóth Orsolya, aki most már Pasaréten készül a szeptemberben rajtoló 5x5-ös klasszikus bajnoki szezonra. – Utazni nagyon szeretek, de ezúttal kicsit sokat kellett bepakolnom, kipakolnom, s az edzőtáborokban is viszonylag hosszabb időt töltöttünk. Öt-hat napnál nem is volt hosszabb pihenésre fordítható időm egyhuzamban. Nem is fizikálisan, inkább mentálisan éreztem megterhelőnek a programot. De nem szeretnék panaszkodni, megtiszteltetés az országomat képviselni, és továbbra is nagyon szeretem ezt a szakágat, a meccseket nagyon élveztem. Még akkor is, ha az idei nyár kicsit felemásra sikeredett az eredmények szempontjából. Voltak nagyon sikeres tornák, amelyeken én is kihoztam magamból a maximumot, mint például a Women’s Series azerbajdzsáni, illetve debreceni állomásán. Mindkétszer bronzérmesek lettünk, ami idén a válogatott legjobb helyezése volt. És voltak olyanok is, amelyeken nem ment úgy a játék. Debrecent semmiképpen sem akartam kihagyni, már csak a fantasztikus hangulata miatt sem. A közönség szeretetét itt mindig nagyon erősen érezzük és motivál bennünket. Nagyon kicsin múlt egy nagyobb siker, akár nyerhettünk is volna.”


Tóth Orsolya a 3x3-as szakágban is otthon érzi magát, jól tudja hasznosítani remek technikai képzettségét, gyorsaságát, ügyességét

 

A szerencse azonban nem a magyar válogatott oldalán állt. Az osztrákok elleni negyeddöntőben Jáhni Zsófia komoly ütést kapott az orrára, nem tudta befejezni a mérkőzést, s ezért a többiekre a szokásosnál is nagyobb teher hárult a pályán. Pedig akkor még tombolt a hőség Debrecenben, így különösen jól jött volna a csere lehetősége. Orsi azonban remekül bírta a terhelést, kiemelkedő teljesítményének nagy szerepe volt a győzelemben. A döntőbejutás azonban nem sikerült, amiben közre játszhatott az is, hogy az egyik legrutinosabb együttes, a Neftchi elleni meccset megelőzően nem sok idejük maradt a pihenésre az említett osztrákok elleni, különösen fárasztó találkozót követően.

A 3x3-as szezon azonban még nem ért teljesen véget Orsi számára, az őszi U23-as világbajnokságon még számít rá a szakvezetés. S bár az átállás sohasem könnyű számára a két szakág között, és most is szüksége volt néhány napra, hogy a Milos Pavlovic által irányított pasaréti felkészülés során ismét megtalálja önmagát, a válogatott érdekében még egyszer nekivág a 3x3-nak is. Különösebb elvárások nélkül, a lehető legjobb eredmény elérése a célja, és persze szépen búcsúzni a korosztályos világversenyektől, amelyeken oly sok szép sikert ért el.

Fotók: FIBA.basketball


Hirdetések