Gy. Szabó Csilla, 2023.08.30. | Kosárlabda

Kevesebb mint egy hónap múlva ismét megkezdi a bajnoki pontvadászatot férfi NBI/B-s kosárlabdacsapatunk, amelynek játékosállománya a nyár folyamán viszonylag sokat változott az előző idényhez képest. Stephen Arigbabu vezetőedzővel az új szezonról, és az azzal kapcsolatos elvárásokról beszélgettünk.

Egy évvel ezelőtt, még Vangelis Ziagkos segítőjeként készült a bajnokságra. A görög szakember távozását követően ön vette át a stafétabotot, a helyettesítés pedig olyan jól sikerült, hogy véglegesen maradt a csapat élén. Hosszútávon is elégedett ezzel a helyzettel?

Az elmúlt év nagyon sikeres volt számunkra, ezért logikus, hogy sem én, sem a szakosztály vezetése nem gondolkodott más megoldásban. Nemcsak a számszerű eredmény, vagyis a harmadik helyezés miatt lehetünk elégedettek, de azért is, mert az esztendő során egyénileg és csapatban egyaránt nagyon sokat fejlődtünk. Éppen ezért kifejezetten boldogan zártam a szezont az akkori összeállításban, a jelenlegivel pedig alig vártuk már, hogy megkezdjük a következő szezont. Ez pedig azt is jelenti, hogy továbbra is hosszútávon tervezzük a közös munkát.

Az alapozás jelentős részén már túl van a csapat, hogyan zajlott az elmúlt hónap?

Közvetlenül a bajnokság után, mindenki kapott egy kis pihenőt, hiszen nagyon fáradtak voltunk. Az úgymond nyári edzéseket júniusban folytattuk, ami elősorban az egyéni fejlesztésről szólt. Júliusban mentünk hivatalosan szabadságra, ám a játékosok megkapták a személyre szabott programjukat, amelyet ekkor is követniük kellett. A csapat augusztus elején jött újra össze és nagyon jó volt látni, hogy mindenki jó formában van. Ez azt bizonyította, hogy a fiúk rendesen elvégezték a kiosztott gyakorlatokat, nem kellett erőnlétileg teljesen a nulláról indulnunk.


A bronzérem megszerzését követően az edzői team, élén Stephen Arigbabuval fogadja a közönség gratulációját

Az előző évi keretből öten távoztak, köztük meghatározó játékosok is, a helyükre két új kosárlabdázó érkezett. Sikerült beilleszkedniük?

Úgy érzem, hogy igen, bár nem olyan régóta vannak velünk. Nagyon örülünk az új játékosoknak, akiket a régiek segítenek abban, hogy minél előbb megtalálják a helyüket a csapaton belül. Az eddigi edzések során minden a legnagyobb rendben ment, pontosan úgy, ahogy egy ilyen folyamat általában zajlik. Nagyon bizakodó vagyok ezen a téren is.

A legnépesebb erősítés azonban házon belülről, a junioroktól érkezett. Már most három ígéretes ifjú csatlakozott önökhöz, az év folyamán pedig még tovább bővülhet ez a szám. Eddig is fiatal csapat voltunk, most még inkább azok leszünk. Nem jelent ez majd problémát?

Ha a fiatalok beépítését problémaként kezelném, akkor bizony nem lennék alkalmas a feladatom ellátására. Szerencsére én ezt egy teljesen normális folyamatnak tartom, akadémiánk legfontosabb célja pedig éppen az ifjú kosárlabdázók fejlesztése, függetlenül attól, hogy valaki a felnőtt vagy a korosztályos csapat élén áll. Számunkra ez az első számú prioritás. Az elmúlt szezonban kifejezetten jó volt látni, hogyan javulnak, érnek, lesznek egyre magabiztosabbak a tehetségeink. És ezt nem csak a Piros csoportban bizonyították hétről hétre, de a válogatottakban is. Természetesen most is abban bízom, hogy a régi és az új fiatalok egymást is támogatva, motiválva, töretlenül fejlődnek tovább. Nagyon keményen dolgozunk azon, hogy a maximális segítségünkkel megtalálják és kiharcolják a helyüket a csapatban.


Három juniorral és két tapasztalt új játékossal megerősítve kezdődött meg a nyári felkészülés augusztusban

Az új játékosok vélhetően más szerkezetű csapatot hoznak majd létre, változik-e ennek fényében a taktika?

A taktika egészen biztosan ugyanaz lesz, mint tavaly. A ránk jellemző Vasas-kosárlabdát fogjuk játszani. Mindennek a védekezés az alapja, abból indulunk előre. A korábbi évekhez hasonlóan a bajnokság egyik legjobban védekező együttese szeretnénk lenni. Ha ez sikerül, akkor automatikusan eredményesek leszünk a támadásban is. Eddig is ezzel a mentalitással léptünk pályára, ezzel a stílussal azonosítottak minket, s ebben nem lesz változás ezután sem. Még akkor sem, ha a játékosok személyének egy része változott is.

Mit vár a csapattól eredmény szintjén az új szezonban?

Egy igazi sportoló, vagy edző természetesen mindig, minden meccsét meg akarja nyerni. Ez így normális. A mi megközelítésünkben, ahogy azt már említettem is, azonban van valami, ami még a győzelemnél is fontosabb. Ez pedig a fiatal játékosaink fejlesztése. Mindannyiuktól elvárom, hogy kemény dolgozzanak ennek érdekében, s ez alapján fogom értékelni a teljesítményüket is. Amennyiben ez a képző-nevelő munka a lehető legjobb úton halad, akkor az az eredményekben is tükröződni fog a szezon végén. Ismerem a játékosaimat, tudom, hogy mindent megtesznek, amit kérek tőlük, éppen ezért nem is aggódom a végső helyezés miatt. Csakis arra koncentrálunk, hogy a hétköznapokban a maximumot kihozzák magukból, a bajnokságban pedig hasonló mentalitással haladjunk mérkőzésről mérkőzésre.


Andrássy Géza (15) tapasztalatára nagy szüksége lesz az igen fiatal együttesnek

Fotók: Vasas Akadémia és Vasas SC

 


Hirdetések