Jenkei Dániel, 2023.11.07. | Tehetségek

Sorozatunkban továbbra is klubunk 16 és 23 év közötti kiemelkedő tehetségeit mutatjuk be. Olyan egyéni sportolókkal ismerkedhettek meg, akik korosztályos szinten már értek el komoly nemzetközi eredményt, és ott kopogtatnak a felnőtt élsport kapuján. A junior Európa-bajnok párbajtőröző Kulcsár Viktor méltó módon viszi tovább a "Kulcsár" nevet a sportágban, pedig majdnem teniszező lett...


Tudtad-e, hogy Viktor odavan egy másik sportágért is?

- Nagyon szeretek teniszezni. A szüleim javasolták, hogy csináljak valamit a vívás mellett, így elkezdtem ezt a sportágat is. Végül inkább hobbi lett belőle, de nagyon szeretem a mai napig és szerintem nem is megy rosszul. Teljesen más ingerek érnek teniszezés közben, mint a páston, és szociális szempontból is jó program, ha elmegy az ember a barátokkal ütögetni.


VILLÁMKÉRDÉSEK VIKTORHOZ

Ezt vinném magammal egy lakatlan szigetre: A legjobb barátomat.
Ha bárkit lehetne, őt hívnám el vacsorázni: A nagymamámat.



Erősség és gyengeség: magasság, szorgalom vs. gyorsaság

- Magas vagyok, és szerintem ezt elég jól ki tudom használni, illetve bár az élet sok területén lustának gondolom magamat, a vívás kapcsán sosem kell noszogatni, ott kellően eltökéltnek érzem magamat mindig. Gyengeségként pedig azt említeném, hogy nem vagyok kellően gyors bizonyos szituációkban.

 

Edző és tanítványa: fejlődő pályán
- A párbajtőrvíváshoz történő kötődése családi tradíciónak számít. Édesapja Kulcsár Krisztián és nagybátyja Kulcsár Győző, mindketten kiváló párbajtőrözők voltak. Jó értelemben véve így hamar megfertőződött a sportággal. Mint sok eredményes versenyzőm, Viktor is az Újbudai Bocskai István Általános Iskola kis vívótermében ismerkedett meg a párbajtőrvívás alapjaival, ahova édesapja hozta el. Saját nevelésű tanítványom és 11 éve dolgozunk együtt. Nagyon jó párbajtőröző alkat, amikor elkezdett vívni, már akkor is magas termetű volt. Hamar megtanulta a vívás alapmozdulatait és másfél év után kezdtem fokozatosan szoktatni a pasaréti vívóteremben kialakított szakmai rendszerhez.  Rövid időn belül beleszokott a számára új felmenő rendszerbe és stabil tagja lett a korosztályos csapatoknak. Hirtelen nőtt meg, ezért a speciális vívóedzések mellett nagy hangsúlyt fektettünk a fizikai felkészülésre is, amiben erőnléti edző segített. Az összehangolt speciális és kondicionális munkának köszönhetően rendezett és koordinált lett a vívómozgása.  A 2021-es Felnőtt Magyar Bajnokságon nagyon jó vívással egyéniben a figyelemfelkeltő harmadik helyen végzett. Ez az eredmény nagy lendületet, önbizalmat adott neki és kiegyensúlyozott lett a vívása. A 2023-as Junior Európa-bajnokságon csapatban Európa bajnok, a junior-világbajnokságon a dobogó harmadik helyén végző csapat tagja volt. Jelenleg első éves felnőtt versenyző és bízom benne, hogy kitartó munkája ebben a korosztályban is eredményes lesz - adott összegzést Viktorról nevelőedzője, Halla Péter, aki a kezdetektől foglalkozik versenyzőnkkel.



Civilben: sport és gazdaság

- A gazdasági vonal érdekel a tanulmányok terén, de amíg jól megy a vívás, addig azt tartom prioritásnak. A legjobb később az lenne, ha a sportos irányultságom találkozna a gazdasági érdeklődésemmel. Tehát valamilyen ilyen rokonterületen tudnám elképzelni magamat.

 

SZAKSZEMMEL

Kulcsár Krisztián, az egykori világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi elnöke, de leginkább Viktor édesapja így beszélt fiáról:

- Természetesen jó érzés, hogy Viktor ilyen komolyan csinálja és sikeres a párbajtőrben. Soha semmilyen nyomás nem volt részemről ezzel kapcsolatban, de végül úgy alakult, hogy a nővéreihez hasonlóan ő is kipróbálta a vívást. Azóta pedig kiderült, hogy lelkileg és technikailag is megvannak a megfelelő adottságai ahhoz, hogy komolyan űzze a sportágat. Arra tudatosan figyeltem mindig is, hogy ne érezze nehézségnek, hogy én is vívó voltam. Próbálom tartani ilyen szempontból az egészséges távolságot. Persze ez nem mindig könnyű, hiszen, amikor látom vívni, bennem is felébred a maximalizmusom, és nyilván egy átlagos szülőnél jobban átlátom, hogy mi történik a páston. Az utánpótlás és a felnőtt közötti átmenetben jár jelenleg, ami minden sportágban nehéz, a párbajtőrvívásban pedig különösen, hiszen elképesztően sűrű a magyar mezőny. Ennek viszont az az előnye, hogy ha itt át tudod magad verekedni mindenkin, akkor máris egy komoly szinten tartasz. Hogy ez sikerül-e, az a technikai dolgok mellett legalább ugyanannyira a szellemi tényezőkön, például a kitartáson és a szorgalmon is múlik. Ami a stílusát illeti, a magas termete ellenére szerintem kifejezetten mozgékony, igazán pedig akkor fog tudni kiteljesedni, ha a magasságát kellő hatékonysággal tudja kamatoztatni. Én azt gondolom, hogy jó kezekben van szakmailag, így minden adott a további előrelépéséhez.

 

 

A többi Vasas-tehetséget pedig itt találod: www.vasastehetsegek.hu


Hirdetések