Jenkei Dániel, 2023.10.31. | Tehetségek

Sorozatunkban továbbra is klubunk 16 és 23 év közötti kiemelkedő tehetségeit mutatjuk be. Olyan egyéni sportolókkal ismerkedhettek meg, akik korosztályos szinten már értek el komoly nemzetközi eredményt, és ott kopogtatnak a felnőtt élsport kapuján. A kadet Eb-bronzérmes kardozó, Monori Mátyás odavan az utazásért és a matematikáért is, emellett pedig a csibészség az egyik fő jellemzője a páston.


Tudtad-e, hogy Matyi igazi világutazó?

Kadet csapat Eb-bronzérmes tehetségünk nagyon szeret utazni. Eddigi legemlékezetesebb túrája Thaiföldön volt a családjával. Nagyon megragadta az ottani életstílus és az ételek. A bakancslistáján még New York szerepel, ahová a barátaival tervez elmenni.


VILLÁMKÉRDÉSEK MATYIHOZ

Ezt vinném magammal egy lakatlan szigetre: A macskámat, Mangót
Ha bárkit lehetne, őt hívnám el vacsorázni: Lionel Messit.



Erősség és gyengeség: többet ésszel, mint stresszeléssel

- Balkezes vagyok, és általában próbálom nem erőből, hanem ésszel megoldani a helyzeteket. Szintén erősségemnek érzem a gyorsaságomat, ami az alacsonyabb termetemből is következik. Gyengeségem, hogy sokszor rástresszelek bizonyos helyzetekere, ilyenkor leblokkolok, és bizony még a technikámon is van mit csiszolni.

 

Edző és tanítványa: csibész és bátor a páston

Matyit elsőosztályos kora óta ismerem, akkor kezdtük a közös munkát a Budavári Általános Iskolában. Egy mindenáron győzni akaró típus, az egyik legnagyobb erénye pedig a csibészsége és a bátorsága a páston. Az alacsonyabb termetét is tudja kamatoztatni, elsősorban ésszel és gyorsassággal. Emellett az is nagy fegyvertény számára, hogy balkezes. Kiskadetként megjárta az Eb-t és a vb-t is. Akár sikerülhettek volna jobban is számára ezek a világversenyek, de mindenképpen értékes tapasztalatokat gyűjtött. A jövőre nézve sok fegyelemre és gyakorlásra lesz szüksége, csak így rögzülhetnek benne a fontos mozdulatok, amiket utána fokozott stressz alatt, versenyhelyzetben is meg kell villantania. Emellett még biztosan fogunk tudni a technikai részén is sokat csiszolni a jövőben – mondja Kósa Mikós, aki a kezdetektől edzi Matyit.


Civilben: matek a négyzeten

-  Biztos, hogy valami matematikával kapcsolatos dologgal fogok foglalkozni, abszolút ez irányú az érdeklődésem már most is. A legnagyobb esélyt a mérnöki, gépészmérnöki pályára látom, hiszen apukámnak mérnök cége van.
 

SZAKSZEMMEL

Dr. Boros György, a korábbi világbajnok kardozó, vasasos szakosztály-igazgatónk így beszélt Matyiról:

- Nem árulok el újdonságot, ha azt mondom, hogy Matyi a korosztályának az egyik legjobb vívója. Elsőéves kadettként már érmet tudott nyerni a csapattal világversenyen, a következő időszakban ebben a korosztályban kell megmutatnia magát, a sikerek pedig továbbvihetik majd a juniorok közé. Megvan erre az esélye, hiszen technikás vívó, és úgy látom, kifejezetten jó versenyzőalkat is, elbírja fejben a téthelyzeteket. Én azt gondolom, a Vasasban minden adott a további fejlődéséhez, az anyaegyesület, és mi, a szakosztály részéről is mindent próbálunk számára biztosítani.

 

A többi Vasas-tehetséget pedig itt találod: www.vasastehetsegek.hu


Hirdetések