Gy. Szabó Csilla, 2023.08.24. | Kosárlabda

Czirkos Panka és Kendelényi Luca képviselte a Vasas Akadémia színeit az U16-os Európa-bajnokságon 8. helyezett magyar leányválogatottban. Skocovski Igort a pasaréti juniorok edzőjét nem lepte meg, hogy mindketten bekerültek a Törökországba utazó 12-es keretbe, bár az igazi áttörést csak ezután várja tőlük.

A házigazdák magabiztos legyőzésével kezdte a kontinensviadalt a Mészárosné Kovács Andrea által irányított U16-os leányválogatott, majd a szerbek ellen is nyert egy igen szoros meccsen. Első vereségét a későbbi Európa-bajnok Franciaországtól szenvedte el, a másodikat pedig a később ezüstérmes spanyoloktól a negyeddöntőben. A helyosztók során már nem tudott újabb győzelmet begyűjteni csapatunk, bár a hetedik helyért vívott csatában mindössze két ponttal maradt alul Szerbiával szemben.

„Egy Európa-bajnokságon a legjobb nyolc között végezni, mindig jó eredmény, még akkor is, ha a szoros meccsek azt mutatják, akár egy ötödik helyezés is benne lehetett volna a játékosok képességei alapján – tudtuk meg Skocovski Igortól, aki maga is irányította néhány évvel ezelőtt az U16-os korosztályos leányválogatottat, így nemcsak Panka és Luca bemutatásában mozog otthonosan. – Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy mindketten ott lehettek a legjobb tizenkét játékos között, igaz ezért egész nyáron nagyon keményen és alázatosan dolgoztak is. Ráadásul évközben többször is sérülés akadályozta őket abban, hogy részt vegyenek a felkészülési táborokban, így még értékesebb az Eb-részvételük. Engem egyáltalán nem lepett meg, hogy ez végül sikerült, jól ismerem őket, tudom, hogy mindkettőjüknek a kosárlabda az élete, és mindent megtesznek azért, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki magukból.”

Czirkos Panka valamennyi találkozón pályára lépett, a horvátok elleni első helyosztón 11. percet játszott és hat pontot szerzett. Skocovski Igor szerint a kiemelkedő játékintelligenciájának köszönheti az eredményeit, de emellett igen jó csapattárs is, aki nemcsak a saját, de a többiek előremenetelét is a szívén viseli. Igazi közösségi ember. Ha a jövőben töretlen lesz a fejlődése és sérülések sem hátráltatják az útján, akkor a Vasas szakembere a felnőtt válogatottat is reális hosszútávú célkitűzésnek látja a jó kezű fiatal számára.


A csoportmeccsek során többször is volt oka örömre az U16-os leányválogatottnak FOTÓ:FIBA

A már most 189 centiméter magas Kendelényi Luca ezúttal éppen csak belekóstolhatott a világverseny légkörébe, hiszen egyedül a franciák ellen kapott bizalmat a szakvezetéstől. Remek hozzáállását bizonyítja, hogy ezalatt az öt perc alatt is sikerült pontot szereznie. Skocovski Igor egy a munkában igen precíz és pontos játékosként írta le a fiatal centert, aki nemcsak magasságával, de maximalizmusával is kitűnik társai közül. Pankához hasonlóan ő is sokat tesz a csapategység kialakulásáért Pasaréten, nagy erénye, hogy igen gyorsan tanul a pályán. Az ő esetében azonban hangsúlyosan igaz az a tétel, hogy magassága miatt csak a legnagyobb óvatossággal szabad terhelni, az erőnléti képzés során a lehető legnagyobb gondossággal, lépésről lépésre kell haladni.

„Mindkettőjük esetében a fizikális alapozás és fejlesztés lesz az idei év egyik kiemelten fontos feladata. Mi mindent megteszünk azért, hogy napról napra jobbak legyenek, s ezáltal nemcsak klubszinten, de a válogatottban is megmutathassák mire képesek. Sajnálom, hogy Izmirben nem jutottak több lehetőséghez, biztos vagyok benne, hogy határozottan segítették volna csapat játékát” – zárta értékelését Skocovski Igor, aki szerint Panka és Luca ideje igazából most jön csak el. 


Hirdetések