Gy. Szabó Csilla, 2023.08.15. | Kosárlabda

A Vasas Akadémia két fiatalja, Marton Szilvia és Pácza Blanka is részese lehetett az U14-es magyar leányválogatott hétvégi, szlovéniai sikerének. Együttesünk a Slovenia Ball döntőjében a lengyeleket verte, a fináléig vezető úton pedig Szlovéniát, Horvátországot és Bulgáriát.

Az észak szlovéniai Slovenj Gradecben 2004 óta rendezik meg az U14-es korosztály egyik legnagyobb európai tornáját. Az eddig résztvevő több mint 18 ország kosárlabdázóinak jelentős része itt szerzi első nemzetközi tapasztalatait, ezért a házigazda szlovén szövetség szívesen nevezi az eseményt, nem hivatalos U14-es Európa-bajnokságnak. Ennek fényében a Stoics Judit által irányított csapat sikere is hangosabb, hiszen a magyar leányok csupán a nyitómeccsen, Izrael ellen szenvedtek vereséget. A folytatásban viszont már nem találtak legyőzőre, a horvátokat például huszonkilenc ponttal verték, s a lengyelek elleni döntőben sem forgott veszélyben a győzelmük, a meccs végén 65-52 állt az eredményjelzőn a javunkra.

Az U14-es korosztály esetében három pasaréti játékosra figyelt fel komolyabban a szövetségi szakvezetés, Marton Szilviára, Pácza Blankára és Tóth Frottira. A szlovéniai túra előtti felkészülésre azonban csak előbbi kettő kapott meghívót, bár hosszútávon utóbbira is számít Stoics Judit és stábja. A döntés az idei teljesítmények alapján született, Pácza Blanka pedig egyértelműen remek szezont zárt, miközben Marton Szilvia helye centerként egy percig sem forgott veszélyben. Ráadásul a serdülő B-döntőn akadémistáink közül Marton és Pácza került be a torna All-Star ötösébe is, ami idei jó teljesítményüknek is bizonyítéka. Rajtuk kívül, Firle-Kiss Borát hívták meg egyszer kiválasztó táborba, így vele együtt, eddig összesen négy 2009-es születésű akadémistánk neve merült fel a válogatottal kapcsolatban.


Pácza Blanka és Marton Szilvia (balról jobbra) a győztesnek járó kupával Szlovéniában

Szilvi óriási küzdő, aki minden edzői utasítást betart, ugyanakkor kérdezni is mer, ha valamit nem ért, vagy valamit tovább gondol – kezdte a szlovéniai sikerben részes akadémisták bemutatását Ambrus Szandra, aki hosszú évek óta foglalkozik a korosztállyal Pasaréten, így Szilvivel és Blankával is. – Ezt a tulajdonságát különösen szeretem, mert ez lehet a fejlődés egyik kulcsa, amellett, hogy igen szorgalmas is. Technikailag és emberileg egyaránt sokat fejlődött, az év második felére meghatározó lett a lepattanók terén, és számos szép kosarat is szerzett. Blanka nagy erénye, hogy tűzön-vízen át megy előre, kitartó, agresszív játékos. Ő is sokat fejlődött az idén, és csapatkapitányként is megállta a helyét. Fontos szerepe volt abban, hogy a bajnokság végére igazi közösségé kovácsolódott össze az együttes.”

Ambrus Szandra a csapatkapitánnyal kapcsolatban a Szekszárd elleni idegenbeli mérkőzést idézi fel pozitív példaként, a találkozó előtt ugyanis valamennyi játékosnak egy motiváló, rövid üzenetet adott át. A kosárlabdában pedig nagyon is számít, mennyire tartanak össze a játékosok, mennyire képesek egymásért hajtani a pályán. Az U14-es leányok szezonvégi B döntős győzelmében ennek a lépésről lépésre erősödő csapatszellemnek is nagy szerepe volt.

„Szerintem teljesen reális, hogy ez a magyar válogatott tornát nyert Szlovéniában, a korosztály nemcsak nálunk, Pasaréten, de országos szinten is igen erős – beszélt a siker hátteréről Ambrus Szandra, aki Farkas Fannival együtt dolgozott mostanáig az ősztől feljebb lépő 2009-es korosztállyal. – Ügyesek és tehetségesek, akik még nagyon sokra vihetik a kosárlabda pályán. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy nagyon fiatal játékosokról van szó, akiknek szokniuk kellett az új közeget, új szerepkört, új csapattársakat, és a nemzetközi légkört is. Biztos vagyok benne, hogy sokat tanultak ebből az öt mérkőzésből, és nagyon jó hatással lesz a további fejlődésükre. Remélem, a jövőben Frotti és Bora is csatlakozik a nemzeti együtteshez, hiszen minden képességük megvan hozzá.”

Fotók: MKOSZ és Sloveniaball


Hirdetések