Jenkei András, 2023.08.14. | Atlétika

A  jeruzsálemi U20-as Európa-bajnokságon a Vasas SC tehetséges fiatal magasugrója, Bátori Lilianna a tizenkettes döntőben is megmutathatta képességeit.

Nem akármilyen kihívás tizenhat esztendősen versenybe szálllni egy zömében 18-19 évesekből álló mezőnyben, pedig ez várt Bátori Liliannára a világ egyik legősibb városában.
Persze az sem kérdés, hogy  remek képességű atlétánk "magának kereste a bajt", hiszen olyan eredményekkel tette le a névjegyét az eddigiekben, amelyek alapján a Magyar Atlétikai Szövetség az eggyel idősebb korosztály Európa-bajnokságán történő részvételre is méltónak találta.

Lilianna pedig most sem okozott csalódást, amit egy igazán fajsúlyos (180 cm-s) egyéni legjobb eredmény és döntős részvétel támaszt alá.

Az izraeli Eb-n múlt héten, a női magasugrás selejtezőjére helyi idő szerint reggel 8:25-kor (Budapesten 7:25) került sor, ami már önmagában egy kisebb kihívást jelentett, persze ez valamennyi résztvevőt érintette. 
Lilianna  magabiztosan kezdett, a 167, 172 cm elsőre sikerült, 177-en volt egy rontása, majd az idén már többször sikertelenül ostromolt 180 cm is elsőre meglett. Ez az ő selejtezőcsoportjában még öt vetélytársának sikerült. A második etapban nyolcan jutottak át a 180-on, így egy valakinek ez a magasság sem volt elég a döntőhöz, ám ez a személy, a 180-on tett sikeres első kísérletenek köszönhetően nem a vasasos lány volt.

Bátori Lilianna edzője, Kun-Szabó Balázs a helyszínen segíthette tanítványát, és igencsak elégedett volt a látottakkal "...nagyon koncentráltan, éretten versenyzett, nem látszott, hogy két évvel fiatalabb ellenfeleinél..."

A döntő két nappal később következett, 175 centiméteres kezdőmagassággal, ami azért a mi tizenhatéves ugrónk számára még cseppet sem magától értetődően teljesítendő feladat (főleg, hogy a futószámok miatt a melegítéskor sem 165-re, sem 170-re nem tudott ugrani). Ennek ellenére elsőre sikerült megoldania, ám ezután feljebb már nem volt érvényes ugrása, és így végeredményben a 11. helyen végzett az U20-as (18-19 évesek) Európa bajnokságon, ami egyértelműen megsüvegelendő teljesítmény!

"Nagyon örülök Lilianna szereplésének, a 180 cm önmagáért beszél, a döntőben pedig bravúrnak tartom, hogy képes volt megbirkózni a 175-ös kezdőmagassággal. Nem kapkodunk, szeretnénk fokról-fokra haladni, biztos vagyok, hogy lesz még alkalmunk örülni a jövőben is..." – összegzett edzője.


Hirdetések