Gy. Szabó Csilla, 2023.07.03. | Sportlövészet

Rangos nemzetközi target sprint tornán vett részt két sportolónk, Csikász Panni és Kunos László a hétvégén, Svájcban. A mix váltóban együtt indulva a negyedik helyen végeztek, az egyéni versenyben Panni harmadik, László pedig ötödik lett korosztályában. Utóbbi vasárnap a svájci bajnokságon is rajthoz állt, és a legjobb teljesítménnyel ért célba az ifjúságiak mezőnyében.

A World Tour sorozatban ugyan nem szerepelt a Hombrechtikonban pénteken és szombaton megrendezett target sprint nemzetközi verseny, ám így is remek erőpróba volt a résztvevő magyarok számára. A mezőnyt a német sportolók részvétele mellett, a brit junior világelső Emily Shawyer jelenléte is erősített. Utóbbi a target sprint egyik legismertebb népszerűsítője, idén lépett a felnőtt mezőnybe (A nyitóképünkön ő látható Kunos László és Csikász Panni között - a szerk.).

Kunos László a kis magyar delegáció érkezését megelőzően, egy héttel korábban érkezett Svájcba, ahol az edzések mellett a szervezőknek segédkezett a versenyhelyszín megépítésében. Ez a pálya ismerete szempontjából kifejezetten előnyös volt a számára, a versenyfegyverét azonban vonaton nem tudta magával vinni, így egy kölcsönbe kapott puskával kellett rajthoz állnia.

„Az engedélyezés bonyolultsága miatt sajnos nem volt más lehetőségem, nagyon hálás vagyok a svájciaknak, hogy kisegítettek – számolt be a történtekről honlapunknak Kunos László. – Természetesen nem volt könnyű megszokni, az első napon, a mix váltóban emiatt még nagyon rosszul ment a lövés, amit azért sajnálok különösen, mert Panni viszont remekül teljesített. Sajnos, miattam csúsztunk le a harmadik helyről. Futni jól futottam, a lőállásban azonban túl sok hibát vétettem és túl hosszan időztem. Szombaton már sokkal jobban ment minden, sikerült jobban beállítani a fegyvert, amiben angol és svájci edzők segítettek. Vasárnap egyetlen külföldiként elindulhattam a svájci bajnokságban, s akkor már hibátlan sorozatom is volt. A futás pedig annak ellenére jól ment, hogy igen nehéz, mezei pályán versenyeztünk, amelyen több volt az emelkedő, mint a lejtő. A zárónapon kifejezetten élveztem a versenyzést, s bár ekkor már nem volt olyan erős a mezőny, s ezért az eredmény sem volt túl szoros, azért sokan indultunk.”


Kunos László a svájci bajnokság férfi ifjúsági mezőnyében nem talált legyőzőre

 

Ezen a terepen tehát a vasárnap délelőtti 5:12-es idő kifejezetten jónak számított Kunos szerint, a délutáni 5:15-ötöt pedig egyetlen lövőhibával hozta, így korosztályában mindkét futamban a legjobb eredményt érte el. S bár magyarként hivatalosan nem állhatott volna fel a dobogó legmagasabb fokára, az eredményhirdetésen mégis a svájci győztessel együtt szólították, ami különösen jól esett neki. Az egyhetes tartózkodás ezzel nem is ér véget a számára, még két hétig élvezi a házigazdák vendégszeretetét, amelyet edzésekkel használ majd ki. De csak azt követően, hogy hétfőn segédkezett a versenyhelyszín lebontásában.

Kunos László számára ugyan komoly nehezítő körülmény volt, hogy ismeretlen fegyverrel kellett lőállásba lépnie, ám ezt inkább hasznos tapasztalatként élte meg. A jövőben is előfordulhat vele hasonló és akkor már nem éri váratlanul, gyakorlottabb lesz az ilyen jellegű beállításokban. S ahogy a svájciak, úgy ő is azt reméli, hogy a hombrechtikoni nemzetközi viadal már jövőre része lesz a World Tour-sorozatnak.


Csikász Panni (fehér pólóban)  Svájcban állhatott fel először nemzetközi versenyen a dobogóra

Csikász Panni számára is emlékezetes lesz a svájci indulás, hiszen nemzetközi tornán korábban a negyedik helyezés volt számára a legjobb, dobogóra még nem sikerült állnia. A Vasas „Jó tanuló, jó sportoló” címet idén már negyedik alkalommal elnyerő versenyzője már június végén is szép eredményt ért el Szlovákiában, igaz akkor egy kispuskás biatlon kupán állt rajthoz. A második, illetve harmadik helyezés értékét növelte, hogy először szerepelt külföldön ebben a szakágban. A legfiatalabb ifjúságiak, vagyis a 2008-as születésű leányok mezőnyében tehát azonnal egy ezüst- illetve bronzéremmel mutatkozott be. A svájci target sprint versenyre ennek köszönhetően egészséges önbizalommal érkezett, ami meg is látszott a teljesítményén.

„Az időjárás ugyan nem nagyon kedvezett nekünk, hiszen végig esett az eső, de ennek ellenére nagyon jó formában voltam – tudtuk meg Csikász Pannitól. – Kifejezetten jól lőttem, és a futásom is rendben volt. Kunos Lacival nagyon jól megértjük egymást, szeretünk együtt versenyezni, sajnálom, hogy a fegyver miatt neki a mix váltóban nehézségei voltak. Szombaton az egyéni szám mindkét futamában a harmadik helyen végeztem, így az összesítésben a dobogó harmadik fokára állhattam fel a nap végén. Délelőtt annyira jól ment minden, hogy még a második helyezetthez is nagyon közel álltam. Délutánra sajnos kicsit elfáradtam, és a lövészet már nem ment úgy, mint előtte. Engem egyébként nem zavart olyan nagyon, hogy mezei pályán futottunk, bár ezúttal nagyon egyenetlen volt a talaj, amire különösen figyelnünk kellett. Nagy élmény volt számomra a részvétel, a harmadik helyre pedig nagyon büszke vagyok. Örömmel versenyzem végig a nyarat is.”


A magyar küldöttségben két Vasas-versenyző is volt Kunos László és Csikász Panni (a balszélen)

 


Hirdetések