Gy. Szabó Csilla, 2023.06.07. | Kosárlabda

Lezárult az ősszel indult tizennyolc hónapos Erasmus+ Sport program első nagy szakasza, amelyben a Vasas Akadémia férfi kosárlabda-szakosztálya, a német Fraport Skyliners partnereként vesz részt. Az „Agresszió nélküli agresszivitás” (Aggressive without aggression) elnevezésű projekt eddigi tapasztalatairól akadémiánk U18-U20 és felnőtt szakmai igazgatója, Harald Stein, valamint a sportpszichológus, Pankár Tibor beszélt honlapunknak.

A frankfurti profi klub és a Vasas Akadémia között Harald Stein volt az összekötő kapocs, hiszen szakemberünk 2008. és 2013. között a játékosfejlesztési- és iskolai program vezetőjeként dolgozott a német városban. A határokon átívelő, uniós keretből finanszírozott projekt célja, egy olyan képzési terv kidolgozása, amelyben a fiatal játékosok a fizikai, vagy pszichológiai határok túllépése nélkül tanulnak meg dominánsan fellépni ellenfelükkel szemben. Az egészséges agresszivitásra ugyanis szükség van a győzelemhez, a sportszerűség határait azonban mindig tiszteletben kell tartani.

„A program két legnagyobb eseménye a szeptemberi frankfurti, illetve a néhány héttel ezelőtti, májusi pasaréti látogatás volt – jelölte meg mérföldkőként a német, illetve magyar küldöttség egymásnál tett látogatását Harald Stein. – Mindkét esetben közel negyvenen voltunk, játékosok, edzők és a két sportpszichológus, Pankár Tibor, valamint Markus Flemming. Rendkívül jól hangulatú és eredményes volt a közös munka, kulturálisan és nyelvileg éppúgy gazdagodtak a résztvevők, mint a kosárlabda és a projekt lényegét jelentő mentális tréning területén. A gyakorlások és edzőmeccsek mellett a pályán is sok időt töltöttünk együtt, és egyre jobban megismertük egymást. A résztvevők a kezdetektől fogva nagyon nyitottak voltak a témára, a szakemberek ugyanis tudják, hogy borzasztóan fontos kérdést érint a projekt. Sajnos nemcsak a játékosok, de néha az edzők is túllépnek olyan határokon, amelyeken nem lenne szabad. A sportban nagyon gyakran alakulnak ki feszült helyzetek, amelyeket meg kell tanulni elviselni, vagyis helyesen kezelni. Tibor és Markus magyarázatai szembesítettek bennünket ezekkel és a helyes megoldásokkal. Utóbbiak egyébként nemcsak a kosárlabda pályán, de azon kívül, a hétköznapokban is igen jól alkalmazhatóak és hasznosak.”

A projektben a 2007-2008-as korosztály vesz részt. Nem véletlenül esett rájuk a választás, hiszen ők azok, akik a serdülőkor végéhez közeledve, a legtöbb problémával, frusztrációval küzdenek. Fizikailag és pszichológiailag nap mint nap újabb kihívásokkal találják szemben magukat, s ha ezekhez megoldási lehetőségeket kapnak, azzal az agresszivitás nélküli stresszkezeléshez is közelebb kerülnek.

Harald Stein szerint a téma fontosságát néhány közelmúltbeli esemény is igazolja. A múlt héten Frankfurtban, egy korosztályos labdarúgó tornán, egy 15 éves fiú szenvedett végzetes balesetet, miután ellenfele keményen nyakon ütötte. De a Real Madrid – Partizan Beograd férfi kosárlabda Euroliga-negyeddöntő mérkőzés végén történtek is intő jelként szolgálnak, még ha komolyabb sérülés nem is történt.


Nemcsak a kosárlabda pályán, de azon kívül is érdekes gyakorlatokat végeztek a programban részt vevő fiatalok

„Bármelyik országban, bármely sportágban, a legkülönbözőbb szinten is történhetnek tragédiák, nekünk pedig az a dolgunk, hogy ezek megelőzésére minden tőlünk telhetőt megtegyünk. Nem vagyunk könnyű helyzetben. Ha a legjobb európai játékosok is elveszítik a kontrollt, hogyan taníthatjuk a gyermekeket a sportszerű küzdelemre? Büntetéssel, vagy inkább szép szóval és türelemmel? A határokat mindenestere erősen meg kell húzni, azokat túllépni sohasem szabad. Éppen ezért a program végeztével olyan összegzések, útmutatók, videók készülnek, amelyeket minél szélesebb rétegben kívánunk majd megosztani, s nemcsak sportágunkban, de azon túl is. Abban is bízunk, hogy a befejezést követően újabb hasonló kezdeményezésben vehetünk majd részt, esetleg még több partner bevonásával” – összegezte a projekttel kapcsolatos legfontosabb gondolatait Harald Stein, aki hangsúlyozta a közös programok csapatépítő jellegét, amelynek ősszel, Kölnben, a Németország – Magyarország férfi Eb-mérkőzés megtekintése volt az egyik legizgalmasabb pillanata.

„Az agresszió, a frusztráció helyes levezetési módjainak megtalálása nemcsak a sportolók és a fiatalok, de bizony az egész társadalom számára fontos kérdés – tudtuk meg Pankár Tibor sportpszichológustól, akinek azért is kedves a Vasas Akadémiával végzett munkája, mert maga is kosárlabdázó volt, ráadásul válogatott szinten. – Ez egy igen összetett probléma, éppen ezért a kezelése sem egyszerű. A sportolók számára különösen fontos, hogy dominánsan lépjenek fel, minél erősebbnek mutassák magukat, ez a siker egyik titka. De valljuk be, az életben is azok érvényesülnek jobban, akik a saját érdekeiket tűzön-vízen át képviselik. Egy pont után azonban ez gyorsan válthat át agresszióba. A képzés során a személyes példamutatással, a határozott keretek biztosításával, egy jó akadémiai szabályrendszerrel tudjuk a legnagyobb hatást elérni, valamint az olyan projektekkel, mint ez a mostani.”

A belső feszültséget, amely akár a szorongásból is fakadhat, a szakember szerint nem szabad elfojtani. A levezetés helyes módozatára kell megoldást kínálni a fiataloknak, akik elé szinte elérhetetlen sztenderdeket állít a közösségi média, ráadásul utóbbinak ők a legnagyobb fogyasztói is. Az erős családi háttér, és a jó közösségi kapcsolatok jelenthetnek ezzel szemben védőhálót, ennek hiánya azonban igen komoly frusztrációhoz vezethet.


Közös elméleti oktatás a frankfurti és a budapesti fiatalok számára

„A sport remek eszköz arra, hogy egy gyermek „kimozogja” a felgyülemlett feszültséget, de ehhez megfelelő kereteket is kell biztosítani – tette hozzá Pankár Tibor. – Az akadémiai munka olyan biztos támpontokat tud adni a fiataloknak, amelyeket később a civil életben is jól tudnak majd használni. Német kollégámmal nagyon jól sikerült a közös munka. Első lépésként az önismeret elmélyítését határoztuk meg, a játékosokat vezettük rá arra, hogy kívülről tekintsenek magukra. Ez a fajta tükörbenézés mindenki számára hasznos, hiszen van, akinél erősíteni kell az önbizalmat, másoknál pedig épp ellenkezőleg, kicsit visszafogni. Egy csapat esetében nem könnyű mindenkire tekintettel lenni, de meg kell próbálnunk. Az így nyert jó alapokra lehet később építkezni, nyitottsággal, közös gondolkodással. A mentális képzésnek sajnos még nincs meg az őt megillető komoly helye a hazai utánpótlás-nevelésben. Nagyon bízom benne, hogy a program révén mi is hozzájárulunk majd a pozitív változáshoz.”

Fotók: Vasas Akadémia


Hirdetések