Nagy Dániel, 2023.05.24. | Birkózás

Birkózóink az elmúlt időszakban sem pihentek, fontos versenyeken léptek szőnyegre: az U20-as országos bajnokságot megelőzően, május közepén külföldön is halmozták az érmeket.

A múlt hét végén az országos bajnoki címekért küzdöttek Tatabányán az U20-as korosztály legjobb hazai birkózói. Szakosztályunk versenyzői most sem maradtak adósak a jó eredményekkel: a szabadfogású és női versenynapon Pók Karolina és Arszunkaev Musza is a dobogó legfelső fokára állhatott fel, Busa Réka, Tótok Péter és Veress Bence pedig második lett a kategóriájában. Harmadik helyen Fábián András, Gazdag Ádám és Rosz Roland Bendegúz végzett, az éremtermésnek köszönhetően pedig a női csapatversenyben bronz-, szabadfogásban pedig aranyérmes lett a csapatunk. Musza a kötöttfogásúak között is nyerni tudott, Veres Bence és Tótok Péter az előző napi második hely után első lett, Gazdag Ádám és Rosz Roland Bendegúz pedig lemásolta a szabadfogásban elért eredményét.
 


Balról: Munk Maja, Veress Bence, Tótok Péter és Tóvölgyi-Krump Marcell a bukaresti nemzetközi versenyen
 

Nem sokkal korábban a bukaresti Constantin Alexandru és Ioan W. Popovici nemzetközi versenyen magyar éremesőt figyelhettünk, amiből a vasasos fiatalok is kivették a részüket: a kadétválogatott tagjaként Tótok, Veress (mindketten 1. helyezettek), Munk Maja (2.) és Tóvölgyi-Krump Marcell is pontszerző helyen zárta a rangos tornát. Ugyanezen a hétvégén Sillei Janka, Pécsi Szebasztián, Kyril Shumeiko, Lakatos Levente és Csapó Huba csehországi nemzetközi megméretésen állt fel a dobogó tetejére, a hó közepén megrendezett külföldi versenyek mellett pedig a felnőtt országos bajnokságról sem szabad megfeledkezni: a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián Arszunkaev Musza először nyert ob-t a „nagyok” között, Pók Karolina, Busa Réka és Egyed Balázs is ezüstérmes lett, Ubránkovics Norbert és Almási Bence pedig a harmadik helyet szerezte meg.
 


Arszunkaev Musza a felnőtt ob dobogójának tetején 
 

„Fontos verseny volt a junior ob, amit kötöttfogásban – ha fogalmazhatok így – kimaxoltunk. Bíztunk benne, hogy a három aranyérmesünk odaér majd, így is lett; képesek ebben a fogásnemben is a remek szereplére a fiataljaink. Szabadban viszont egy kicsit több első helyre számítottunk, elégedetlenek azonban így sem lehetünk – mondja szakosztályunk edzője, Wöller Gergő. – A válogatottság szempontjából is fontos volt az ob: az U20-asok között már biztos helye van Karolinának és Muszának. Rosz Bendegúz veresége fájó a szabadfogásúak között, ha nyert volna, akkor már vele kapcsolatban is emlegethetnénk a nemzeti csapatot; vele együtt Gazdag Ádám is küzdhet még a helyért. A hét végén Bukarestben emiatt fontos próba vár rájuk. Veress Bencére és Tótok Petire az U17-esek között számítanak majd, mellettük Tóvölgyi-Krump Marcell és Munk Maja is megelőzte a hazai vetélytársát, amivel előbbi bekerült a kadétcsapatba, utóbbinak viszont néhány nap múlva még válogatóznia kell a pozíciójáért. A felnőtt ob-val kapcsolatban is maradt kis hiányérzet; Musza 18 évesen lett magyar bajnok, aminek nagyon örülünk, emellett születtek értékes érmek, ám a figyelmetlenségeink nélkül akár még jobb mérleggel zárhattunk volna.”


Hirdetések