Gy. Szabó Csilla, 2023.05.20. | Kosárlabda

Magabiztosan nyert férfi NBI/B-s csapatunk a MAFC ellen, s ezzel megérdemelten, már a párharc második találkozóján megszerezte a Piros csoport bronzérmét. A honlapunknak boldogan nyilatkozó játékosok egyetértettek abban, hogy ezen az estén ők akarták jobban a győzelmet!

FÉRFI NBI/B Piros csoport. Rájátszás. A 3. helyért. 2. mérkőzés.

Vasas Akadémia – MAFC  108-80 (23-18, 24-21, 29-23, 32-18)

Vasas: Andrássy (6), Moravcsik (13/3), Farkas (10), Cseh (7), Marcikic (6/3). Csere: Kelemen (3), Fekete (18/12), Dormán (12/3), Medve (10/3), Radics (9), Bagó (10), Pleesz (4).

MAFC: Buzás (11/6), Tóth (24/12), Komma (12), Herló (4/3), Bordács (6). Csere: Polgárdy (17/6), Misek (2), Biber (2), Pintér (2), Matejovics.


A bronzéremért vívott párharc első, szerdai mérkőzésén aratott nagyarányú győzelem optimistává tette akadémistáinkat, akik így hazai pályán, már a második találkozón szerették volna eldönteni a harmadik hely sorsát. A MAFC viszont érthető elszántsággal kívánt visszavágni a vereségért és folytatni a sorozatot.

A feldobás után a vendégek hozták el a labdát, ám az első támadásból nem tudtak pontot szerezni. Moravcsik Áron viszont az ellentámadásból igen, így számunkra kedvezően indult a mérkőzés. A folytatásban is szépen nőtt az előnyünk, Marcikic Leon, Andrássy Géza, Farkas Attila és Cseh Botond révén. 13-5-ös állásnál joggal kért időt a MAFC vezetőedzője. Ezt követően kétszer is kilenc pontos vezetéshez jutottunk, többek között Bagó Martin palánk alatti ügyes forgolódásának köszönhetően, ám a hajrában több hibát is vétettünk, és végül ötpontos előnnyel zártuk az első negyedet.


Andrássy Géza (15) kosárra tör a MAFC elleni bronzmeccsen

A második játékrész elején két pontnyira jöttek fel a vendégek, de Cseh és Bagó azonnal betaláltak, így megmaradt szerény vezetésünk. Kemény védekezésünk és pontosabb támadásaink révén ezt követően nagyobb előnyhöz jutottunk, amiben óriási szerepe volt Fekete Viktor két triplájának. Ezzel a 15. perctől először nőtt kétszámjegyűvé a vezetésünk, Radics Gerzson villanásai révén pedig kisvártatva már tizenöttel léptünk el a MAFC-tól. Az egyetemisták ekkor távolról próbálkoztak, s két gyors triplájuknak köszönhetően tíz pont alá szorították a hátrányukat (44-35). Fekete újabb hármasát követően csökkent rajtunk a nyomás, végül nyolcpontos vezetéssel vonulhattunk az öltözőbe a pihenőre (47-39).

A szünetet követően ugyan a MAFC szerezte az első kosarat, s ezzel három pontra jött fel, ám ennél közelebb nem engedtük az egyetemistákat. Sőt. A 25. perctől fokozatosan növeltük az előnyünket, s a negyed végére az időközben egyre kiélezettebb hangulat dacára is tíz pont fölött tartottuk a vezetésünket, Moravcsik utolsó másodperces sikeres betörése révén pedig tizennéggyel vághattunk neki a hajrának.


Az öröm pillanatai I.

Az utolsó játékrész első percében a játékvezetők kiállították a vendégek addig többször is reklamáló vezetőedzőjét, Lakits Andrást. Ekkor Medve Máté értékesítette a javunkra megítélt technikait, majd Bagó duplájával, és Dormán, valamint Medve triplájával huszonkét pontra növeltük előnyünket, Dormán és Moravcsik büntetője nyomán pedig huszonhétre (93-66). Ekkor már alig öt perc volt csupán hátra a mérkőzésből. Kevesebb mint négy perccel a vége előtt, csapatkapitányunk Moravcsik Áron dobhatott büntetőt, s mivel nem remegett meg a keze csapatunkat harmincegy pontos vezetéshez (98-71) juttatta. A 101. pontunkat Pleesz Ádám szerezte Radics átadása nyomán a 37. perc végén.

A Vasas Akadémia férfi csapata megérdemelt győzelmet aratott a MAFC elleni párharc második mérkőzésén is, és ezzel a 2022/23-as szezonban az NBI/B Piros csoportjának harmadik helyén végzett.

Stephen Arigbabu, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„Gratulálok a fiúknak! Kicsit furcsa volt, hogy egy jó szezon után zsinórban háromszor is kikaptunk a Rátgéber Akadémia ellen, de nagyon tetszett ahogy a játékosaim reagáltak erre a helyzetre. Túlléptek a vereségen, megnyerték a szerdai mérkőzést, és a mai teljesítményünk is jó volt. A harmadik helyért vívott csata engem személy szerint a Görögországban töltött éveimre emlékeztetett. Ott is két csapat emelkedett ki a mezőnyből, az Olympiakosz és a Panathinaikosz, a többiek pedig szinte külön bajnokságot vívtak egymással. Idén nálunk a két pécsi gárdáról volt ugyanez elmondható, ezért kifejezetten jó eredményt jelent mögöttük megszerezni a harmadik helyezést. Mindig volt fiatal játékos a pályán, de nem a koruk miatt, hanem azért, mert érettek voltak a feladatra, miközben a csapat is hihetetlen fejlődésen ment keresztül. Még egyszer gratulálok a srácoknak és mindenkinek, aki segítette az együttest: Mészáros Zalánnak, Harald Steinnek, Katona Róbertnek, Ujhelyi Gyulának, Kováts Máténak és Bazsik Bencének. Az ő mindennapi munkájuknak köszönhetően vált könnyűvé a mi dolgunk is. S bár játszani nem játszottak, tényleg nagyon sokat tettek hozzá ehhez a sikerhez. Köszönjük a szurkolóink támogatását is! Hajrá Vasas Akadémia!”


Az öröm pillanatai II.

 

Moravcsik Áron, a Vasas Akadémia játékosa:

„A MAFC nagyon jó csapat, ezért a meccs elején nem volt könnyű dolgunk. Két évvel ezelőtt, szintén a harmadik helyért, emlékezetes találkozón maradtunk alul a műegyetemistákkal szemben. De ezzel most nem foglalkoztam, túlléptem a történteken. Ez egy másik bajnokság, másik csapat és másik bronzmeccs volt. Alapvetően pozitívan értékelem az egész szezont, és nagyon örülök a harmadik helyért, de én mindig a legjobbra törekszem és sajnálom, hogy a Vasas Akadémiával eddig nem sikerült bajnoki címet nyernünk. De hangsúlyozom, hogy a bronzérem is nagy siker. A mai meccsen szerintem rendben volt a védekezésünk, különösen a második félidőben, pont úgy, mint az előző találkozón. Elsősorban ennek köszönhetjük a győzelmet.”

Medve Máté, a Vasas Akadémia játékosa:

„Nagyon nehéz idény áll mögöttünk, nekem ugye komoly sérülésem is volt. Éppen ezért nagyon büszke vagyok a srácokra, hogy egész évben fantasztikusan teljesítettek. Megérdemelten nyertük meg a harmadik helyezést, két csalódott együttes csatájából az került ki győztesen, amelyik jobban akart. A döntőbejutásra nem volt esélyünk, mert idén a pécsiek jobbak voltak nálunk.”

Andrássy Géza, a Vasas Akadémia játékosa:

„Küzdelmes és hosszú év volt az idei, a bronzérmet pedig mindenképpen sikerként értékelem. A tavalyi negyedik helyezéshez képest ez ugyanis egyértelműen előrelépés. Voltak nehézségek, különösen vezetőedzőnk idény közbeni távozása, ám Stephen személyében méltó utód került a helyére. A mai napon mindenképpen az akarat döntött a javunkra. Taktikai téren pedig a védekezésben tettük magunkat nagyon oda, ami meghozta a támadásokat is és szépen járt a labda.”

Cseh Botond, a Vasas Akadémia játékosa:

„Korán összeszedtem négy személyit, ezért kicsit kevesebbet játszottam, mint szoktam, de amikor pályán voltam, akkor minden tőlem telhetőt megtettem a győzelemért. A végén szerintem ez sikerült is. Nagyon boldog vagyok, hogy megnyertük a bronzérmet, s az én örömömet még fokozza, hogy a vártnál sokkal több lehetőséget kaptam a felnőtt csapatban, s ezért nagyon hálás vagyok az akadémiának. Nagyon sokat fejlődtem ez alatt az egy év alatt, elsősorban fizikálisan. De a kosárlabda terén is sokat tanultam, különösen Medve Mátétól és Moravcsik Árontól. Én titokban nagyon bíztam a mai győzelemben is.”


Az öröm pillanatai III.

 

Kelemen Ádám, a Vasas Akadémia játékosa:

„A bajnokság végére lettünk szerintem igazi, nagybetűs csapat, s ennek az eredménye ez a szép befejezés is. Sokkal jobban éreztem magam idén, mint tavaly, ráadásul sok lehetőséget is kaptam. Úgy gondolom, hogy voltak pillanatok, amikor meg tudtam hálálni ezt a bizalmat, de még nagyon sokat kell tanulnom.”

Radics Gerzson, a Vasas Akadémia játékosa:

„Egyszerűen jobban akartunk, s ezért megérdemeltük a győzelmet. Ez a bronzérem, nagoyn szép lezárása volt az évnek.”

Fekete Viktor, a Vasas Akadémia játékosa:

„A csapat és a saját mai teljesítményemmel egyaránt elégedett vagyok, próbáltuk már ma lezárni a párharcot. Medve Máté ezt a célt tűzte ki elénk, és mi nem is mertünk neki ellentmondani. Az akarat volt az, amiben mi ma este nagyon erősek voltunk. De az is döntőnek bizonyult, hogy a szokásosnál jobban figyeltünk a lepattanókra, amiben a MAFC egyébként igen erős szokott lenni. Ezen a téren voltak ugyan rosszabb periódusaink is, de összességében sikerült megvalósítanunk az előzetes terveket. Úgy érzem, az elmúlt egy év alatt nagyon jól és viszonylag gyorsan beilleszkedtem a csapatba, azt hiszem nagy szükség volt egy biztos távoli dobóra. Ennek az elvárásnak többnyire meg tudtam felelni, de igyekeztem a játék más elemeiben is hasznos lenni. Jövőre szeretnék itt még jobb szezont futni. Az előzetes tervekben tavaly nyáron a legjobb négy közé jutás szerepelt, így a bronzérem mindenképpen nagy öröm és siker a számunkra.”


Az öröm pillanatai IV.

 

Bagó Martin, a Vasas Akadémia játékosa:

„Tanulságos év volt számomra az idei, és nemcsak a kosárlabdában, de emberileg is. Megtanultam helyén kezelni a dolgokat, a mélypontokon nem elkeseredni, a sikerektől pedig nem elszállni. Meg kell becsülni, amikor egészségesek vagyunk, s ilyenkor maximálisan az edzésekre és a meccsekre kell koncentrálni. A mai meccset az nyerte, aki jobban akarta a bronzérmet. Szerintem ez rajtunk nagyon is látszott. Ráadásul csapatként léptünk fel, mindenki próbálta kihozni magából a maximumot, s amikor ez valakinek nem sikerült, akkor egy másik lépett a helyére. A közös teljesítményünkkel ezért elégedett vagyok, a bronzéremre pedig nagyon büszke!”

Fotók: Láng Győző


Hirdetések