Gy. Szabó Csilla, 2023.05.09. | Sportlövészet

Komáromban, majd Pécsett állt lőállásba Gáspár Lalita, aki ezzel már a hazai válogató versenyekre készült. Az első viadalon összetettben lőtt 583-as eredménye az erős mezőnyben a negyedik helyre volt elegendő, ám így is túlszárnyalta tavalyi Wroclawban lőtt legjobbját. Pécsett összetettben és fekvő helyzetben egyaránt aranyérmet nyert.

Április utolsó hétvégéjén igen erős mezőny gyűlt össze a Duna Kupán, Komáromban, ahova klubunk sportlövője egy hosszabb felkészülési időszakból érkezett. A kedvencének számító 50 méteres szám összetett versenyében 583-as eredményt ért el, amelyet kifejezetten jónak értékelt edzője, Szucsák Mátyás. Még akkor is, ha ez ezúttal csupán a negyedik helyre volt elegendő. Két körrel túlszárnyalta ugyanis a tavalyi legjobbját, amelyet a wroclawi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon, tehát időzített, jó formában lőtt. És még ennél is sikeresebb lehetett volna, amennyiben az álló számban néhány körrel jobban teljesít.

A hétvégi PVSK Kupán is hasonló volt a helyzet, az összetett eredményt ezúttal is a fekvő szakasz húzta felfelé, az álló pedig lefelé. A külön is megrendezett 50 méteres fekvő számban azonban még a komáromi 615.3-nál is jobban teljesített. A 621.8-as eredményével ráadásul biztosan dobogós lett volna az egy héttel korábbi erős mezőnyben is. Pécsett végül két aranyérmet nyert a Vasas-tehetsége.


Gáspár Lalita és mestere, Szucsák Mátyás, edzés közben

„A számszerű teljesítményt kell néznünk, az elmúlt hétvégén ugyanis gyengébb volt a mezőny, mint a Duna Kupán – értékelte tanítványa eredményét Szucsák Mátyás. – A válogatók előtt mindenképpen biztatónak tartom ezt a formát, az álló testhelyzet esetében most az új versenyruházathoz való alkalmazkodás miatt van némi problémánk. Ezt a speciális felszerelést, amelynek nagyon nagy hatása van a sportlövők teljesítményére, csak nemrégiben kapta meg és a pontos méretvétel ellenére sem tökéletes egyelőre. Mivel legközelebb Szerbiában található olyan szakember, aki tud módosítani rajta, sajnos még várnunk kell arra, hogy tökéletes passzoljon rá. De az már most látszik, hogy jó úton haladunk ezen a téren is, s az apróbb szabászati beavatkozást követően ez a nehézség is elhárul. A komáromi egyébként egy nagyon színvonalas, jó verseny volt, remek idő fogadta a versenyzőket, Lalita pedig mindkét helyszínen kifejezetten biztatóan lőtt a közelgő vb-válogatók előtt.”

A Vasas SC szakembere szerint tanítványa igen jó erőnléti állapotban van, s jelenleg nagy könnyebbség számára, hogy csupán a kedvenc, 50 méteres számaira kell koncentrálnia. S bár ahhoz, hogy az igen erős hazai női puskás mezőny élcsoportjában végezzen a május végi, június eleji válogatókon, az eddigieknél is többet kell dolgoznia, töretlenül bízik Gáspár Lalita kitartásában és elkötelezettségében.

Fotók: Vasas Attila

 


Hirdetések