Gy. Szabó Csilla, 2023.04.18. | Curling

Az ifjúságiak hétvégi országos csapatbajnokságán a leányok mezőnyében a dobogó mindhárom fokára Vasas-együttes léphetett fel, a fiúk között pedig ezüstérmes lett a Vasas Titánok gárdája. A szakosztálynál folyó hosszútávú utánpótlás-nevelés vizsgája volt az ob, amelyet sikerrel teljesítettek versenyzőink.

A leányok mezőnyében három induló volt, s mind a három klubunk színeit képviselte. Ennek a ténynek azért van különösen nagy jelentősége, mert a jövő játékosairól beszélünk, edzőink, Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán pedig nagyon is komolyan készülnek a holnap és a holnapután versenyeire. Szerintük ugyanis évek munkája szükséges ahhoz, hogy valaki a felnőttek között is sikeresen bemutatkozhasson, a csapatépítést akkor kell kezdeni, amikor a vetélytársak erre még nem is gondolnak.

„A hazai és nemzetközi szinten egyaránt sikeres juniorcsapatunk két vezéregyénisége, Joó Linda és Nagy Laura Karolina két év múlva lép át véglegesen a felnőttek mezőnyébe, s mi nagyon jól tudjuk, hogy ez milyen rövid időszak – kezdte értékelését Nagy Gyöngyi, aki a döntőben igencsak nehéz helyzetbe került, hiszen tanítványait egymás ellen kellett instruálnia. – A mostani ob-n leginkább azt szerettük volna látni, nélkülük hogyan tudunk majd felállni, ki az, aki skipként képes lesz összefogni a csapatot. Ez ugyanis egy felelősségteljes, komoly feladat, amelyre bizony készülni kell. A hangsúly tehát a kísérletezésen volt. Linda az első négy meccsen nem is játszott, rajta most amúgy is óriási terhek vannak, a curlingben több fronton is helyt kell állnia, miközben az iskolai tanulmányait sem hanyagolhatja el. A döntőn azonban ott volt a nevét viselő együttesben, s így hozták is a kötelező győzelmet. A nagyok számára kicsit döcögősen indult az ob, ezt nagyszerűen használta ki a Vasas Team Apple, az első meccsen meg is lepték legrutinosabb lányainkat. Még nekem, az edzőjüknek is újdonság volt az a hit, az az elszántság és eltökéltség, amellyel a küzdelembe vetették magukat. Az edzésekről jól ismert kötelességtudó lányok oroszlánokká változtak a jégen, meccshelyzetben. Most az a feladatunk, hogy minél több közös gyakorlással, egységes csapattá kovácsoljuk őket. A tűz szerencsére már ott lobog bennük.”

A legfiatalabbakból kialakított harmadik csapat saját maga döntött az indulás mellett, ők alig egy éve curlingeznek, s egy iskolai program révén kapcsolódtak be a Vasas szakosztályában folyó utánpótlás-nevelő munkába. A felkészítés oroszlánrészét a korábbi játékos, Halász Csilla végezte, Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán az utolsó simításokra kapcsolódott be a munkába.


A Vasas Team Apple óriási lelkesedéssel és tűzzel játszott a korosztályos ob-n

„Bevallom féltettem őket, de a lelkesedésüket nem szerettük volna letörni, és végül nem is kellett csalódnunk bennük, küzdöttek, hajtottak, minden egyes elért pontnak örültek – tette hozzá Nagy Gyöngyi. – Összességében nagyon sikeresnek értékelem a hétvégét, s nemcsak a pályán, de azon kívül is. Sok szülő jött össze a nézőtéren, akik maguk is lelkesen drukkoltak gyermekeiknek. Több egykori, illetve jelenlegi játékos is volt közöttük, jó volt látni, hogy a fiatalok öröme volt számukra a legfontosabb. A leány utánpótlásunk láthatóan biztos alapokon áll, de nem dőlhetünk hátra, dolgoznunk kell tovább. Mostantól arra kell törekednünk, hogy a második, illetve a harmadik csapat is elegendő edzésidőhöz jusson. Kellemes problémát jelent számunkra, hogy sok a gyerek, szigorú időbeosztással lehetünk majd ezen úrrá. Fontos számunkra, hogy újabb és újabb fiatalok köteleződjenek el a sportág mellett, így az esetleges nemzedékváltások nem fognak váratlanul érni bennünket.”


A Curling Girls részvétele üde színfolt volt az ob-n, ugyanakkor utánpótlásunk folytonosságát is szimbolizálta

 

A fiúk versenyében a Vasas Titánok képviselte színeinket. Sárdi Péter tanítványai a harmadik helyezett SSC-t kétszer is megverték, a végső győztes Team Tatártól azonban három vereséget szenvedtek.

„Hol jobban, hol rosszabbul játszottunk, de mi egyébként is a felkészülés egyik állomásaként tekintettünk erre az ob-ra, ezt a szerepét pedig tökéletesen betöltötte – foglalta össze a hétvége tapasztalatait Sárdi Péter.Igazából a decemberi junior világbajnokságon szeretnénk bizonyítani, amelyre szeptemberben rendezik a hazai kvalifikációs versenyt. A csapat idén a felnőttek között is indult az ob-n, a B ligát meg is nyertük, ezért most azt szerettem volna látni, hogyan alkalmazkodnak saját korosztályukhoz. Szerintem kifejezetten jó úton haladunk, biztató volt, amit láttam, igaz még így is nagyon sok munka vár ránk őszig. A gárdában volt két teljesen kezdő fiú is, ketten pedig a tatabányai PTSE-vel megkezdett együttműködés révén szerepeltek, ezért mind az életkor, mind pedig a tudás szempontjából meglehetősen vegyes összeállításban léptünk jégre. Összességében elégedett vagyok a mutatott játékkal, tudunk rá alapozni.”


A Vasas Titánok ob-ezüstérmes csapata és edzője, Sárdi  Péter

 

Országos csapatbajnokság. Ifjúságiak.
Fiúk.
Alapszakasz:
1. Team Tatár. 2. Vasas Titánok (Rozgonyi Csaba, Ferenci Baján Kán, Truttwein András, Nagy Viktor. Tartalék: Váradi Barnabás és Kovács Botond. Edző: Sárdi Péter) 3. SSC Vulptices.
Döntő: Team Tatár – Vasas Titánok 11-2.
Végeredmény: 1. Team Tatár, 2. Vasas Titánok, 3. SSC Vulptices.
Leányok.
Alapszakasz: 1. Vasas Team Joó
(Joó Linda, Nagy Lola Olimpia, Lauchsz Laura Ildikó, Orbán Hanna Regina. Tartalék: Nagy Laura Karolina, Dencső Dorina. Edzők: Jakab Zoltán és Nagy Gyöngyi) 2. Vasas Team Apple (Szurmay Emma Erzsébet, Barna Panna, Tószegi Boglárka, Vaspöri Lili. Edzők: Jakab Zoltán és Nagy Gyöngyi) 3. Curling Girls (Urbán Alexandra, Rákóczy Flóra, Vaspöri Cecília, Ézsöl Csenge Enikő. Tartalék: Koslics Milla. Edzők: Halász Csilla és Vaspöri Tamás)
Döntő: Vasas Team Joó – Vasas Team Apple 7-2.
Végeredmény: 1. Vasas Team Joó, 2. Vasas Team Apple, 3. Curling Girls.


Hirdetések