Gy. Szabó Csilla, 2023.04.15. | Curling

Karrierje első felnőtt nemzetközi tornagyőzelméből meríthet önbizalmat Joó Linda, a Vasas fiatal curlingese, aki a jövő héten már Dél-Koreában, a vegyes páros világbajnokságon képviseli a magyar színeket, az UTE-s Tatár Lőrinc oldalán. A kettős április elején Lettországban vett részt egy WCT-viadalon, és nyert hibátlan teljesítménnyel.

A Vasas tehetsége ugyan még mindig nem több húsz esztendősnél, de már a felnőtt mezőnyben is láthatóan egyre eredményesebb, ráadásul nemcsak itthon, de külföldön is. A World Curling Tour rigai állomásának megnyerése kiemelkedő teljesítménynek számít a fiatal pár sportkarrierjében, az április 22-én, Dél-Koreában kezdődő vegyes páros világbajnokság előtt pedig különösen nagy jelentőséggel bír. Pedig Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán tanítványa egyáltalán nem számított ilyen jó eredményre.

„Nem gondoltam volna, hogy nyerni tudunk, jóllehet a torna mezőnye nem volt a legerősebb, inkább jó közepesnek mondható – beszélt a rigai siker hátteréről honlapunknak Joó Linda. – A csapatokat nézve a legjobb négy közé jutás fogalmazódott meg bennem célként. Menet közben azonban egyre jobban játszottunk, nagyon jól olvastuk a jeget. Szerencsére kicsit hasonlított a jól megszokott kamaraerdei pálya felületére, a kövek fordulatai, a rájuk ható erők nem voltak teljesen ismeretlenek. Ellenfeleinknél pontosabbak voltunk. A csoportunkból veretlenül jutottunk tovább, az elődöntőben a kanadai, a döntőben pedig az észt párost vertük. Utóbbi nagyon szoros meccs volt, az utolsó kövek döntöttek a javunkra. A négy közötti győzelmek értékét növeli, hogy mindkét együttes ott lesz a világbajnoki csoportunkba, amelyben összesen kilenc másik nemzettel mérjük össze majd tudásunkat.”

A tornagyőzelemben Linda szerint nagy szerepet játszott, hogy március végén, a prágai állomáson is elindultak. A cseh fővárosban ugyan nem jutottak tovább a legjobb négy közé, két győzelemmel és két vereséggel zárták a csoportmeccseket, de itt kezdett kialakulni Lőrinccel az az összhang, amelyre mindenképpen szükségük van a további eredményes szerepléshez. Az akkor ejtett hibákat Rigában megpróbálták egytől-egyig kijavítani, s ebben a közös gyakorlásoknak is nagy szerepük volt.

„Az edzéseinket az UTE-s Kiss Zsolt irányítja, s igyekszik átadni nekünk a sikeres vegyes páros pályafutása alatt szerzett technikai és stratégiai tudását – mutatta be a duó felkészülését segítő csapatot Joó Linda, miközben a vb-esélyekre is kitért. – Az utazásokra a szintén újpesti Rókusfalvy András kísér el minket, nagyon örülök, hogy Koreában is ott lesz velünk, szükségünk lesz a támogatására. Az önbizalmamnak nagyon jót tett a rigai győzelem, de azért nagy teher olyan kiemelkedő magyar párosok, mint a Szekeres, Nagy, valamint a Palancsa, Kiss duók nyomdokába lépni a nemzetközi szintéren. Nagyon jól esett, hogy Rigában személyesen is megtapasztalhattam mire vagyunk képesek. Ha megfelelően koncentrálunk, akkor bárkivel felvehetjük a versenyt. Bennem egyébként maradt még tartalék, amit a világbajnokságon mindenképpen felszínre szeretnék hozni.”

Ami pedig a konkrét esélylatolgatást illeti, Linda számára az az elsődleges cél, hogy mindenképpen elkerüljék a kiesést az A ligából, amihez egy-két biztos győzelmet kell aratniuk a csoportmeccsek során. Reális eredménynek ugyanakkor a középmezőny egyik helyét tartja, míg a személyes fejlődésüket az segítené a legjobban, ha küzdelmes, szoros meccseket játszhatnának a világ legjobb vegyes párosai ellen. Az A csoportban, Skócia, Kanada és Olaszország lehet a legkeményebb ellenfél, bár egy vb-n, mindenki más ellen is maximális összpontosítással és tökéletes formában kell pályára lépniük. S hogy ez mire lesz elegendő Dél-Koreában, az majd április 22. után kiderül.


Hirdetések