Gy. Szabó Csilla, 2023.04.11. | Curling

Aranyérmet nyert Nagy Lola Olimpia a hétvégi ifjúsági vegyes páros országos bajnokságon, miközben Joó Linda Rigában, a felnőtt WCT-sorozaton diadalmaskodott az UTE-s Tatár Lőrinc oldalán. A Vasas utánpótláskorú leányversenyzőinek edzője, Jakab Zoltán szerint ez utóbbi ugyan nagy siker, ám most az eredménynél is fontosabb, hogy a részvétel és a győzelem az április végi, koreai vb-re való felkészülést szolgálta.

Nagy Lola Olimpia és Szurmay Emma Erzsébet révén voltunk érdekeltek az ifik vegyes páros ob-küzdelmeiben. Előbbi Kárász Raul (UTE) oldalán végzett az első helyen, utóbbi a tatabányai Ferenci Baján Kánnal párban lett második. Mivel az ob-t egy nemzetközi nyílt bajnokság keretében rendezték meg a Kamaraerdei Curling Clubban, a cseh Ema Košáková, Tobiáš Votava duó is jégre lépett. Utóbbi a döntőben végül legyőzte legjobb párosunkat, ám ez csak a nemzetközi torna helyezésében számított, az ob-győzelmet nem befolyásolta.

Az alapszakaszt hibátlan teljesítménnyel zárta az EYOF-ot is megjárt Nagy, Kárász kettős, majd a rájátszás első meccsén is nagyarányú győzelmet (10-2) aratott a Szurmay, Ferenci duó felett. A húsvét vasárnapi fináléban azonban meglepte őket a cseh páros, és 8-6 arányú vereséget szenvedtek. Ezzel idén ismét ezüstérmesek lettek a nyílt nemzetközi bajnokságban.

„Az alapszakaszban nem volt nagyon ellenfelük, magabiztosan meneteltek a döntőig – értékelte az ob-t Jakab Zoltán, aki Nagy Gyöngyivel közösen készítette fel a párost, valamint Szurmay Emma Erzsébetet, aki szintén a Vasas játékosa. – A fináléban azonban jobban alkalmazkodott a cseh páros, mi pedig olyan sokat hibáztunk, mint az azt megelőző három találkozón együtt. Sajnos rosszul játszottunk, van ilyen, és ez most éppen az ob-döntőben történt meg. Loláék most túl gyorsak voltak, a kelleténél hosszabbakat dobtak, nem olvasták elég jól a jeget. De nem vagyok szomorú, és nem is aggódóm, mert a többi találkozón nagyon jó játékot mutattak. Az idei sűrű program miatt egyébként is kevesebb időnk maradt a gyakorlásra, szeptembertől pedig már egy igazán nagy kihívás várja őket, az ifjúsági olimpiára való felkészülés.”

A Vasas szakembere a vegyes párosban most bemutatkozó Szurmay Emma Erzsébetről is elismerően beszélt. A fiatal játékos szerinte szorgalmasan és nagy alázattal küzdötte végig az ob-t, amely számára nagyon sok újdonságot tartogatott. A vegyes páros izgalmas világában az első lépéseket tevő Szurmay megfelelő összhangba került tatabányai partnerével, és az adódó nehézségeket is példaértékűen oldotta meg.


Az ifjúsági ob dobogósai, bal oldalt a győztes Nagy Lola Olimpia, Kárász Raul duó, jobb szélen az ezüstérmes Szurmay Emma Erzsébet és Ferenci Baján Kán kettős

Miközben a legjobb ifjúsági vegyes párosok a Kamaraerdei Curling Clubban versenyeztek, klubunk legígéretesebb fiatalja, Joó Linda, a WCT-sorozat rigai állomásán brillírozott az UTE-s Tatár Lőrinc odalán, a duót Kiss Zsolttal együtt felkészítő Rókusfalvy András irányításával. A 16 párost felvonultató rangos nemzetközi mezőnyben három meccsből hármat nyertek a B csoportban, majd az elődöntőben és a döntőben sem hibáztak.

„Természetesen nagyon nagy dolog, hogy juniorkorú versenyzőként a felnőttek között WTC-tornát sikerült nyerniük – tért át Joó Linda hétvégi, lettországi bravúrjának értékelésére Jakab Zoltán. – Már az előző héten Prágában is bontogatták a szárnyaikat, akkor még két győzelemmel és két vereséggel nem jutottak ki a csoportjukból. Most azonban megmutatták mit is tudnak valójában. Számomra azonban ez a részvétel sokkal inkább a tapasztalatszerzésről szólt, hiszen a jövő héten utaznak a felnőtt vegyes páros világbajnokságra. Ez a két indulás nagyon jó alkalom volt arra, hogy ráérezzenek a nagyok mezőnyére és nyomás alatt teljesítsenek. Remélem, ez a siker jó előjel a vb előtt.”


Hirdetések