Gy. Szabó Csilla, 2023.03.19. | Karate

Az elmúlt egy hónapban két fontos csapatépítő programot is szervezett fiatal sportolói számára a Vasas karateszakosztálya. Február közepén olyan sokan jöttek össze a tizenkét éven aluliak játékos eseményére, hogy csoportokra kellett bontani az ifjú karatékákat. Az idősebb, magas öves sportolók, egy héttel ezelőtt Klement Kármen vezetésével közösen bowlingoztak.

A bázisépítésben igen fontos szerepet kapó csapatépítő programok sikerét leginkább a résztvevők létszáma mutatja meg. Február közepén ez már elérte a negyven főt is, jóllehet csak a legfiatalabbaknak, vagyis a tizenkét éven aluliaknak szólt a meghívás. A zömében 8-11 évesek között ezúttal óvodások is voltak, ami elsősorban annak köszönhető, hogy az Egri Tamás által igazgatott szakosztály idén több oktatási intézménybe is bebocsátást nyert. Az egyik legújabb helyszín a Fillér Utcai Általános Iskola, ahol ötödik évfolyamig, valamennyi osztálynak tartottak a karate alapjaiba bevezető testnevelési órát. Közülük most már legalább egy tucatnyian, a szakosztályi keretek között is megkezdték az edzéseket.

„Nagyon jól sikerültek ezek a bemutatkozó órák, s ennek most már a délutáni edzéseken látjuk az eredményét, no és a csapatépítő programokon is – tudtuk meg Klement Kármentől. – A csoportomba járó kicsik szélsebesen fejlődnek, jó rájuk nézni, gyorsan tanulnak. A legmegkapóbb azonban az, ahogy egymást segítik. Nagyon jó látni, ahogy bíztatják és segítik a később csatlakozó társaikat. Néha az edzések végén az újaknak, a tapasztaltabb sportolók taníthatnak meg egy-egy alapelemet. Ilyenkor természetesen a saját tudásuk is mélyül, miközben változatosabbá és élvezetessebbé tesszük a gyakorlásokat.”

Az U21-es Világkupa-ezüstérmes Klement Kármen saját korábbi tapasztalataiból is sokat merít edzőként, szinte azonnal észreveszi a legügyesebb gyerekeket, s ügyel arra, hogy ne legyen unalmas számukra az edzés. Ő maga is nagyon gyorsan tanult egykoron, edzőinek pedig tartania kellett vele a lépést.

„Természetesen mindenki életkorának megfelelő terhelést kap, semmit sem kezdünk túl korán. Vannak, akik könnyebben, és vannak, akik nehezebben tanulnak, de a karate útján nem a gyorsaság, hanem a kitartás a lényeg” – tette hozzá Klement Kármen, a hétvégi programmal kapcsolatban pedig azt is elmondta, hogy a csoportban akadt, aki először bowlingozott, ami még különlegesebbé tette az élményt. Kármen azonban annak örült a legjobban, hogy a partik közötti szünetekben is jól érezték magukat a Vasas fiatal karatékái. Önfeledten nevettek, viccelődtek egymás között. A már eddig is összetartó csapat pedig tovább erősödött.


Hirdetések