Gy. Szabó Csilla, 2023.03.11. | Kosárlabda

Szinte lerohantuk a BKG-t, s már az első negyedben nagy arányú vezetést szereztünk. Később kicsit kiengedtek ugyan akadémistáink, ám a végső győzelem sorsa nem forgott veszélyben. Együttesünk az újabb két ponttal bebiztosította negyedik helyét a bajnoki tabellán.

FÉRFI NBI/B Piros csoport. Alapszakasz. 23. forduló.

Vasas Akadémia – BKG PRIMA Akadémia 94-80 (31-12, 19-19, 22-29, 22-20)

Vasas: Moravcsik (8/3), Medve (12/6), Fekete (7/3), Kelemen (8/3), Andrássy (11). Csere: Marcikic (17/3), Cseh (19/3), Dormán (4), Farkas (7/3), Pleesz (1), Szabó.

BKG: Nagy Botond (34/21), Plézer (10/3), Galambos (2), Lilaj (11), Halász. Csere: Nagy S. (17/9), Szeleczki (6), Petrovics, Karakó, Sándor.


A bajnoki tabella negyedik helyét pillanatnyilag magabiztosan őrző együttesünk a hetedik, vagyis play-off szereplésre joggal aspiráló szigetszentmiklósiakat fogadta szombat este a Sport11-ben. Az egy héttel korábban, Salgótarjánban elszenvedett fájó vereséget követően felértékelődött a BKG vendégjátékának fontossága.

Pontosan tudták ezt akadémistáink is, akik Medve Máté tripláját követően szinte állva hagyták ellenfelüket, az ötödik percben már tizenegy ponttal vezettek, miközben Lilaj büntetőjével csupán a második kosarukat szerezték a Kosok (13-3). A lendületünk azonban nem tört meg, tovább nőtt az előny, a negyed végére szám szerint tizenkilencre. Támadásvezetéseink pontosságát össze sem lehetett hasonlítani a salgótarjánival, több mint 85 százalékkal értékesítettük kísérleteinket. De erről a harmincegy szerzett pont is nagyszerűen árulkodott.

A második negyed elején Cseh Botondot szerelték szabálytalanul, s az általa értékesített két büntetővel huszonegy pontosra nőtt az előnyünk, a dobószázalékunk pedig elérte a 87,5 % -ot. Nem kellett azonban túl nagy jóstehetség annak előrejelzésére, hogy ezt a tempót nem fogják játékosaink végig bírni, és a szigetszentmiklósiaknak is lesz hozzászólni valójuk. A második negyed során csökkent is a két csapat közötti különbség, ám a játékrész hajrájában sikerült visszatérnünk a kiinduló ponthoz, vagyis a tizenkilenc pontos előnyhöz. 70-es dobószázalékokunkkal szemben még ekkor is 35,7 állt a BKG részéről.


Dormán Balázs (32) kosárra tör, Cseh Botond (23) és Marcikic Leon közbeavatkozásra készen figyeli

A szünet után azonban a vendégek irányítója, Nagy Botond megrázta magát, és hét pontjának köszönhetően a 24. percben tizenkét pontosra fogyott az előnyünk (51-39). Akadémistáink azonban nem veszítették el a fejüket, Moravcsik Áron távolija a legjobbkor adta vissza a csapat önbizalmát, azt követő duplájával pedig állandósult a tizenhat pontos vezetés. A folytatásban ez Fekete Viktor triplájával lett ismét tizenkilenc, Medve büntetőjével pedig húsz. A nagyszerű napot kifogó Marcikic Leon zsákolásával a találkozó legnagyobb arányú huszonkét pontos vezetését is elértük. Nagy Botond azonban ismét hátára vette csapatát, és újabb hét pontot szórt, amire Cseh egy büntetővel válaszolt. A végén ismét Nagy fogta össze a miklósiakat, s ezzel tizenkettőre fogyott az előnyünk a negyed befejezésére, ő pedig már huszonöt szerzett pontnál járt.


Medve Máté (fehérben) hosszú sérülésből visszatérve hétről hétre jobban közelít korábbi formájához

Az utolsó tíz perc elején azonban gyorsan eldőlt a mérkőzés sorsa, akadémistáink Farkas Attila, Andrássy Géza és különösen Cseh Botond pontjainak köszönhetően 89-62-re elhúztak a negyed közepére, kerek tizenöt pontot verve a BKG-ra. Kelemen Ádám és Pleesz Ádám egy-egy büntetőjével pedig már huszonkilenc volt az előnyünk, kevesebb mint négy perccel a meccs vége előtt. A BKG azonban maximálisan kihasználta ezt a kis időt is, élén a harmincnégy pontig jutó Nagy Botonddal, s ennek köszönhetően végül tizennégy ponttal vertük a szigetszentmiklósi kosokat.

Stephen Arigbabu, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„Gratulálok a fiúknak. Legutóbbi gyenge teljesítményünk után talpra álltunk és megmutattuk mit tudunk. Támadásban és védekezésben egyaránt megfelelő mentalitással léptünk pályára. A kényelmes vezetés megszerzését követően egy kicsit lazítottunk, amit a BKG azonnal megbüntetett. De nyugodtak maradtunk és ismét átvettük a mérkőzés irányítását. Készülünk a következő kihívásra, ami a következő fordulót jelenti.”

Cseh Botond, a Vasas Akadémia játékosa:

„A mérkőzést nagyon energikusan kezdtük, úgy ahogyan azt az öltözőben megbeszéltük. Az első félidőben végig semlegesíteni tudtuk az ellenfél kulcsjátékosát. A harmadik negyedben kicsit lazítottunk a védekezésen, összességében azonban még így is végig a kezünkben tartottuk a mérkőzés sorsát.”

Fotók: Láng Győző

 


Hirdetések