Gy. Szabó Csilla, 2023.03.09. |

Négy kiemelkedően jó eredménnyel, Boszniában melegített a hétvégi országos bajnokságra a Vasas sífutója, Laczkó Evelin Vivien. Mind a négy alkalommal 200 FIS-ponton belül végzett, az utolsó napon pedig 137,95-öt kapott, amely karrierje eddigi legjobb teljesítménye. A túrán Ferbár Csongor is remekül helyállt, saját korosztályában egy első és egy második helyezést gyűjtött be.

A négy napos sorozat két versenyt takart, négyszer futotta le tehát az öt kilométeres távot. Az elsőn a házigazda bosnyákok mellett csupán magyar sífutók álltak rajthoz, Laczkó Evelin Vivien mindkét futamban a dobogón végzett. A bronzéremért 172.59, az ezüstért pedig 156.18 FIS-pontot kapott. Szombaton és vasárnap azonban már a Balkán Kupát rendezték meg Dvoriste városában, amelyre jóval erősebb mezőny gyűlt össze. A Vasas sífutója itt már nem szerzett érmet, ám egyre javuló eredményei több FIS-pontot adtak neki, mint az előző napokon szerzett ezüstje és bronza. A szombati nyolcaik hely 142.33-at, a vasárnapi hetedik pedig 137.95-öt ért.

„Folyamatosan javult a számszerinti eredményem, ami nagyvonalakban a teljesítményemet is jól mutatta – számolt be az elmúlt hétvége számára örömteli eseményeiről Laczkó Evelin Vivien. – A legjobban a negyedik napon futottam, ami  hetedik helyezést és remek pontokat ért. Ugyanakkor az ezt megelőző szombati napon éreztem a legkevésbé jónak magam, jóllehet ez adta a második legtöbb pontot. Összességében nagyon elégedett vagyok, hiszen kétszázon belül kell lennem a válogatottsághoz, remélem, hogy ezek után sikerül visszakerülnöm a keretbe.”


Laczkó Evelin Vivien a rajtnál Boszniában

 

A 22 születésnapját a hétvégén, éppen a sífutó Ob-n ünneplő fiatal sportolónk nem számított ilyen jó eredményre, hiszen a jó kezdést követően, az idei éve korántsem úgy alakult, ahogy azt szerette volna. Emiatt kisebb hullámvölgybe is került, amelyen most elemi erővel lendítette túl a siker.

„Nem voltak nagy elvárásaim önmagammal szemben, de amikor már ott voltam és jól mentek a dolgok, akkor már én is egyre többre vágytam. Talán emiatt sikerült folyamatosan javulnom is. Bevallom, hogy nagyon jókor jöttek ezek az eredmények, óriási motivációt jelent a számomra. Ugyanakkor megerősítést is abban, hogy jó, amit csinálok, jó úton járok és megéri a sok áldozatot, amit a sífutásért hoznom kell. Ritkán van lehetőségünk olyan jó mezőnyben indulni, mint amilyen a Balkán Kupáé volt, így az itteni tapasztalatokból bátrabban vonathatok le következtetéseket. Talán most a szponzorok is felfigyelnek rám, és a jövőben ismét több lehetőségem lesz. Ehhez persze a hétvégén, az ob-n is jól kéne futnom” – összegezte balkáni élményeit Laczkó Evelin Vivien, aki szívesen visszatérne a boszniai igen jó pályákra, csak nagyon messze van, így költséges kirándulásnak számít. Még szerencse, hogy egyetemistaként idén is elnyerte a jó tanuló, jó sportoló ösztöndíjat, s ezzel némi anyagi támogatáshoz is jutott.

A Balkán Kupán a Vasas sífutói közül Kovács-Oroszlán Anna is rajthoz állt, ő szombaton a 15. (258.84 FIS-pont), vasárnap pedig a 13. (213.44) helyen végzett. Holló Martin fiatal kora ellenére a felnőtt férfiakkal mérkőzött meg, és a nagyon előkelő 30. (226.09) illetve 31. (270.59) helyen ért célba. Saját korosztályában Ferbár Csongor is remekelt, hiszen egy arany- és egy ezüstéremmel lett gazdagabb. Csongor néhány nappal korábban Érd városának "Kiváló sportoló" címét is elnyerte.


Ferbár Csongor (középen) a dobogó legmagasabb fokán Boszniában


Hirdetések