Nagy Dániel, 2023.03.05. | Úszás

Szép lassan beindul az idei úszóévad, amire az versenyzőink közül többen is edzőtáborban hangoltak az elmúlt hetekben: voltak, akik Tenerifén, mások Hódmezővásárhelyen készültek.

Eredményes évet zártak ifjú úszóink, akik tavaly nem csak az utánpótlás-, hanem a felnőttversenyeken is megmutatták, hogy számolni kell velük. A jó szereplést 2023-ban is folytathatják, amihez az első lépéseket már meg is tették az esztendő első hónapjaiban: a felkészülés fontos állomásai az edzőtáborok, a vasasos fiatalok közül pedig többen (Bujdosó Zsombor, Gyurinovics Lili és Koós Márton) a spanyolországi Tenerife felé vették az irányt, ahol három hetet töltöttek el Lőrinczi György vezetésével.

„Az év első erőpróbája volt ez, éles felkészülésnek is nevezhetjük; a lényeg az volt, hogy minél nagyobb méterszámot ússzunk, technikát javítsunk, de emellett persze megfelelően regenerálódjunk – mondja Lőrinczi. – Kint minden adott volt a magas szintű munkához, az idő kiváló volt, szabadban edzettünk, egészségesen étkeztünk… Első edzőtábornak tökéletes volt. Január elején még picit rozsdásak voltak a versenyzők, ám folyamatos a javulás, nincs panasz a teljesítményükre. Március végén két hétre Hajdúszoboszlóra költözünk, újabb tréningsorozat következik, ami már specifikusabb edzőtábor lesz, három héttel a felnőtt országos bajnokság előtt. Zsombor és Lili is a felnőttek között szerepelhet idén, komoly célokkal vágnak neki az évnek: az első alkalommal megrendezendő U23-as Eb-re is odafigyelünk, hosszútávon pedig egyértelmű cél a 2024-es párizsi olimpia.”

Dr. Egressy János tanítványai közül hárman Hódmezővásárhelyen edzőtáboroztak.

„A Tüskecsarnokban huszonöt fok alá ereszkedett a víz hőmérséklete, így indokoltnak láttam, hogy elutazzunk – kezdi a vezetőedző. – Hódmezővásárhelyen kötöttünk ki, az edzőtáborban viszont a csoportom két válogatott versenyzője, Szimcsák Mira és Szabó-Feltóthy Eszter közül sajnos csak az utóbbi tudott részt venni, Mira ugyanis érettségire készül, emellett le is betegedett. Pozitívum, hogy már gyógyulóban van, két hét múlva pedig már az izraeli nyílt vízi Európa-kupán ugorhat vízbe. Ezután Tenerifén edzőtáborozunk, majd jön a felnőtt országos bajnokság, amin Eszter esetében eldől, hogy kijut-e a világbajnokságra. Ennek két feltétele van: meg kell úsznia a szintidőt, illetve a két legjobb közé kell beverekednie magát; utóbbi nem lesz egyszerű, hiszen sűrű a kétszáz hát hazai mezőnye. Mira május végén Portugáliában világkupaversenyen bizonyíthat, aminek az eredménye a júliusi nyílt vízi vb szempontjából lesz fontos. A hódmezővásárhelyi táborra visszakanyarodva Eszter mellett Nagy Márton és Gál Dávid is szerephez jutott, mindenki értékes munkát végzett.”


Hirdetések