Gy. Szabó Csilla, 2023.02.26. | Sportlövészet

Az idei esztendő legnagyobb kihívásával, az augusztusi 50 méteres világbajnoksággal kapcsolatban, egyelőre nagyon óvatosan fogalmaz Gáspár Lalita. A tavalyi évben mutatott fejlődés azonban optimizmussal tölti el 2023-as terveit illetően. 

Gáspár Lalita tavaly novemberben, légpuskával lőtt 628 körös egyéni csúcsa egy szerényess sorozat végét jelentette a Vasas-tehetsége számára. A tíz méteres számokban ugyanis évek óta nem sikerült igazán jó eredményt elérnie, s ezért általában ötven méteren kárpótolta magát. Egy élvonalbeli sportlövőnek azonban nem lehetnek gyenge pontjai, ezért Lalita is nagyon sokat dolgozott edzőjével, Szucsák Mátyással a légpuskás technikán. Utóbbi szerint ki is javították az apróbb hibákat, az évvégi Hungarian Openen produkált remek sorozatai is ennek az aprólékos munkának az eredménye.

„Tíz méteren valóban régóta „gyengélkedtem”, ezért is volt különleges jelentősége a novemberi egyéni csúcsnak – tért vissza a Hungarian Openre évértékelés során Gáspár Lalita. – Ezzel végre feltűnt a fény az alagút végén. De az idei első versenyemen, Münchenben lőtt hathuszonhárom és fél kivitelezése is sokkal jobb volt, mint a korábbiaké. Felkészülési időszakban pedig ez legalább annyira fontos, mint maga az eredmény. Technikailag valóban sokat javultam, bár azt nem hiszem, hogy ebben a számban jön majd el a nagy siker számomra. Mivel a légfegyveres Eb-csapatba nem kerültem be, mostantól az augusztusi ötven méteres világversenyek válogatóira készülök, de valóban jó érzés, hogy a tíz méteres szezont sem kellett csalódottan befejeznem. Sikeresebb számomban a tervek szerint két-három hét múlva tudunk gőzerővel nekiállni a munkának.”

Szucsák Mátyás korábban pozitívan értékelte, hogy tanítványában ősz óta ismét ég a régi láng, ami mindenképpen szükséges ahhoz, hogy hosszútávon eredményesen versenyezzen. Lalita ebben is osztja mestere véleményét:

„Óriási változást ugyan nem érzek, de valóban sokat erősödött a motivációm. Örülök, ha ő így látja, én azonban meglehetősen kritikus vagyok önmagammal szemben. Tudom, ez nem mindig jó, de hát ilyen vagyok. Jellemzően mindig jót tesz nekem a kisebb szünet és a nyár végén kaptam egy-két hetet. Ennek köszönhetően, a Hungarian Openre kerültem tökéletes formába. S nemcsak technikailag, és erőnlétileg, de mentálisan is. Utóbbira nagyon figyeltünk, sokat jártam sportpszichológushoz, talán ezen a téren volt a legnagyobb az előrelépés. Magabiztosabb lettem, a versenyekre pedig már nem stresszelek rá.”


Gáspár Lalita edzés közben, Szucsák Mátyás a háttérből figyeli tanítványa mozdulatait

 

A Vasas sportlövőjének életében fontos pillanat volt egyetemi tanulmányainak megkezdése. Az érettségit követően kimaradó egy évet rosszul élte meg, amolyan élethelyzeti válságként jellemzi. Mivel nem kell sokat bejárnia, a tanulást jelenleg tökéletesen össze tudja egyeztetni az edzésekkel és a versenyekkel, ugyanakkor egy biztos hátteret is ad neki, az egyetem hiszen nemcsak a lőpályán, de a civil életben is a karrierjét, illetve jövőjét építi.

Az idei ötvenméteres világbajnoksággal kapcsolatban azonban még nem szeretne jósolgatni Gáspár Lalita, inkább lépésről lépésre haladni. Első célja tehát az, hogy a hazai mezőnyből kvalifikálja magát a vb-re, a bakui folytatásról pedig csak akkor gondolkodik majd, amikor biztos lesz a részvétele.

„Szeretem az éles helyzeteket, általában jó hatással vannak rám, úgyhogy az idei év kihívásait is nagyon várom. A tavalyival hetvenöt százalékban elégedett vagyok, remélem az előttem álló hónapokban a hiányzó huszonötöt is hozzá tudom majd tenni. Pozitív szemlélettel, a korábbinál kevesebb aggódással állok majd a lőállásba” – jelentette ki a rövidtávú célitűzéseivel kapcsolatban Gáspár Lalita, aki nemcsak nyugodtabb, de önállóbb is lett az utóbbi hónapokban. Utóbbiban nagy szerepe volt edzőjének, Szucsák Mátyásnak is, akivel gördülékeny, jó kapcsolatban dolgoznak együtt és a kölcsönös bizalomra építenek.

Fotók: Vasas Attila


Hirdetések