Gy. Szabó Csilla, 2023.02.24. |

A felnőtt világbajnokságon túlságosan is bizonyítani szeretett volna Tóth Zita, ezért műlesiklásban végül nem tudta befejezni a pályát. Óriás műlesiklásban viszont a negyvenedik helyen végzett, s ezzel a legjobb magyar eredményt érte el. Zita úgy gondolja, mentálisan kell leginkább erősödnie ahhoz, hogy az általa kitűzött célokat minél előbb elérhesse.

Decemberben lépett be a felnőtt női top100-ba fiatal síelőnk, Tóth Zita.Vasas tehetsége számára azóta sincs megállás, a szezon minden percét igyekszik kihasználni. S bár a 24-es FIS-átlagon nem sikerült az emlékezetes kaltenbach-i verseny óta javítania, az év első két hónapjában számos remek futama volt, s négyszer a dobogóra is felállhatott. A sok hasznos tapasztalat mellett, ez utóbbi is fontos Zitának, hiszen a síeléshez elengedhetetlen az egészséges önbizalom. Ennek megszerzéséhez pedig a sikereken keresztül vezet a legegyenesebb út.

„Dobogón állni nagyon jó érzés, még akkor is, ha az elmúlt két hónapban nem sikerült javítanom a FIS-pontokon – idézte fel az új esztendő történéseit Tóth Zita, aki ma már Németországban, Berchtesgaden-Jennerben áll rajthoz, a hétvégi, franciaországi világbajnokságot követően csak néhány napot szusszanhatott. – Akkor vagyok a legjobban felpörögve, ha tudom, hogy a végső helyezések sorsába is bele tudok szólni, amikor győzelmi esélyeim is vannak. Nagyon szeretek versenyezni, még akkor is, ha egy hiba esetén akár harminc-negyven másodperc után is vége lehet a produkciónak. A sűrű FIS-programhoz már volt időm hozzászokni, jó pár éve néhány napos kihagyásokkal járok futamról futamra. S bár néha tényleg nagy szükség van az edzésekre is, a versenyekkel is sokat fejlődök. Különösen mentálisan, hiszen nálunk tényleg minden fejben dől el, és néha a másodperc tört része alatt. Nagy terhelés mellett, a legváltozatosabb körülmények között is bírni kell cérnával. Úgy érzem, ezen a területen kell pillanatnyilag a legtöbbet fejlődnöm.”


Tóth Zita és edzője, Rudi Augscheller idén sokszor mosolyoghatott elégedetten egy futam után

 

Február második hétvégéjéről, a németországi Sudelfeldből különösen jó emlékeket őriz Zita, hiszen az első napon negyedik, a másodikon pedig harmadik lett szlalomban. Pedig a körülmények korántsem voltak ideálisak, a nagy melegtől tönkre ment a pálya és a rajtszámokkal sem volt szerencséje. Előbbin a tizenhármast, utóbbin a kilencest sorsolták neki. Ráadásul menet közben a pályát is javítani kellett.

„Nem szeretem, amikor kádak alakulnak ki, tehát nem tudom a saját ívemet követni, itt mégis jól mentem – idézte fel a felnőtt világbajnokság főpróbáját Tóth Zita. – De ezt megelőzően Krontplatz-ban, a magyar nemzetközi bajnokságon is kijött szlalomban a lépés, hiszen csak az osztrák Lisa Hoerhager tudott megelőzni, aki hazája színeiben már Világ-kupa-pontokat is szerzett. Óriás-műlesiklásban viszont nem volt jó az időzítésem. Mostanában van, hogy túl hamar meghúzom a kanyart, vagy túlságosan lassítok. Idén ez a versenyszám megy gyengébben, ezért próbáljuk majd picit többet gyakorolni. De ez mindig szezonfüggő, tavaly a szlalomban volt kevesebb sikerélményem, ezért akkor azt szerettem kevésbé. Most fordítva van. Éppen ezért műlesiklásban a junior vb-n is esélyes voltam, jól is ment, de a végén meglovagoltam egy kaput, így centimétereken múlt egy valóban jó eredmény.”

Zita kifejezetten jó formában érezte magát, amikor megérkezett Franciaországba, a felnőtt világbajnokság helyszínére. Az első napon, óriás műlesiklásban, a legjobb magyarként a negyvenedik helyen végzett, a másodikon, szlalomban, azonban nem sikerült végig mennie a pályán. Ma már tudja, hogy rossz hozzáállással indult neki a versenynek, s igyekszik minél többet tanulni ebből az esetből.

„Nagyon szerettem volna egy igazán jó eredményt produkálni. Talán túlságosan is. Ráadásul az indulás előtt átsuhant rajtam a gondolat, hogy a nagy versenyeken már többször is kiestem. Ennek pedig az lett a következménye, hogy minden áron le akartam érni a pálya végére. Pedig így nem szabad nekiindulni. Arra kellett volna gondolnom, hogy a legjobbamat hozom ki magamból és igenis meg tudom csinálni. Az első napon még igy is elégedett lehettem az eredménnyel, a másodikon viszont már akkora bizonyítási vágy volt bennem, hogy egy apró figyelmetlenség miatt, itt is meglovagoltam egy kaput. A saját magammal szemben állított túlzott elvárások mellett az volt a másik probléma, hogy a junior vb előtti tökéletes önbizalmam a felnőtt világbajnokságra fogyott el.”


Sudelfeldben a rossz körülmények ellenére is kifejezetten jó futammal lett harmadik helyezett Tóth Zita

 

Síelőnk céljai azonban nem változtak, sőt, még merészebbek lettek. A top 100-ba decemberben a 80. helyen lépett be, ezért most már a 75.-et vette célba. Ez azért is lenne fontos a számára, mert a legjobbak alkotta mezőny első kétharmadának utazását már fizeti a nemzetközi szövetség, így távolabbi, ugyanakkor több fejlődési lehetőséget biztosító versenyekre is eljuthatna. Ehhez pedig még egy 23 FIS-pont körüli eredményre lenne szüksége, ami szerinte igenis megvalósítható.

Addig azonban maradnak az osztrák, olasz és francia futamok, március elején pedig a St. Lambrechtben sorra kerülő országos bajnokság, amely mindig fontos a magyar versenyzők, így Zita számára is. A FIS-pontok terén pedig az óriás műlesiklásban szeretne még idén nagyobb javulást elérni, hiszen műlesiklásban már teljesítette a tervét. A fejlődés útján az jelentene igazi előrelépést, ha mindkét számban ott lehetne az Európa Kupa-sorozat mezőnyében, vagyis a sportág legjobbjai között. A szlalomban eddig szerzett tapasztalatai alapján úgy gondolja, most már itt is meg tudja állni a helyét.


Hirdetések