Gy. Szabó Csilla, 2023.02.07. | Curling

Óriási élmény volt a Vasas fiatal curlingesei számára a Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál. A Nagy Gyöngyi által vezetett magyar vegyes csapat csoportjában az ötödik, összetettben pedig a kilencedik helyen végzett. Lauchsz Laura, Nagy Lola és Szilágyi Deli örömmel idézte fel honlapunk számára a legkedvesebb olaszországi pillanatokat.

Az UTE-s Kárász Raul mellett három vasasos sportoló alkotta az EYOF-on részt vett magyar curling vegyes csapatot. Az egység nagyon jól kezdte a tornát, hiszen Ausztriát és Spanyolországot is legyőzte, a folytatásban azonban az olaszoktól, a németektől, a svájciaktól, végül pedig a csehektől is kikaptak. A csoport azonban nem volt könnyű, hiszen az első két helyen végző Svájc és Németország vívta később a döntőt, amelyből előbbi került ki győztesen.

„A jégen és azon kívül is nagyon jól éreztük magunkat, a curling meccseken túl, snowboard és műkorcsolya versenyeket láttunk, így igazán megérintett bennünket a multisport esemény hangulata – idézte fel az olaszországi élményeiket Nagy Lola, akire harmadik emberként, vagyis vice-skipként komoly felelősség hárult. – Úgy érzem, hogy minden meccsen jól játszottunk technikailag, és oda is figyeltünk. Érdekes módon a későbbi bajnok, Svájc ellen ment talán a legjobban a játék, bár az elején kicsit megijedtünk, mert gyorsan elhúztak. Nagyon jó volt a stratégiájuk, miközben technikailag is figyeltek a legkisebb részletekre is. Kockázatosan játszottak, mindig a lehető legtöbb pontot próbálták kihozni az endekből, s ez sikerült is nekik. Persze ezt csak az teheti meg, aki tényleg jó. Mint ők. Egyébként jól éreztem magam harmadik emberként, izgi volt, nagyon élveztem.”


Akcióban a Vasas curlingesei, Lauchsz Laura, Szilágyi Deli és Nagy Lola (balról jobbra)

 

Nagy Lola szerint ugyanakkor igen hasznos tapasztalatokat is szerzett, s ezek nyomán most elhatározta, hogy jobban beleássa magát a különböző stratégiák elsajátításába. Elméletileg és gyakorlatilag egyaránt. A jövőben ugyanis bátrabban szeretne igazi alternatívákat kínálni a skipnek, amikor nem ért vele egyet. Olaszországban szerinte ehhez még nem volt meg a kellő magabiztossága és tudása, ugyanakkor Kárász Rault sem szerette volna megzavarni szerepkörében. Lola nagyon bízik abban, hogy a csapat részt vehet jövőre a Téli Ifjúsági Olimpián, s ott már taktikailag is éretten léphet majd jégre.

„Életre szóló élményben volt részünk Olaszországban – fűzte hozzá Lauchsz Laura, aki a snowboard versenyeken tett látogatások hatására most ennek a másik téli sportágnak az alapjait is el szeretné sajátítani. – Nagyon tetszett, amit láttam, úgyhogy megjött a kedvem ahhoz, hogy ezt is kipróbáljam. Persze nem a curling kárára, hiszen az EYOF-részvétel az én elkötelezettségemet is tovább erősítette. Úgy gondolom, egyedül az olaszok ellen nem tudtuk maximálisan kihozni a tudásunkat, a többi meccsen viszont sikerült oda tennünk magunkat. A svájciak ellen a vereség dacára jól kijött a lépés, kifejezetten jól játszottunk, az ellenfél azonban tapasztaltabb volt nálunk. És a taktikájuk is jobb volt. Ők megdobták azokat a nehéz köveket, amelyeket mi nem mertünk kihívni. Ezen a téren tehát fejlődnünk kell, ahogy a pontosságban is.”

A csapat kialakításakor és felkészítésekor a vasas két szakembere, Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán nagy figyelmet fordított a csapat dinamikájára. Ezért a három rutinosabb játékos mellé egy olyan kevésbé tapasztalt fiú került, akit többen is jól ismertek már. Ő volt Szilágyi Deli, aki az edzői értékelés szerint a tőle elvártnál sokkal jobban teljesített Claut városában.


A Kárász, Nagy, Szilágyi, Lauchsz (balról jobbra) összeállítású csapat a YOG-ra is együtt szeretne menni jövőre

„Életem végéig elkísér majd az EYOF-emléke, annyira jól éreztük magunkat, ugyanakkor nagy megtiszteltetésnek is tartom, hogy részt vehettem rajta – beszélt olaszországi élményeiről Szilágyi Deli. – S bár tényleg a svájciak ellen játszottunk a legjobban, bennem mégis a németek elleni találkozó maradt meg a leginkább. Ez is főleg azért, mert nagyon jó volt az összecsapás hangulata. Amikor a másik csapat egy szépet dobott, akkor megdicsértük, majd ők is minket. Nagyon sportszerű volt az egész, én pedig ezt kifejezetten szeretem. Számomra a sport igazából erről szól. Szerintem a többiek tapasztaltabbak voltak nálunk, de ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen viszonylag friss csapat vagyunk. Egyetlen negatívumot éreztem, mégpedig azt, hogy másik edzőnk, Jakab Zoltán nem lehetett ott velünk a pályán. Nekem hiányoztak az ő pontos meglátásai és tanácsai."

Az EYOF-on igen jó teljesítménnyel debütáló Szilágyi Deli szerint valamennyi területen fejlődnie kell még, a legjobban talán a söprésben. De a hozzáállásán is szeretne kicsit változtatni, például úgy, hogy kevesebbet stresszelne a meccseken.

Nagy Gyöngyi szerint a csapat remekül vizsgázott Olaszországban, de ez még csak a kezdet a számukra. Egy év múlva, ha lesz rá lehetőségük, a YOG-on szeretnének bizonyítani, ám addig nagyon sok munkájuk lesz még. 

Fotók: Szalmás Péter/MOB


Hirdetések