Gy. Szabó Csilla, 2023.01.31. | Sportlövészet

Münchenben kezdte az idei versenyszezont a Vasas sportlövője, Gáspár Lalita. A különösen erős mezőnyben a döntőbe jutás ugyan nem sikerült, a két alapszakaszban azonban javuló teljesítményt nyújtott a felkészülési állomásnak szánt viadalon.

Tavaly novemberben, 628 körös egyéni csúccsal jutott a Hungarian Open légfegyveres nemzetközi bajnokság női versenyszámának döntőjébe Gáspár Lalita. Ezt az eredményét a múlt heti H&N Kupán, Münchenben, nem tudta megismételni, ám edzője, Szucsák Mátyás szerint, a második napon mutatott teljesítménye már kifejezetten biztató a folytatást illetően. A német viadalt egyébként is felkészülési céllal választották, ezt a szerepét pedig tökéletesen betöltötte a nyári világbajnokságig vezető hosszú és nehéz út egyik első állomásaként.

A müncheni mezőny erősségét jól mutatja, hogy a hölgyek versenyében az első napon utolsóként lehetett csak éppen 630-as eredmény alatt a nyolcas fináléba becsúszni, a másodikon pedig már ez sem volt elegendő a részvételhez. S bár a szám legjobbjai közül néhányan a párhuzamosan rendezett jakartai világkupa-viadalon álltak rajthoz, az európai sportlövők számára igen csábító volt a müncheni H&N Cup. Ez magyarázza az igen jó eredményeket is.

„Számunkra is fontos volt, hogy viszonylag kevés költséggel, erős mezőnyben versenyezhessünk – indokolta a választást Szucsák Mátyás. – A lányoknak, így Lalitának is, arra van most a legnagyobb szükségük, hogy minél többet lőjenek kiélezett helyzetben. Korábban Münchenben olyan gépeket használtak, amelyek nagyon erősen adták a pontokat, ezeket most modernebb SIUS-rendszerűre cserélték, ezért az eredmények teljesen reálisak lettek. Lalita esetében a második napi teljesítmény már kifejezetten biztató számomra, erre már lehet építkezni, az edzések során most kell egy kis mennyiséget és intenzitást, valamint nagyobb koncentrációt hozzá tennie. Amennyiben ez sikerül, akkor nyugodtan vághatunk neki a világversenyek előtti hazai válogatóknak. Ez utóbbiban ugyanakkor most változások várhatóak, az új kapitány ugyanis ranglistaviadalok alapján tervezi a csapatok összeállítását.

A Vasas szakembere szerint Gáspár Lalita, a Vasas tehetsége, ősz óta igen nagy, pozítiv változáson ment keresztül, a korábbi apró technikai hibákat módszeresen kijavították és a motivációja is megerősödött. Ezt mutatja a tavaly novemberi 628-as egyéni csúcsa is, amely azonban még nem tekinthető állandó formának. A hétvégén lőtt 623.5 viszont igen, amit most már nemcsak az edzéseken, de általában a versenyeken is hozni tud. Ráadásul a tíz méteres szám továbbra sem sportolónk kedvence, ötven méteren jobban szeret lőállásba lépni. Szucsák Mátyás úgy gondolja, hogy a határozottabb előrelépéshez a már említett pici plusz hozzáadásán túl, az éles helyzetek gyakorlása most a legfontosabb. Erre pedig csak a tétversenyeken van lehetőség, ott lehet megtanulni a kezelésüket. München ezen az úton volt egy igen fontos állomás, most pedig egy ideig ismét a munkáé a főszerep.

H&N Cup 2023. München, Németország.
10 méter. Légpuska.
Nők. Alapszakasz.

1. nap: 1. Haugen (norvég) 633.3 … 54. Gáspár Lalita 620.5 (103.5, 104.4, 103.5, 102.3, 104.2, 102.6)
2. nap: 1. Stene (norvég) 632.0 … 42. Gáspár Lalita 623.5 (104.6, 104.2, 102.9, 103.2, 105.5, 103.1)

Fotók: Vasas Attila 


Hirdetések