Gy. Szabó Csilla, 2023.01.28. | Curling

Két győzelemmel és négy vereséggel zárta a magyar curling vegyes csapat a Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál csoportmérkőzéseit, s ezzel a kilencedik helyen végzett. A Vasas sportolóira épülő együttes szakemberünk, Nagy Gyöngyi szerint, a végsőkig harcolt a lehető legjobb helyezésért.

Nagyszerűen kezdett Olaszországban curlingválogatottunk, hiszen az első napon, mindkét mérkőzését megnyerte. Az osztrákok elleni nyitómeccset ráadásul viszonylag nagyobb különbséggel tudták zárni (9-2), elsősorban azért, mert nagyon komolyan vették a találkozót. Az ezt követő spanyolok elleni mérkőzés első fele szorosan alakult, a kezdeti előnyt behozták az ibériaiak, a végén azonban Nagy Loláék átvették az irányítást és ezzel a győzelmet is bebiztosították (6-4).

A második nap viszont korántsem a tervek szerint alakult, játékosaink a házigazda olaszok ellen nem tudták legjobb formájukat hozni, s ezzel egy nagyobb arányú vereségbe futottak bele (10-2). Az esti németek elleni meccsre viszont nagyon felszívta magát a csapat, s a későbbi ezüstérmes ellen végsőkig kiélezett, szoros meccset tudtak játszani. Ez a vereség (8-6) csak azért volt fájó számukra, mert már a második volt, így minimálisra csökkent a lehetősége annak, hogy az elődöntőbe jutást jelentő első két hely valamelyikét megszerezzék a folytatásban.


Nagy Gyöngyi (balra) és tanítványai egységes csapatot alkottak az EYOF-on

„A végeredmény azért nagyon jól mutatja az erőviszonyokat, hiszen a fináléba a mi csoportunk legjobbjai, a németek és a svájciak kerültek – kezdte értékelését a curling EYOF-válogatott edzője, Nagy Gyöngyi. – Előbbiek ellen az adott pillanatban mégis nyerhettünk volna, de ez leginkább annak köszönhető, hogy játékosaink a délelőtti, olaszok utáni vereségből fel tudtak állni, és oroszlánként küzdöttek. Ez utóbbi ugyan biztató volt a folytatásra nézve, de azért azt tudni kell, hogy a mezőny jóval erősebb volt, mint amire előzetesen számítottunk. És nemcsak a mi csoportunkban, hanem a másikban is.”

A németeket a svájciak követték, s a későbbi EYOF-győztestől 8-3 arányban kapott ki csapatunk. Nagy Gyöngyi azonban a vereség ellenére is ezt a találkozót jelölte meg a sorozat legjobbjaként:

„Tökéletes játékot mutattunk be Svájc ellen, kizárólag taktikai hibákat vétettünk. Ezt igazolja az is, hogy a negyedik endben kaptunk egy négyest, ami egy rossz döntés eredménye. A dobások maguk mind pontot értek, a későbbi értékeléshez ezt én mindig szigorúan vezetem a meccs során. Hiába veszítettünk, mégis jó érzéssel hagyhattuk el a jeget, játékosaink a lehető legjobb formájukat hozták.”

A záró Csehország elleni meccsre viszont kicsit mintha elfáradtak volna curlingeseink, szakemberünk szerint ugyanis ez volt az egyetlen olyan találkozó, amelyen reális lett volna a győzelem. A minimális arányú vereség (6-5) is ezt mutatta, ugyanakkor a lelkesedés és a küzdeni akarás még ekkor sem hiányzott Nagy Loláékból.


A szintén vasasos Zsembery Katinka (jobbról) műkorcsolyázó kürjére a curlingesek is kiváncsiak voltak

„Minden meccsen a végsőkig harcoltak, s számomra ez volt az EYOF legkellemesebb meglepetése – zárta értékelését Nagy Gyöngyi.Akkor is töretlenül küzdöttek tovább, amikor láthatóvá vált, hogy nem tudunk kijutni a csoportból. Egy csehek elleni győzelemmel a hetedik helyen végezhettünk volna, de én úgy gondolom, hogy ebben a mezőnyben, az már tényleg az elérhető maximum lett volna. Különösen annak fényében, hogy mindössze négy hónapja állt össze ez a csapat, és gyakorlatilag Laura volt az egyetlen, aki saját szerepkörében lépett jégre. Idén nem ez volt az egyetlen korosztályos világversenyünk, hiszen a lányokkal junior vb-re is készültünk, a figyelmünket tehát meg kellett osztanunk a két együttes között. Egyáltalán nem vagyok csalódott a kilencedik helyezés miatt, az EYOF  számunkra egy állomás volt az ifjúsági olimpiai játékok felé, amelyre én ugyanezt a csapatot tudom leginkább elképzelni. Az általunk választott út tehát jó, az irány is, csak a taktikánk nem volt még elég kiforrott, kellőképpen érett.”

A IV. téli ifjúsági olimpiai játékokat egy év múlva, a dél-koreai Kangvonban rendezik. Az indulás jogát a hazai mezőnyben kell kivívnia a magyar színeket képviselő gárdának. Ehhez azonban kihívókra is szükség van. A Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán által felkészített korosztályos vasas sportolók azonban bátran állnak majd a megméretés elé, a most megkezdett munkát méltóképpen szeretnék folytatni.

XVI. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál. Claut, Olaszország.
Végeredmény:
1. Svájc, 2. Németország, 3. Lettország … 9. MAGYARORSZÁG (Kárász Raul (UTE), Szilágyi Deli, Nagy Lola, Lauchsz Laura (mindhárom Vasas SC), edző: Nagy Gyöngyi (Vasas SC)).
A magyar csapat csoportmérkőzései:
Magyarország – Ausztria 9-2
Magyarország – Spanyolország 6-4
Olaszország – Magyarország 10-2
Németország – Magyarország 8-6
Svájc – Magyarország 8-3
Csehország – Magyarország 6-5

Fotók: Szalmás Péter/MOB


Hirdetések