Gy. Szabó Csilla, 2023.01.18. | Klub

Három sportágban, öt fiatal versenyzőnk képviseli a piros-kék színeket a XVI. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon Olaszországban. Bozóki Laura, Lauchsz Laura Ildikó, Nagy Lola Olimpia, Szilágyi Deli és Zsembery Anna Katinka ma délután tizenöt társával együtt tett fogadalmat. Klubunk curlingesét, Nagy Lolát érte az a megtiszteltetés, hogy az egyik zászlóvivő lehet a szombat esti nyitóünnepségen.

A tizennégy-tizennyolc éves korosztály európai multisporteseményén, tizenkét helyszínen, összesen 59 aranyérmet osztanak ki január 21. és 28. között. A téli EYOF-okon eddig 26 érmet nyertek a magyar fiatalok, köztük 11 aranyat. Az olaszországi Friuli Venezia Giulia tartományban sorra kerülő eseménynek a szervezők az „Egy régió – egy fesztivál” mottót adták, ezzel is hangsúlyozva annak ünnepi, közösségépítő jellegét. De az eskütételen megjelent hazai sportvezetők, Gyulay Zsolt a MOB elnöke, valamint dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is kitért arra köszöntőjében, hogy nem az eredmények most a legfontosabbak, hanem a magyar fiatalok nemzetközi tapasztalatszerzése, valamint az olimpiai eszmével való első nagy találkozásuk.

Az eskü szövegét az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Knoch Viktor olvasta fel az ifjú sportolóknak, miután azt kívánta nekik, hogy tudásuk legjavát adva versenyezzenek a válogatott nemzetközi mezőnyben.

A Vasas delegációjában a curlingesek lesznek a legtöbben, ami egyértelműen a szakosztálynál folyó magas színvonalú utánpótlás-nevelés eredménye. A két leány és két fiúversenyzőből álló vegyes csapat három tagja Lauchsz Laura Ildikó, Nagy Lola Olimpia és Szilágyi Deli érkezett klubunkból, de a negyedik játékos, Kárász Raul is nálunk kezdte a versenyzést, igaz ma már az UTE-t erősíti. Nem csoda tehát, hogy a csapatot  Nagy Gyöngyi, a Vasas szakembere kíséri el Olaszországba.


A curling delegáció: Kárász Raul (UTE), Nagy Lola Olimpia, Szilágyi Deli, Lauchsz Laura Ildikó és Nagy Gyöngyi (balról jobbra)

„A mezőnyt nem igazán ismerjük, hiszen elsősorban a juniorok ellen szoktunk játszani a világversenyeken, nem tudjuk kik a fiatalabbak közülük, de most egyébként sem az eredményesség a legfontosabb – tudtuk meg az eskütételt követően Nagy Gyöngyitől, akinek az EYOF-csapat felkészítésében is sokat segít Jakab Zoltán, akivel a korosztályos leányválogatottnál és a Vasas junioroknál is együtt dolgoznak. – A cél természetesen a tapasztalatszerzés, de számomra az is nagyon fontos, hogy átéljék ezt a különleges pillanatot. Egy sportoló életében olimpián részt venni, még ha a legfiatalabbakról van is szó, semmi máshoz nem hasonlítható élmény. Hosszú évekre erőt és motivációt adhat nekik a folytatáshoz, a későbbi felnőtt karrierhez vezető úton óriási mérföldkő lehet ez a szereplés. Ezért kell különösen megbecsülni ezeket a pillanatokat.”   

Az EYOF igen fiatal mezőnyében, nagyon sokan lesznek, akik most teszik majd meg első lépéseiket a nemzetközi porondon. Már csak ezért is nehéz megjósolni a várható eredményeket, ám ezzel sportolóink is tisztában vannak. Az eskütétel után megkérdezett öt versenyzőnk éppen ezért nem is tudott számszerű elvárásokat megfogalmazni saját magával szemben.


Bozóki Laura a hivatalos edzéseken térképezi majd fel a számára még ismeretlen olasz terepet

Bozóki Laura, biatlon:

Nem jártam még arrafelé, így a pályát sem ismerem, de az edzések alatt megpróbálom majd minél jobban feltérképezni a terepet. A nemzetközi korosztályos kupákon több külföldi ellenfelemmel találkoztam már, de ők többnyire idősebbek voltak nálam, így én sem tudom kikkel kell most felvennem a versenyt. Az biztos, hogy a lehető legtöbbet szeretném kihozni magamból, bárkivel kell is megmérkőznöm egy jobb helyezésért. Elvárásokat azonban nem támasztottam saját magammal szemben.”

Lauchsz Laura Ildikó, curling:

„Bevallom izgulok már, de egy igen jó értelemben vett drukk az, amit most érzek. Kifejezetten motiváló számomra, hogy Európa legjobbjaival mérhetjük össze a tudásunkat. Szeptember óta gyakorlunk együtt, szerintem egészen jól összecsiszolódott a csapat. Egy topnyolcas szerepléssel lennék igazán elégedett, de semmit sem szeretnék elkiabálni, majd meglátjuk.”

Nagy Lola Olimpia, curling:

„Óriási meglepetés volt a számomra, hogy engem jelöltek az egyik zászlóvivőnek. Senki nem szólt róla, furcsa érzés volt, amikor a nevemet hallottam. Picit még gondolkoznom is kellett, időre volt szükségem, amig felfogtam, hogy tényleg engem ért ez a megtiszteltetés. Nagyon örülök, és persze büszke is vagyok. Én is egyre jobban izgulok, bár nem az eredményességre fókuszálok. Az a célunk, hogy önmagunkhoz képest a lehető legjobb teljesítményt nyújtsuk. Vegyes csapatban még nem sokat játszottam, de a fiúkat jól ismerem, mert iskolatársaim, Laurával pedig együtt curlingezünk a juniorok között. Egészen jól összeszoktunk mostanra, s ez az esemény még közelebb hoz minket egymáshoz. Raul lesz a skip, én pedig a harmadik ember, akire nagy felelősség hárul az endekben. De szeretem a kihívásokat, s mindent megteszek majd, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el.”

Szilágyi Deli, curling:

„Nagyon örültem annak, hogy bekerültem a csapatba, ugyanakkor meg is lepett picit. Csak az a célom, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsam Olaszországban, s ezzel segíteni tudjak a csapatnak. Szerencsére nagyon jól megértjük egymást. A mi sportágunkban ez nagyon fontos, ezért meg van az esélyünk a jó szereplésre is. De hogy mire leszünk képesek, az már csak a helyszínen fog kiderülni, az ellenfelek ismeretében. Egy időben snowbordoztam, így már most vannak ismerőseim a magyar delegációban.”


Zsembery Anna Katinka és edzője Tokaji-Kulcsár Zsófia

 

Zsembery Anna Katinka, műkorcsolya:

„Az ellenfelek többségét ismerem, versenyeztem már ellenük. Számszerű eredményt mégsem határoztam meg magamnak. A jégre lépés pillanatában szeretnék a legjobb formában lenni, és a lehető legjobb teljesítményt nyújtani. Olyan kürt szeretnék futni, amellyel valódi örömet szerezhetek majd a helyszínen jelenlévő közönségnek. És persze magamnak is. Számomra azonban már maga a részvétel, vagyis a kijutás lehetősége is óriási dolog.”

Fotók: Vasas Attila


Hirdetések