Gy. Szabó Csilla, 2022.12.19. | Curling

A legjobb nyolc között végzett a Vasas curlingezői alkotta leány junior-válogatott a B csoportos korosztályos világbajnokságon. A Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán által irányított együttes ezzel elérte célkitűzését. Fiatal sportolóink a negyeddöntőben szoros meccsen kaptak ki a végső győztes, a hétfő délután Skóciát is legyőző Kanadától.

A Vasas két tehetsége, Joó Linda és Nagy Laura Karolina köré szerveződött a múlt héten Finnországban jégre lépő új csapat, Nagy Lola Olimpiával, Lauchsz Laura Ildikóval és Orbán Hanna Reginával. Az együttes a legjobb nyolc közé jutást tűzte ki maga elé célul a korosztályos B csoportos világbajnokságon, ám ehhez is nagyon jól kellett szerepelniük, hiszen a négy csoport első két-két helyezettje folytathatta csupán a negyeddöntőkben. Mongólia, Ausztria, Új-Zéland, Skócia és Ukrajna ellen így legfeljebb egyetlen vereséget gyűjthettek be.

Az előzetes várakozások szerint Ausztria ígérkezett az egyik legnagyobb ellenfélnek, végül Skóciával szemben maradtunk alul, igaz, ellenük is nagyon jó meccset játszottunk.

„Az első napon, Mongólia ellen nem számíthattunk nagy ellenállásra, de ezt nem is bántuk, mert alig volt időnk a pálya megismerésére – számolt be a csoportmeccsekről Nagy Gyöngyi. – A folytatásban azonban már kemény ellenfelek következtek, a második találkozón éppen az osztrákok. Őket jól ismertük és nehéz mérkőzésre számítottunk, ám a harmadik endben egy nagyobb hibát vétettek, így hat-kettes előnnyel fordulhattunk a negyedikre. Ekkor már csak tartanunk kellett a vezetést, ami sikerült is. Az új-zélandiak ellen már nagyobb csatát kellett vívnunk, különösen a találkozó elején. A negyedik endet azonban nagyon jól zártuk, és fordítani tudtunk. Ezzel átvettük az irányítást, amit végig megtartottunk.”

A skótok elleni vívtuk végül a legnehezebb találkozót, amely Nagy Gyöngyi beszámolója szerint kicsit nehezebben indult a szokásosnál. A harmadik endtől azonban ez is nagyon izgalmas és jó meccsé alakult át, még akkor is, ha a győzelmet nem tudtuk megszerezni. Együttesünk skipje és csapatkapitánya, Joó Linda is erre a találkozóra emlékszik vissza, a vb legemlékezetesebbjeként:

„Igazán élvezetes meccs volt, mert ők is, mi is, nagyon jól játszottunk. Éppen ezért nem is igazán voltunk szomorúak a vereség miatt, hiszen minden tőlünk telhetőt megtettünk. A kanadaiak elleni negyeddöntő már ajándék volt a számunkra, csak jól szerettünk volna játszani. Ez az elején nem igazán sikerült, ám később belejöttünk. Összességében reális az elért eredmény, elégedettek lehetünk. Persze mindig van mit javítani, most is sok értékes tapasztalatot szereztünk, saját magammal kapcsolatban pedig mindig azt keresem, hogyan tudnék fejlődni. A fiatalabbak figyeltek ránk, lelkesek voltak, az összhangra tehát nem lehet panaszunk.”

Az együttes másik mestere, Jakab Zoltán is az összhangban jelölte meg a csapat legnagyobb erejét.

„Két tapasztalt játékosunk, Linda és Laura szinte pillanatok alatt egy húron pendült a többiekkel, s már meg is volt a sportágunkban olyan fontos alap, a jó hangulat – kezdte értékelését Jakab Zoltán, aki a lehető legpozitívabban tudta megvonni a korosztályos világbajnokság mérlegét. –  Segítették, támogatták a többieket, ugyanakkor a vezérszerepet is jól viselték, nem roppantak össze alatta. Le a kalappal előttük. A fiatalok természetesen izgultak egy kicsit, hiszen szerettek volna megfelelni az elvárásoknak, s azt hiszem ez sikerült is. Szakmai szemmel nézve ugyanakkor azt volt jó látni, hogy az élcsapatokkal is egyenrangú félként vettük fel a küzdelmet, jóllehet a mi lehetőségeink azért sokkal behatároltabbak. A legjobb nyolc között Kanada is örült, hogy minket kapott első ellenfélként, ám a találkozón azért okoztunk nekik kellemetlen pillanatokat. Annak ellenére, hogy nem játszottunk igazán jól, mindig volt egy pont, amikor vissza tudtunk jönni, a meccs második felében a kanadai skipen szemmel látható volt a tanácstalanság, és a bizonytalanság.”

A kanadaiak tehát alaposan tévedtek, amikor azt gondolták, könnyű dolguk lesz a magyar lányokkal. Lindáéknak egyetlen szerencsétlenebb kövük volt csupán, igaz, ez meghatározta a mérkőzés végkimenetelét. De még így is nagyszerűen helytálltak, a meccs után az észak-amerikai ország edzője is őszintén, ugyanakkor megkönnyebbülten gratulált a Vasas szakembereinek nagyon jó csapatként jellemezve tanítványaikat.

„A legjobb nyolc közé olyan együttesek mellett kerültünk be, akik messze előttünk járnak a dobásszámokban, miközben Finnországba is komoly szakmai stábbal érkeztek. Nekünk többször volt irány és sebesség problémánk, de hát ugye ez a két legfontosabb dolog a curlingben, s ehhez kell a rengeteg dobás. Edzésen és meccsen egyaránt. A zónázás még egy hasonlóan fontos kulcskérdés, ehhez is „millió” követ kellene söpörni. A lányok azonban olyan harcos hozzáállást hoztak ki magukból a legnehezebb pillanatokban, hogy ellensúlyozni tudták ezeket a hiányosságokat. A bennük égő tűz és lendület vitte őket előre, amiért kifejezetten büszke vagyok rájuk. Ha ilyen szemmel nézzük, akkor túl is teljesítették az elvárásokat. A hozzáállásuknak köszönhettünk, hogy közel tudtunk kerülni ezekhez az élcsapatokhoz” – foglalta össze Jakab Zoltán a tanulságokat.”

A Vasas szakemberének szavait pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy a hétfő délutáni döntőt pont az a két csapat játszotta, amelytől lányaink két vereségüket elszenvedték. Skócia és Kanada pedig ezzel a jövő évi A csoportos szereplés jogát is kivívta.

B csoportos junior-világbajnokság. Finnország, Lohja.
Leányok.
D csoport:
Magyarország – Mongólia 11-2; Magyarország – Ausztria 9-4; Magyarország – Új-Zéland 7-4; Skócia - Magyarország 5-3; Magyarország – Ukrajna 8-3;
Negyeddöntő: Kanada – Magyarország 8-6.


Hirdetések