Gy. Szabó Csilla, 2022.11.26. | Tenisz

Megszerezte karrierje első junior ITF-pontjait a Vasas Körmöczy Teniszakadémia játékosa, Nemcsek Gréta. Tizenhárom éves teniszezőnk alig egy hónapja lépett ki az idősebbek közé a nemzetközi porondra, s harmadik tornáján egyéniben két, párosban pedig egy győzelmet aratva teljesítette az idei esztendőre kitűzött célját.

Fiatal teniszezőnk a hazai rendezésű junior ITF-tornák adta lehetőséget kihasználva kapott szabadkártyát októberben a pécsi G4-es, majd pedig a székesfehérvári G2-es viadalra. Előbbin az orosz Jascsenkótól szenvedett 6:3, 7:5-ös vereséget, utóbbinak pedig a selejtezőjében búcsúztatta a német Richter ugyanilyen arányban. Mindkét esetben hasonló volt a mérkőzés forgatókönyve, Grétinek a második szettben volt lehetősége az egyenlítésre, ám tapasztaltabb és idősebb ellenfelei végül két szettben zárták le a meccset.

„Pécsett öt-négynél szettlabdám volt, s bár nem sikerült ezt kihasználnom, összességében nagyon jól játszottam – idézte fel honlapunknak debütálását Nemcsek Gréta. – Borzasztóan izgultam, hiszen a Tennis Europe-tornákhoz képest nagy ugrás az ITF, nem tudtam mire számíthatok. Ennek ellenére jól játszottam, de orosz ellenfelem nálam is jobb volt. Ezen a szinten az ezren belüliek azért már komoly játékerőt képviselnek, szívósak, fizikálisan erősek, nem adnak könnyű pontokat. Szerintem helyt álltam az első meccsemen, de azét maradt bennem hiányérzet. Edzőmmel, Bocskay Józseffel azt tűztük ki célul magunk elé az idei év végéig, hogy megszerzem első junior-világranglistás pontjaimat, s ez itt még nem sikerült.”


Nemcsek Gréta Spanyolországban, a jelenlegi férfi világelsővel, Carlos Alcarazzal, aki tizenkilenc évesen ért a csúcsra.

 

A második próbálkozásra Székesfehérváron került sor, igaz az már egy G2-es torna volt, így Gréti csak a selejtezőtáblára kaphatott szabadkártyát a szervezőktől. Német ellenfele pedig már bőven az ezren belül volt, hiszen pillanatnyilag 641. a világranglistán, de nyáron már volt 611. is. Némi nehézséget jelentett teniszezőnk számára, hogy az őszi szezon kezdete óta kemény pályán gyakorol Bocskay Józseffel, s versenyeit is ezen a borításon játszotta, ezért némi időre volt szüksége, míg átállt a kiskúti salakra. Részben ennek is volt köszönhető, hogy a nagyon jól játszó ellenfél az első szettben határozottabb volt a fontos pontok esetében.

„A másodikban jobban ráéreztem a játékra, és bevallom nem akartam ismét kikapni – tért át Nemcsek Gréta második mérkőzése értékelésére. – Szerencsére ő is passzívabb lett picit, miközben én pörögtem és próbáltam stabil maradni. Már öt-kettőre vezettem, de sikerült fordítania. Szomorú voltam, hogy újból elmaradt a pontszerzés, de egy kettes kategóriájú tornán azért pillanatnyilag még ez a realitás. Ezt tudomásul kellett vennem.”

November közepén teniszezőnk egy torna erejéig visszatért a Tennis Europe mezőnyébe. Saját korosztályában, az U14-esek között, G3-as viadalon indult Spanyolországban, a Juan Carlos Ferrero nevét viselő akadémián. Párosban és egyesben egyaránt a döntőig menetelt, s bár egyik kategóriát sem sikerült megnyernie, mégis önbizalommal telve tért haza, hiszen a kiírásnál erősebb alicantei mezőnyben jó meccseket játszott, és összesen hat győzelmet aratott egy hét alatt.

A szombati döntőt követően egy nap pihenőt kapott a fiatal teniszező, s már a hétfő éjszakai hazautazást megelőzően, Spanyolországban megkezdte a felkészülést a pécsi ITF-tornára. S bár keddre virradóra nem aludt túl sokat, egy délelőtti átmozgató edzés után már indult is Kovács Márkkal a dunántúli megyeszékhelyre, ahol kora este egy 18 esztendős, osztrák leány volt az ellenfele.

„Eddig csak szabadtéren játszottam, idén ez volt az első beltéri meccsem, ezért talán simábban is nyerhettem volna, a játék minden elemében jobb voltam az ellenfelemnél – beszélt a várva várt első győzelemről Nemcsek Gréta, aki ezt követően Nagy Gréta oldalán párosban is sikeresen debütált. – Ha már beneveztünk, akkor persze vele is nyerni szerettünk volna, jóllehet BTC-s partneremmel korábban még nem alkottam párt. Szerencsére nagyon pozitívan álltunk hozzá a meccshez és három szettben ugyan, de legyőztük szerb ellenfeleinket. Az egyes második fordulójában a cseh Brozova ellen nagyon stabilan és átgondoltam játszottam, sok nyerőt ütöttem, s bár szorosak voltak a játékok hat-háromra hoztam az első szettet. A másodikban még magasabb fokozatra kapcsoltam, negyedóra alatt elhúztam négy-nullára. Sajnálom, hogy ekkor feladta a meccset, de ez szerintem semmit sem von le a győzelem értékéből.”

A negyeddöntőben azután a nála két évvel idősebb, többszörös magyar bajnok Bíró Melinda volt az ellenfele, aki nemcsak Gréta ellen lépett esélyesként a pályára, de a torna szempontjából is a végső győztesek között említették nevét. A számszerű eredmény (6:3, 6:1) igazolta is a papírformát, a Vasas játékosa azonban mindent megtett azért, hogy megnehezítse Bíró dolgát. Közel másfél órát játszottak, s az első szettben Gréti 4:1-ről 4:3-ra tudott visszajönni.


Gréti a spanyol akadémia dicsőcségfala előtt

„Nem volt könnyű Melinda ellen játszani, mert jóban vagyunk, kedveljük egymást. Én úgy éreztem, mind a ketten meg voltunk szeppenve a meccs elején. Ugyanakkor bizonyítani is szerettem volna ellene, ezért eleinte kicsit jobban izgultam a szokásosnál. Számszerűen lehetett volna szorosabb is, ha olyan jó formát fogok ki, mint az előző napon. De egy-két kivétellel így is szoros gémeket játszottunk. Összességében nagyon örülök, hogy három meccsest is sikerült nyernem, megszereztem első junior ITF-pontjaimat, s mostantól nevezhetek a selejtezőkbe. A következő cél, hogy bejussak a legjobb ezerbe, bár edzőm Bocskay József szerint néha álmodhatnék kicsit nagyobbat is – összegezte pécsi szereplését Nemcsek Gréta.

Ami pedig az álmokat illeti, a tények teniszszakosztályunk vezetőjét igazolják. Gréti egy évvel ezelőtt a Tennis Europe U14-es Top100-at 2022-re tűzte ki maga elé célként, a valóságban pedig már áprilisra elérte azt. Saját korosztályában, jelenleg a 29. helyen áll Európában, a teljes mezőnyt (U16) tekintve pedig a 104.


Hirdetések