Gy. Szabó Csilla, 2022.11.22. | Sportlövészet

Egyéni csúccsal jutott döntőbe vasárnap, a Hungarian Open légfegyveres nemzetközi bajnokságon Gáspár Lalita. Mestere, Szucsák Mátyás szerint, már a pénteki versenynapon érezhető volt tanítványán a jó forma, de ilyen kiugró teljesítményre még ő sem számított.

Gáspár Lalita vasárnapi, 628 körös eredménye, amely egy világversenyen is finálés helyezést jelentene, valóban nagy siker a számára, ám arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy egy felnőtt és junior Európa-bajnokról van szó. S bár ezeket a címeket nagyon fiatalon, úgymond valódi terhek nélkül érte el, tehetsége azóta sem szenvedett csorbát, csupán a felnőtté válás útján találkozott a szokásosnál több nehézséggel.

„A mi sportágunkban, sok fontos, a külső szemlélő számára láthatatlan apróság szokott döntő tényezővé válni – elemezte Lalita kiváló vasárnapi teljesítményét mestere, Szucsák Mátyás. – A pénteki eredménye még nem volt igazán jó, technikailag azonban annyira tetszett a versenyzése, hogy a hasonló folytatásra biztattam. Mivel mindent pontosan úgy csinált, ahogy kellett, nem a számokra támaszkodtam, hanem a megérzéseimre. Láthatóan nagyon izgult, úgy gondoltam, ha ez kicsit alábbhagy, akkor az az eredményben fog tükröződni. Így is történt, ilyen összeszedetten és jól még talán soha nem is láttam lőni, mint vasárnap. Ráadásul a leggyengébb utolsó előtti, negyedik sorozata után olyan ötödiket produkált, amilyenhez hasonlóval csak a spanyol Grande dicsekedhetett a női mezőny két napja alatt. Az utolsó sorozat előtt megállt, rám nézett, tudta, hogy nagyon jót kell lőnie, és meglőtte. Ez egyértelműen arra utal, hogy mentálisan nagyon sokat fejlődött az utóbbi hetekben, hónapokban.”

Márpedig a légfegyveres versenyzésnek éppen ez az összeszedettség az egyik legfontosabb sajátossága. S míg az ötvenméteres számokban a tapasztalat, a stabil technika és az erőnlét igen erősen befolyásolja a végeredményt, addig tíz méteren könnyebben utat törhet magának az ösztönös tehetség. Mint amilyen Lalita is, jóllehet neki korántsem ez a fegyvernem a kedvence.  

„Az Európa-bajnokságot követően egy a szokásosnál hosszabb pihenőt kapott, ami láthatóan nagyon jót tett neki – folytatta értékelését Szucsák Mátyás, nem megfeledkezve arról a szintén fontos tényről, hogy Lalita fizikálisan is megerősödött az elmúlt időszakban. – Jókedvvel, elszántan és legfőképpen szeretettel állt újra edzésbe, amitől a gyakorlások is jobban mentek, mint korábban. Ugyanakkor én is egy kicsit nagyobb önállóságot adtam neki, hiszen a felnőtté válás útján jár, s ebben egyetlen dologgal tudom segíteni, az pedig a bizalom. Tudom, mire képes és egy percig sem kételkedem abban, hogy egy napon véghez fogja vinni, amit eltervezett. A hétvégén egy újabb nagy lépést tett az érett, kiforrott versenyzővé válás felé, de a célt még nem értük el.”


Szucsák Mátyás és Gáspár Lalita önbizalommal készülhetnek a további kihívásokra. Foto: Vasas Attila

 

A kiemelkedően jó alapszakaszt követően a döntőben végül nem sikerült megismételnie a remek sorozatokat, bár ebben igen nagy része lehet annak is, hogy az utóbbi időszakban ritkán jutott fináléba. Márpedig az ottani sajátságos, feszített légkör „elviseléséhez” is szükséges a rutin, amelynek mostanság kicsit híján volt a Vasas fiatal sportlövője. Mestere szerint ebben azoknak az elvárásoknak is nagy szerepük volt, amelyeket Lalita saját magával szemben támasztott.

„Úgy látom, végre valóban el kezdett hinni magában, s nekünk most erre van a legnagyobb szükségünk” – tette hozzá Szucsák Mátyás, aki a Hungarian Open zárónapját követően örömmel vette tudomásul, hogy tanítványa, a Vasas tehetsége, már a következő verseny idejét és helyszínét tudakolta tőle.

XVIII. Hungarian Open. Budapest.
10 méter. Légpuska.
Nők. Alapszakasz:
1. Paula Grande (spanyol) 630, 2. Mészáros Eszter (GEAC) 629.6, 3. Dénes Eszter (UTE) 627.9 … 13. Gáspár Lalita (Vasas SC) 617 (102.5, 102.6, 102.8, 104.0, 103.4, 101.7).
Női nyílt verseny. Alapszakasz:
1. Aleksandra Havran (szerb) 631.4, 2 Mészáros Eszter (GEAC) 630.7, 3. Paula Grande (spanyol) 629.4, 4. Gáspár Lalita 628 (104.7, 103.7, 105.4, 104.3, 103.0, 106.9). Döntő: 1. Mészáros 264.3, 3.Havran 260.8, 4. Grande 260.4 … 8. Gáspár 153.8. Aranymeccs: 1. Havran 16, 2. Mészáros 6.

Borítókép: Szucsák Mátyás


Hirdetések