Jenkei Dániel, 2022.10.12. | Klub

Megalakult a Magyar Élsportolók Érdekvédelmi Fóruma (MEEF), amelynek egyik ötletgazdája és egyben társadalmi elnöke Szilágyi Áron. A fő cél, hogy a professzionális pályájukat lezáró sportolók társadalmi beilleszkedését és civil karrierjét segítsék.

Háromszoros olimpiai bajnok kardklasszisunk egyre aktívabb szerepet tölt be a szorosan vett élsporton kívüli területeken is, hiszen több mint két éve ő Vasas vívószakosztályának elnöke, tagja a MOB sportolói bizottságának, ugyanezt a szerepet töltötte be éveken a Nemzetközi Vívószövetségnél is, de számos kiemelten fontos társadalmi kezdeményezés és szerveződés támogatója is.

A legújabb projekt pedig, amelynek egyik ötletgazdája és egyben társadalmi elnöke is, az újonnan létrejött Magyar Élsportolók Érdekvédelmi Fóruma (MEEF).

 „Hosszú ideje az élsportolói közegben élem a mindennapjaimat, így engem is abszolút foglalkoztat, mihez kezdek majd az aktív pályafutásom után. Elvégeztem két egyetemet, folyamatosan képzem magam, de így is vannak bőven kérdőjelek a fejemben. Látva a sportolótársaimat, és ismerve rengeteg történetet, ez egy általános kihívás mindenki számára, az pedig korábban is szembetűnő volt, hogy nincs kifejezetten egy olyan szervezet, ami összefogja az élsportolókat. A MEEF ezt az űrt szeretné betölteni, segítve a sportolókat abban, hogy megtalálják az átmenetet a civil életbe. Én személy szerint a pszichológia és a nemzetközi tanulmányok diplomáim mellett az élsportban szerzett tapasztalataimat is nagyon fontosnak érzem ilyen téren. A céltudatosság, alázatosság, a fair play, a kudarctűrés, vagy éppen a nagyobb tudás tisztelete mind-mind olyan tulajdonságok, amelyek egy későbbi munkahelyen, civil környezetben is nagyon hasznossá válhatnak. Több cégvezetőtől is hallottam már, hogy éppen ezek miatt az adottságok miatt szívesen dolgoznak együtt korábbi élsportolókkal – avatott be minket Szilágyi Áron a kezdeményezés motivációjába.

Hozzátette azt is, különféle programokkal, kezdeményezésekkel, és rengeteg információval szeretnénk majd segíteni a tagjaikat a hosszú távú karrierépítés és az életpályamodell jegyében.

Kortól, nemtől, végzettségtől függetlenül minden sportolótársunkat képesnek kell lennünk megszólítani, és olyan lehetőségeket kínálni neki, amikből profitálni tudnak. Ha a külföldi mintákat nézem, az Észak-amerikai profi ligákban vannak komoly sportolói szakszervezetek, ahogy a teniszezőknél is, de számunkra leginkább az Athleten Deutschland lehet egy minta, amely Németországban egy hasonló alulról szerveződő kezdeményezés volt, és mára igen nagy presztízsű szervezetté nőtte ki magát. Már történt is kapcsolatfelvétel, szeretnénk ötleteket meríteni a működésükből, és stratégiai szinten is együttműködni velük – tette hozzá Szilágyi Áron.

 


Azt is megkérdeztük tőle, nem látja-e a veszélyét annak, hogy az érdekvédelem napjainkban sokszor összekapcsolódik pejoratív jelentésekkel.

Való igaz, az érdekvédelemnek lehet egy ilyen felhangja, hogy mi valakik ellen lépünk fel és követeléseink lesznek, de örömmel tapasztaltam, hogy az előzetes egyeztetések során mind a sportállamtitkárság, mind a Magyar Olimpiai Bizottság a legnagyobb nyitottsággal, sőt, a partnerség reményében állt az ötletünkhöz. Nekünk pedig komoly motiváció, ha a sportirányítás szereplői látnak az ötletünkben fantáziát. Számomra egyébként ez egy projektalapú tevékenység, nem szeretnék a következő ötven évben is a MEEF társadalmi elnöke lenni, viszont amíg aktívan sportolok, addig úgy gondolom, hitelesen tudom képviselni ezt az ügyet. Kőrösparti Gáborral a projekt másik kezdeményezőjével és operatív vezetőjével pedig hosszú évek óta remekül tudunk együttműködni, és biztos vagyok benne, hogy itt is sikeresek leszünk.”

 

A MEEF operatív vezetője Kőrösparti Gábor, akinek szintén van jelenleg vasasos kötődése, hiszen klubunk értékesítési igazgatójaként is tevékenykedik. Ő így beszélt a kezdeményezésről:
 - Az egyik mottónk, ami a MEEF-honlapján is szerepel, hogy „ne halat adj az éhezőknek, hanem tanítsd meg őket halászni”.  Mi nem egy segélyező szervezetet hoztunk létre, hiszen azzal csak elfednénk a problémákat. Sokkal inkább előre szeretnénk gondolkozni, megelőzve, hogy a pályafutásuk végével nehéz helyzetbe kerüljenek az élsportolók. Lehet ugyanis irigyelni őket a karrierjük csúcsán, de az is tény, hogy ez egy nagyon speciális műfaj, hiszen a civilekhez képest nekik sokkal rövidebb csúcsidőszak áll rendelkezésükre az egzisztencia megteremtésére. Ha pedig ezután nincs továbblépés és a sportoló nem talál olyan feladatot magának a versenyzői karrier után, ami boldoggá teszi, akkor könnyen felborul az egyensúly, pénzügyi szempontból is. Fontos, hogy nem egy bürokratikus szervezetben gondolkozunk, hanem ténylegesen szolgáltatni szeretnénk. Rögtön az elején kérdőíves formában szeretnénk felmérni, hogy mik a valós igények, kihívások, emellett pedig az edukációra helyezzük a hangsúlyt. Készülünk podcastekkel, vitaindító beszélgetésekkel, de lesznek webináriumok is. Felvettük már a kapcsolatot a piaci szereplők közül HR és karrierkoordinációs szakértőkkel is, mindenki komoly lehetőséget lát ebben a projektben. Ha pedig egy adott sportolónak megtetszik valamelyik irány, lehetősége lesz arra, hogy oktatási és képzőintézményekkel együttműködve elmélyítse a tudását. A csatlakozás önkéntes, és valamennyi élsportoló számára nyitva áll a lehetőség. Tagdíj nincs, egy nonprofit kezdeményezésről beszélünk, amely a beérkező adományokat száz százalékban a MEEF működésére fordítja vissza.

Hirdetések