Jenkei Dániel, 2022.09.30. | Kajak-kenu

Bükkösi Raymond nem hétköznapi alakja a kajak-kenu sportágnak, hiszen 37 évesen "újrakezdőként" jutott el felnőtt országos bajnoki dobogós helyekig az elmúlt években. Eközben építőmérnökként saját céget visz, szakmájában komoly díjak sorát nyerte el, közben pedig segíti is a sportágát, hiszen az ARC-S Group névadó szponzora vasasos kajak-kenu szakosztályunknak. Ezt a különleges karriertörténetet mutatjuk be mostani interjúnkban.

- A beszélgetés fő témája a sport, így kérlek, elsőként arról mesélj, hogyan lettél a kajak-kenu szerelmese?
1997-ben kezdtem, egy barátom vitt le a Spari régi vízitelepére. Játéknak indult, de az első verseny után ott ragadtam, utána pedig ez az egész átcsapott a szokásos magyar teljesítménykényszeres kajakozásba. Mai szemmel nézve nem tudom azt mondani, hogy profi szinten készültünk, de az akkori rendszerben és az ottani lehetőségeket tekintve, kihoztuk belőle a maximumot. 2001-ben lettem először serdülő válogatott kerettag, indultam nemzetközi versenyeken, de összességében mindig inkább a hazai második vonalban szerepeltünk, általában a dobogó valamelyik alsóbb fokán végzetünk a válogatókon. A 2003-as év volt a vízválasztó, nem jutottunk ki a tokiói ifi világbajnokságra, és az akkori edzőmmel abban maradtunk, hogy választanom kell az élsport és a BME építőmérnöki tanulmányai között.


- Utólag sejthető, hogy mi lett a döntés.
Egy darabig még próbáltam a kettőt egyszerre, de aztán a kevés alvás, a sok edzés és a még több tanulás már az egészségemre is kezdett rossz hatással lenni, így abbahagytam a kajakozást. Egy darabig csak tanultam, jött az államvizsga, aztán, hogy ne maradjak sport nélkül, elkezdtem triatlonozni. Abba is sikerült rendesen belehajszolnom magam, minden távot megcsináltam, és végül a nagy álmomat, a Hawaii Ironman vb-re való kijutást is elértem, igaz, oda végül már nem utaztam ki. 


- Hogyan találtál vissza pár éve a kajakhoz?
A doktori tanulmányaim elkezdésével párhuzamosan kezdtem újra, és végre már teljesítménykényszer nélkül. Egyszerűen csak élveztem a mozgást. Ráadásul a triatlonban szerzett alapoknak nagyon jó hasznát vettem. Egyre jobban ment az egész, így elkezdtem elindulni a felnőtt válogatókon és az országos bajnokságokon. Tavaly K4 1000 méteren életem első felnőtt bajnoki címét is megnyertem, és idén is sikerült a vasasos srácokkal dobogóra állnunk. Emellett részt vettem a masters vb-n, ahol szintén nagyon jó kis mezőny jött össze. Nagy csatában nyertünk párosban és négyesben, egyesben pedig egy ezüstöt gyűjtöttem be.

 


 

- Kassai Álmos vasasos csapatának teljes jogú tagjaként készülsz nap mint nap, de a többiek jóval fiatalabbak Nálad. Milyen ez a közös munka?
Ahogy mondani szoktuk, belerakjuk a zsákba a melót, utána pedig lehet szüretelni... Ha kell, akkor leszegett fejjel is elvégezzük az aznapi penzumot, megküzdünk egymással, és persze segítjük is a másikat. Komoly felkészülési időszakban ez számomra heti 1000-1300 perc edzést is jelent, ami nem egyszerű munka mellett. Azt viszont nagyon élvezem, hogy sokkal tudatosabban tudom csinálni a sportágat, mint régen, mind a technológia, mind a teljesítménymérés, mind a helyes táplálkozás terén. Talán ilyen szempontból tudok a vasasos csoportunkban edződő fiataloknak is némi iránymutatást adni, meg persze abban, hogy hogyan lehet karriertéren is helytállni az élsport mellett.

 


- Térjünk is rá a civil fejezetre, hiszen saját építőipari tervező céged van, és nagyon komoly karriert futottál már be mostanra ezen a területen. Ez az irány hogyan indult?

Elég pontosan meg tudom mondani, mert tízedikes voltam, amikor kaptam egy akkor nagyon divatos 3d-s puzzlet karácsonyra. Kifejezetten gyorsan sikerült összeraknom, és akkor ott megfogalmazódott bennem, hogy építőmérnök akarok lenni. Elkezdett nagyon érdekelni az a tudás, hogy hogyan kell felépíteni a világot. A BME-re fel is vettek az építőmérnöki szakra, majd elkezdtem egy cégnél dolgozni, ahol az acélszerkezet-tervezés volt az én területem. Sikerült egy saját osztályt kialakítanom, később pedig egy társammal önálló útra léptünk. Ebből lett az ARC-S Group, ahol jelenleg 24 és 30 közötti létszámmal dolgozunk, nem számolva a szakági és külsős társtervezőket. Alapvetően acélszerkezetek és azok gyártástechnológiai fejlesztésével foglalkozunk, generálstatikai tevékenységet végzünk, de mostanra nagy örömünkre már egészen színes a paletta, dolgoztunk üvegszerkezetekkel is, sőt, generáltervezést is vállalunk.


- Eközben pedig a szakmai díjak sem kerülnek el Téged…
Ez nagyon jólesik, egyrészt azért, mert a szakmától kapok megbecsülést, másrészt a kitüntető címek birtokában és persze megfelelő tudással könnyebb boldogulni. Két építőipari mesterdíjat is kaptam az elmúlt években, egyet a biodóm tervezéséért, egyet pedig egy reptéri hangárral kapcsolatos munkánkért.  A Magyar Zene Házában épített acélszerkezetünk nívódíjat kapott, de megkaptam a rangos Csonka Pál-díjat is, és amire talán a legbüszkébb vagyok, az a Magyar Ezüst Érdemkereszt, amelyet az elmúlt években végzett tevékenységemért és alkotómunkámért kaptam. Ilyen fiatalon ez komoly elismerés.

 


- És itt érkeztünk el a sikeres vállalkozás és a sport metszéspontjához, hiszen évek óta támogatod a kajak-kenu sportágat, az ARC-S Group pedig jelenleg a vasasos kajak-kenu szakosztályunk névadó szponzora.
Ahogy a beszélgetés elején utaltam rá, utólag visszatekintve látom, hogy mennyire korszerűtlen körülmények között készültünk mi anno fiatalon. Éppen ezért is tartom fontosnak, hogy segítsek a jelen tehetségeinek abban, hogy ne bizonyos feltételek hiányán múljon a fejlődésük. Korábban adtunk támogatást a cégemmel a Kolonics-alapítványon keresztül, de talán a legideálisabb a jelenlegi felállás, hiszen a saját csoportomat támogatom, ott vagyok velük minden nap, pontosan tudom, hogy mire van szükségük. A Vasassal is könnyen megtaláltuk a közös célokat és értékeket ilyen téren, és szerintem remekül is sikerült az együttműködésünk első éve. Azt viszont kikötöttem Álmosnak, a vezetőedzőnknek, hogy emiatt semmilyen extra bánásmódra nem tartok igényt, és például a csapathajók összeállításánál engem is mindig a teljesítményem alapján ítéljen meg. 
 


- Milyennek látod a vasasos versenyzők jövőbeni reményeit, és Te személy szerint meddig tervezel még az élsporttal?
Sok az ígéretes fiatal a Vasasban, de látni kell, hogy nagyon sűrű a mezőny és nüanszok döntenek, amikor egy-egy válogatóversenyen másodpercek alatt bejön öt-hat egység a célba. Éppen ezért túl bátor lenne konkrét jóslatokba belemennem, de annyit kimondhatok, hogy több versenyzőben is benne van a potenciál, hogy akár már 2024-ben, de leginkább négy évvel később odakerüljön az olimpiai csapatba. Ami a magam részét illeti, számomra az olimpia már csak egy szép álom marad, de amíg szeretem és jólesik, addig folytatni fogom a kajakozást, hiszen mindamellett, hogy nagyon jól karban tart testileg és mentálisan is, új célokat is tudok benne találni.


Hirdetések