Nagy Dániel, 2022.09.21. | Kajak-kenu

A múlt hét végén a lengyelországi Bydgoszczban rendezett egyetemi világbajnokságon klubunkból három kajakos szerepelt, közülük Istenes Márton és Kovács Gergő az 1000 méteren harmadik négyes tagjaként érmet is szerzett.

A felsőoktatásban tanuló, 18-25 éves kor közötti kajak-kenusok számára kétévente megrendezett egyetemi világbajnokságnak idén Lengyelország adott otthont szeptember 16-18. között. Az eseményről természetesen a magyar indulók sem hiányozhattak: tizenegy (kizárólag kajakos) fiatal utazott el Bydgoszcz városába, közülük hárman klubunkat erősítik. A küldöttség végül három bronzéremmel térhetett haza, a döntős szereplés pedig az összes kategóriában összejött.

Az ELTE-s Kirkov Valentin három számban volt érdekelt, K4 500 méteren került a legközelebb a dobogóhoz, végül negyedik lett.

A férfimezőny egyetlen magyar érmének megszerzésében két vasasos srác is közreműködött: Istenes Márton (BME) és Kovács Gergő (BGE) is tagja volt a K4 1000 méteren a célba harmadikként érő egységnek.

A küldöttség összesen három bronzérmet szerzett a viadalon, a nők között K1 és K4 500 méteren is dobogóra állhattak a fiatalok.
 


Kovács Gergő (felső sor, jobbról az első) és Istenes Márton (felső sor, jobbról a negyedik) az egyetemi vb-bronzzal
 

„A Vasas adta a legtöbb magyar indulót az eseményre, három versenyzőm is szerepelt – kezdi klubunk kajakosainak vezetőedzője, Kassai Álmos, aki a helyszínen segítette a fiatalokat. – A versenyzőkkel kapcsolatban az a szövetségi döntés született, hogy olyanok nem indulhattak az egyetemi vb-n, akik más világversenyekre – legyen az U23-as vagy felnőtt – kijutottak. A magyar kajak-kenu erősségét mutatja, hogy így is minden számban döntőzni tudtak a mieink. A vb előtt csak találgatni tudtunk, hogy milyen mezőnyben szerepelhetünk, amely végül kifejezetten erős lett: rajtunk kívül szinte mindenki a legerősebb csapatával érkezett. A klubunk képviselői közül Kirkov Valentinnek K1 200 méteren sajnos nem sikerült jól a rajtja, így hatodik lett, pedig benne volt a jobb eredmény. Ezer méteren a négyesben Marci és Geri is ott ült – természetesen a bronzérmüknek nagyon örültünk. Jó formában érkeztek a fiatalok, akik kiadták magukból a maximumot, így nem lehetünk elégedetlenek.”
 

A Vasas-vonatkozású eredmények a lengyelországi egyetemi vb-n:
K4 1000m – 3. hely (Istenes Márton, Halmy Lőrinc, Nyerges Áron, Kovács Gergő)
K4 500m  4. hely (Mikó Áron, Kirkov Valentin, Halmy Lőrinc, Kovács Gergő)
K2 200m  5. hely (Korompay László, Kirkov Valentin)
K2 500m  6. hely (Nyerges Áron, Kovács Gergő)
K1 200m  6. hely (Kirkov Valentin)
K4 200m  7. hely (Mikó Áron, Korompay László, Istenes Márton, Kovács Gergő)

Hirdetések