Gy. Szabó Csilla, 2022.09.21. | Sportlövészet

Idei legjobbját lőtte Gáspár Lalita a wroclawi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon, ám ez a remek teljesítmény is kevés volt ahhoz, hogy túljusson a selejtezőn. Edzője, Szucsák Mátyás szerint, a lengyel városban ritka erős mezőny gyűlt össze, az ötkarikás játékokra szóló repülőjegyek mindenki számára csábítóak voltak.

A világversenyeken nemzetenként öt-öt versenyző indulhat, döntőbe azonban csak hárman juthatnak, érmet és olimpiai kvótát is csak ők szerezhetnek. A Vasas fiatal sportlövője a hazai válogatók során kis különbséggel maradt le a teljes jogú hármasban való szereplésről, ám az ötös keretnek ő is tagja lehetett. A lengyel városban így az Európa-, illetve világranglista pontokért szállhatott versenybe, ami igen nagy motivációs erőt jelentett számára az utóbbi időszakban.

Gáspár Lalita a női puskások 50 méteres összetett számában végül igen kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva (96, 96, 98, 98, 96, 97) 581-22x-es eredménnyel idei legjobbját hozta. A hatvanhét indulóból azonban így sem került a legjobb 36 közé, igaz, ez az öt magyar közül csupán Toma Dorinának és Mészáros Eszternek sikerült, a döntős szerepléstől viszont még ők is messze voltak.

„Több oka is lehet annak, hogy Wroclawban ilyen erős mezőny gyűlt össze – kezdte értékelését Szucsák Mátyás, aki szerint a teljes magyar puskás csapatot meglepték a szokásosnál felkészültebb ellenfelek, ezért is nem sikerült senkinek most kvótát szereznie a párizsi olimpiára. – Egyrészt kicsi volt a létesítmény, s ezért a szokásosnál néhány fővel kevesebben mehettek tovább a selejtezőből, másrészt ez volt az első új rendszerű Európa-bajnokság. A korábbi világkupa-viadalokon most nem lehetett kvótát szerezni, a világbajnokságot pedig rendhagyó módon később tartják, mint az Eb-t. A tét tehát nagy volt, láthatóan nagyon jól felkészült versenyzők indítottak rohamot az ötkarikás helyekért.”

Persze azért azt is figyelembe kell venni, hogy a sportág egyik legerősebb fellegvára mégiscsak Európa, józan számítások szerint a világbajnokság csak árnyalatnyival lesz erősebb a kontinens legjobbjait felvonultató világversenynél. A kellemes, ám a szokásosnál hidegebb idő pedig elsősorban az északi sportolóknak kedvezett, a norvég, svájci, dán, cseh és német sportlövők vitték a prímet. Ráadásul remek teljesítménnyel, hiszen a norvég Stene Jenny 596-36x-os alapszakszaszbéli teljesítménye Európa-csúcsot ért. S nagy valószínűséggel világcsúcsot is jelenthetett volna, ha a közelmúltban nem törlik el ez utóbbi számontartását. Összehasonlításképpen érdemes megemlíteni, hogy míg a júliusi, koreai világkupa-viadalon egyetlen versenyző, a német Anna Janssen lőtt csupán 590-en felett, Wroclawban hatan is.

„A hűvös idő Lalitának nem szokott kedvezni, ugyanakkor azt már többször tapasztaltuk, hogy a nemzetközi környezet mindig jó hatással van rá – tért át tanítványa szereplésére Szucsák Mátyás. – Ez így volt most is, hiszen láthatóan jó kedvűen és elszántan versenyzett. Annak ellenére, hogy végig gyomorrontással küzdött, ami egyrészt nehezítette a helyzetét, másrészt viszont talán kicsit el is terelte a figyelmét. A felkészülés jól sikerült, az Eb-szereplés kifejezetten lázba hozta, láthatóan újult erővel vetette magát az edzésekbe. Nagyon örültem sikerorientált hozzáállásának, érződött rajta, hogy nagyon meg szeretné mutatni, mit tud. Ez részben sikerült is, hiszen eddigi legjobbját lőtte, ugyanakkor nagyon sajnálta, hogy ebben a mezőnyben ez csak ennyire volt elég. Remélem, hogy a folytatást illetően kellő motivációval tölti fel ez a jó teljesítmény.”

Gáspár Lalita a múlt heti kontinensviadalt követően néhány napos pihenőt kapott, majd megkezdi az intenzív alapozást a légpuskás szezonra. Ebben a fegyvernemben az utóbbi időben meglehetősen keveset lőtt, szinte csak pihenésképpen, ám edzője idén a 10 méteres számban is magasabb szintre szeretné őt emelni. Az első megméretés pedig a Hungarian Open lesz, amelyet hagyományosan november végén rendez a hazai szövetség. Addig tehát bőven van idejük az elmélyült munkára.

Fotók: Vasas Attila


Hirdetések