Gy. Szabó Csilla, 2022.09.07. | Tenisz

Meglepetés-győzelemmel mutatkozott be egy évvel ezelőtt a nemzetközi felnőtt férfi mezőnyben a Vasas Körmöczy Akadémia akkor még 17 éves játékosa, Boros Attila. Az idei 25 ezer dollár összdíjazású ITF-viadalon ugyan nem sikerült megismételnie a bravúrt, ám az elmúlt hónapokban számos fontos győzelem volt a nevéhez köthető.  Az ATP világranglistáján is megkezdte a lépegetést felfelé, az évvégi 1835. helyhez képest a héten már az 1245.-en jegyezték.

A 15 ezres tornák kvalifikációjából idén először május elején, Heraklionban sikerült a főtáblára felkerülnie, utóbbin két hónappal később, Kairóban szerezte az első győzelmét, az egyiptomi Elsayed ellen. Majd a második fordulóban is győzött, akkor az olasz Liucci ellen. A negyeddöntőben egy argentin teniszező állította meg.

„Két nagyon szoros meccset sikerült a torna főtábláján nyernem, s már a kvalifikációból is három szettel jutottam tovább – idézte fel Boros Attila idei első nagy sikerét. – A főtáblán mindketten kemény ellenfelek voltak, Liucci például a torna második kiemeltjét verte az előző meccsen. Ezek a győzelmek azért voltak különösen fontosak, mert végre szoros találkozón sikerült nyernem, korábban ezek rendre az ellenfél javára dőltek el. Mentálisan túlléptem tehát egy lényeges akadályon. Ebben persze annak is nagy szerepe van, hogy nagy sorozat áll mögöttem, amelyen hasznos tapasztalatok sokaságát gyűjthettem. Egyébként már a kairói hét előtt, Ausztriában is három győzelemmel feljutottam a főtáblára, ahol egyértelműen túlizgultam az első fordulós meccsemet.”

Az egyiptomi túra második hetében a szervezőktől szabadkártyát kapott a főtáblára, amelyet győzelemmel hálált meg a brazil Ribeiro Lago ellen. Ekkor ismét egy szoros meccset sikerült hoznia, hiszen 7:6(3), 7:5 volt az eredmény.

„Nagyon magas, erős srác volt, de remekül ritörnöztem és a szerváim is jók voltak. Különösen a fontos pontok esetében. A következő meccs is néhány ponton múlt, ekkor nem az én javamra. De a felnőtt mezőny már csak ilyen sűrű, igazából néhány labdamenet dönti el a találkozókat” – tette hozzá Boros Attila, aki a szabolcsveresmarti 25 ezer dollár összdíjazású tornán, valamint a budapesti 15 ezresen egyaránt szabadkártyát kapott a főtáblára. Egy nem várt esemény azonban közbeszólt.


Kairóban értékes ATP-pontokat gyűjtött Boros Attila idén nyáron

„Az augusztus végi egyiptomi viadalról betegen jöttem haza, így Szabolcsveresmarton meg sem közelítettem az átlagos formámat, márpedig Fajta Péter ellen ez nem elég – értékelte hazai szereplését a Vasas fiatal teniszezője. – De nem a kifogásokat keresem, hiszen Peti nagyszerűen játszott. Nem lett volna szabad ilyen állapotban kiállni ellene, de én egyszerűen képtelen vagyok meccset feladni. Ha lépni bírok, és ütőt venni a kezembe, akkor vállalom a játékot. Persze én is szerettem volna ismét meglepetést okozni, de Fajta Peti ellen ehhez százszázalékos teljesítményt kellett volna nyújtanom. Éppen ezért a múlt heti teljesítményem nem is igazán értékelhető.”

A Római-parton jelenleg is zajló T-Systems Cup főtáblájának első fordulójában az izraeli Simon volt Attila ellenfele, akitől óriási csatában 6:7(4), 7:5, 6:4 arányban szenvedett vereséget. S bár ekkorra már két óvatos edzésen is túl volt, a betegség még utánanyúlt:

„Nagyon jól játszottam, a második szettben azonban jönni kezdtek a görcsök, amely egyértelműen a megelőző hét problémáiból fakadt. Korábban soha nem kerültem hasonló helyzetbe. Ma már csak az bosszant, hogy még így sem voltam messze a győzelemtől. Egyébként óriási élmény volt itthon játszani, ráadásul a Római-parton, ahol lakom. A családom is kijött, nagyon sokan szurkoltak nekem. Szerencsére egyre jobb a ranglistám, lassan alanyi jogon felférek a tizenötezresek főtáblájára, úgyhogy motiváltan és optimistán folytatom az utamat. Szoknom kell még a felnőtt mezőnyt, a fontos pontoknál mentálisan kell jobban ott lennem, javítani a lábmunkámon és néhány kiló izom is jól jönne még. Egyetlen tanulsága van az eddigi szezonnak, még többet és még intenzívebben kell edzenem ahhoz, hogy céljaimat elérjem és az évvégére a legjobb nyolcszáz között lehessek a felnőtt világranglistán.”

Boros Attila ennek megfelelően, a már említett megfeszített hathetes versenysorozatot követően, most egy hónapos barcelonai felkészülést iktat be a programjába, mégpedig a Bruguera Akadémián, majd ismét a tornák következnek.

Fotók: MTSZ és Boros Attila


Hirdetések