B.V., 2022.07.11. | Úszás

Gyurinovics Lili a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként ifjúsági Európa-bajnok lett Bukarestben, Bujdosó Zsombor ezüstérmes lett 400 m vegyesen és döntőt úszhatott Cserfalvi Olaf is. Edzőjük, Lőrinczi György értékelt.

Az éremtáblázat élén végzett a magyar válogatott a vasárnap véget ért, Bukarestben rendezett ifjúsági úszó Európa-bajnokságon – ilyenre legutóbb a 2005-ös budapesti Eb-n volt példa. Az óriási sikerből alaposan kivették a részüket klubunk versenyzői is.

- Gyurinovics Lili a 4x200-as gyorsváltó tagjaként aranyérmet nyert, emellett egyéniben 200 m gyorson hatodik, a 4x100 m-es gyorsváltóval pedig nyolcadik lett.

- Bujdosó Zsombor 400 m vegyesen ezüstérmes lett, kétszázon negyedik, míg a 4x200 m-es gyorsváltóval neki is jutott egy hatodik hely.

- Cserfalvi Olaf is döntős helyezéssel térhetett haza Romániából, ő 200 m pillangón zárrt hetedikként.

 

- Várakozáson felüli volt számunkra ez az Európa-bajnokság. Tudtuk, hogy jó úton haladunk, de azért a vizsgát most, Bukarestben tartották. Lilinek kétszáz egyéniben a tisztes helytállás volt a célja, ezt végül felülmúlta, bekerült előbb a két legjobb magyar közé, majd hatodik lett a döntőben. Az egész éves teljesítménye alapján helye volt az aranyesélyes 4x200-as váltóban, a lányok hozták, amit tudnak, utcahosszal megnyerték a számot, és így a vb-n is minimum dobogóesélyesek. A 4x100-as gyorsváltó szintén nyerhetett volna, óriási pech miatt maradt el a siker, szerencsére, így is mi végeztünk az éremtáblázat első helyén – mondta el Gyurinovics Lili teljesítményével kapcsolatban Lőrinczi György edző, majd kitért a fiúk szereplésére is.

 

 

- Zsombor az előzetes ranglistán kétszáz és négyszáz vegyesen is negyedik helyen állt. A kétszáz neki kicsit rövid táv, nem sprinteralkat, egyéni csúccsal mégis bejött negyediknek, és tizedeken múlott a dobogó. Másnap négyszázon már minimum az érem volt a cél, végül egy gyönyörű ezüst lett belőle. A végén pedig COVID-megbetegedés miatt lehetőséget kapott a 4x200-as váltóban, amellyel begyűjtött egy hatodik helyet. Olafnak 200 m pillangón az előzetes nevezési idők alapján a középdöntőhöz is már egyéni csúcs kellett, ezt megúszta, és be is jutott. Áttörte a kétperces határt, ami fontos mérföldkő, és biztató a jövőre nézve.

 

 

A tréner hozzátette, hogy a siker elérésében elengedhetetlen a Vasas segítsége, amely minden támogatást megad, ami a megfelelő felkészüléshez kell. Kiemelte még edzőkollégája, Molnár Laura munkáját, aki az erőnléti tréningek mellett a medenceparton is fontos tagja a stábnak.

A szezonnak viszont még messze nincs vége, hiszen augusztus 31. és szeptember 4. között rendezik Limában az ifjúsági világbajnokságot, amelyen mindhárom fiatal érdekelt lesz.

„Úgy gondolom, hogy bőven lehet még fokozni a teljesítményt, hiszen az Eb-felkészülés jelentős részében az iskolára is kellett hangsúlyt fektetniük a versenyzőknek, kettős volt a koncentráció. A vb előtt dupla annyi idő lesz csak az úszásra, ráadásul a versenyprogram is kedvezőbb, lazább lesz. Úgy tudom, tervben van egy központi edzőtábor még a vb előtt Peru környékén, hiszen akklimatizálódni kell. Ez még a jövő zenéje, de az biztos, hogy jelentősen hozzájárulhat az eredményességhez.”


Hirdetések