B.V., 2022.06.27. | Kajak-kenu

Sűrű hetet zártak kajakosaink: Keresztes Kristóf hatodik hellyel tért haza a belgrádi U23-as Európa-bajnokságról, a szolnoki felnőtt válogatóversenyen pedig Szántói-Szabó Tamás és Sólyom Dóra érmet nyert, de rajtuk kívül többen is léptek előre az előző viadalhoz képest. Szakosztályunk vezetőedzője, Kassai Álmos értékelte az eredményeket.

Csütörtöktől vasárnapig Belgrádban tartották az U23-as és ifjúsági kajak-kenu Európa-bajnokságot. A kontinensversenyen Keresztes Kristóf képviselte a Vasas színeit, bejutott a K1 200 méter döntőjébe, s végül a hatodik helyen ért célba.  

„Abszolút elégedettek vagyunk az eredménnyel – kezdte az értékelését Kassai Álmos, a Vasas SC szakosztályának vezetőedzője. – Tudni kell, hogy az elmúlt három évben ebben a számban egyszer sikerült döntőbe kerülni magyar versenyzőnek, akkor is hetedik helyezés lett a vége. Ebből látszik, hogy bár a kajakosok, kenusok évről-évre elkápráztatják a közönséget, vannak olyan számok, amelyekben nem feltétlenül mi vagyunk a legjobbak. Kristóf ráadásul még csak húsz éves, ez volt az első U23-as Eb-je, még évekig bizonyíthat ebben a korosztályban.”

 


Keresztes Kristóf hatodik lett a K1 200 m döntőjében a belgrádi U23-as Európa-bajnokságon

 

A hétvége második fontos eseménye a Szolnokon tartott II. felnőtt válogatóverseny volt, amelyen az első viadalhoz képest sikerült az előrelépés több versenyzőnknek is.

„Szántói-Szabó Tamás K1 1000 méteren az ötödikről a harmadik pozícióba került, párosban pedig az Atomerőmű SE versenyzőjével, Vajda Bencével másodikak lettek, egyben legjobb U23-asok, ami azt jelenti, hogy e hét szombaton vár rájuk egy szétlövés a szegedi korosztályos világbajnokságért. A mostani, nagyon biztató teljesítménye után akár az is előfordulhat, hogy a felnőtt Európa-bajnokságon bekerül az 1000 méteren induló négyesbe, de ez még nyitott kérdés. Sólyom Dóra párosban második, egyéniben pedig negyedik lett kétszázon, ez szép szereplés tőle, azonban nem tudjuk, hogy ez a mostani ezüstérem a világversenyek szempontjából, mire lesz elég, mert a győztes újpesti lányok nagyon kiemelkedőek voltak. A Tribol ikrek, Bence és Bertalan párosa ezer méteren a múltkori hatodik helye után ezúttal negyedikként ért be, ami azt mondatja, hogy U23-ban akkor is lesz utánpótlásunk, ha majd Szántói-Szabó Tamás kiöregszik. Rajtuk kívül kétszáz egyesben Kirkov Valentin szintén javított két helyet, ez azt jelenti, hogy a főiskolás világbajnokságon ő viheti ezt a számot.”

 


Szántói-Szabó Tamást (jobbra) csak az olimpiai bajnok Kopasz Bálint és az olimpiai ezüstérmes Varga Ádám előzte meg K1 1000 méteren Forrás: MKKSZ

 

A válogatóversenyek után sűrű hetek és hónapok előtt állnak versenyzőink: július végén lesz az U23-as magyar bajnokság, amely nem csak a bajnoki címek és az egyesületi rangsor miatt lesz nagyon fontos, hanem azért is, mert akkor még be lehet kerülni a korosztályos vb-n induló ötszáz négyesbe is. Aztán augusztus végén – a vb és az Eb után – tartják felnőtt magyar bajnokságot, majd egy hétre rá a szegedi U23-as világbajnokságot, végezetül újabb hét nappal később pedig a főiskolás vb-t, vagyis tényleg hosszú szezon lesz az idei.


Hirdetések