Gy. Szabó Csilla, 2022.06.25. | Tenisz

Az egyéni küzdelmekkel lezárult az idei korosztályos Budapest-bajnokság, az utolsó napon Hornung Gábor játszhatott döntőt az U18-as fiúk mezőnyében. Az U14-es leányok között Nemcsek Gréta is egy ezüstéremmel lett gazdagabb, Benke-Giosanu Izabella és Liszka Márton pedig egy-egy harmadik helyezéssel.

A Vasas teniszezői számára tökéletesen indult a Budapest-bajnokság, hiszen az U14-es korosztályban leánycsapatunk aranyérmet, a fiúk pedig bronzot nyertek. Az F16-os és F18-as kategóriában két-két együttesünk is indult, az idősebbek itt egy ezüst és egy bronzérmet szereztek.

„Ha őszinték akarunk lenni, azért a legidősebb fiúk között az aranyéremre is esélyesek voltunk, kicsit csalódott vagyok, hogy nem sikerült nyernünk – értékelt a torna után Bocskay József, teniszszakosztályunk igazgatója. – A tizenhatos fiúcsapatból sajnos ketten is megsérültek, ezért vissza kellett lépniük, a tizennégyes együttes bronzérme ugyanakkor öröm a számunkra. A leányok esélyesként léptek pályára, éppen ezért tartom nagy dolognak, hogy a teher ellenére meg tudták csinálni és nyertek. Egyesben hasonló helyzetbe került Nemcsek Gréta, hiszen az elődöntőben szinte leütötte a pályáról az első kiemelt Kardos Lorát, mindössze három játékot engedélyezett neki, a döntőben mégsem sikerült nyernie Kálmán Luca ellen. Hornung Gábor nagyon sokáig volt sérült, így az ő esetében a döntőbejutás kifejezetten jó eredmény. A fináléban megértem, hogy a kiélezett első szettet követően feladta a mérkőzést, hiszen látható volt, hogy ettől a pillanattól kezdve már nem tud százszázalékos teljesítményt nyújtani, s akár egy újabb sérülést is kockáztat, ha folytatja a játékot.”

Mesteréhez hasonlóan Hornung Gábor is a tavaszi hátsérülés fényében értékelte második helyezését, hiszen nem kevesebb, mint két hónapot teljesen ki is kellett hagynia. S bár most a hirtelen nagy terhelés miatt a keze fájdult meg, összességében még nem érte el a korábbi formáját.


Hornung Gábor (balról) és Szőke Ádám (Pasarét TK) küzdelmes első szettet játszottak a F18-as döntőben

„Fejben szerintem egész jó voltam, a játékomon azonban meglátszott a kihagyás, nem voltam olyan pontos, mint korábban. A szervám sem jött még vissza, igaz, annak gyakorlását csak közvetlenül a Budapest-bajnokság előtt kockáztattam meg, korábban azért féltettem még a mozdulattól a hátamat. Visszatérésnek ez az ezüstérem nem is volt olyan rossz, remélem, hogy az ob-n már sokkal jobb formában leszek” – összegezte véleményét a pénteki U18-as fiú döntőt követően Hornung Gábor.

A másik egyéni döntősünk, Nemcsek Gréta számára a fáradtság volt az igazán nagy ellenfél a Kálmán Luca elleni fináléban, hiszen a csapatversennyel együtt addigra már egy hosszú sorozat volt mögötte.

„Próbáltam kipihenni magamat erre a mérkőzésre, de sajnos nem sikerült, nagyon sok meccs volt már a lábaimban – mondta az U14-es leánydöntőt követően Nemcsek Gréta. – Emiatt sajnos nagyon sokat hibáztam, az ellenfelem pedig nagyon jól tartotta a labdát.”

Az Alfa TI teniszezője ráadásul a döntőbe jutásért is egy Vasas-játékost győzött le, mégpedig Benke-Giosanu Izabellát, akit korábban még soha nem sikerült megvernie. Most viszont meglepő magabiztossággal, 6:2, 6:2 arányban lépett túl rajta, s ezzel megakadályozta, hogy teniszezőink házidöntőt játszhassanak az U14-es leány kategória Budapest-bajnoki címéért.


Nemcsek Gréta (balról) játékából jól felkészült az Alfa TI teniszezője, Kálmán Luca

Kálmán Luca láthatóan jól felkészült Gréti stílusából és taktikájából, gyorsan megtalálta a gyenge pontjait, ezúttal tehát kétségtelenül jobb volt nála – foglalta össze a látottakat Szávay Blanka a Vasas Körmöczy Teniszakadémia szakembere. – A második szettben Gréti nagyon szépen visszajött, ekkor ott volt a kezében a fordítás lehetősége, ám én úgy vettem észre, hogy túlságosan befeszült, az akarat görcsössé tette. Sajnálom, hogy nem sikerült nyernie, de ez a Budapest-bajnokság is csak egy állomás a hosszúnak ígérkező karrierjében, ezért az eddigihez hasonló komolysággal folytatjuk a munkát. A megméretések pedig jönnek folyamatosan, előbb a nemzetközi porondon, majd a korosztályos országos bajnokságon.”

A párosok versenyében, amelyben idén a korábbinál kevesebben indultak, is születtek vasasos érmek, az L18-as kategóriában Juhász Janka a döntőig jutott, ahogy az F18-asban a Liszka Márton, Varga János duó is. Harmadik helyen végzett a Laczkovich Zoltán, Mlinárik Bálint (F14) kettős, valamint az F12-es fiúk mezőnyében Sonkodi Boldizsár, az ALFA TI-s Jóny Márk oldalán.


Hirdetések